• 瀏覽: 442
  • 回覆: 7
一般人眼中,宣明會不是養兒童的。
冷諷了呵呵一下。

資深者眼中,這是孩子的成長過程,
這段短片係為了感謝捐錢的人。

陰謀論者眼中,這是養宣明會的老闆!

附件

_2021020514253532707.jpg(145.82 KB)

2021-2-6 01:00 PM

cs_img_hp_mobile.jpg(75.72 KB)

2021-2-6 01:00 PM

熱賣及精選
這種情況又說明了一件事;
媒體,
的確製造很多「 分歧 和 誤解 」。
人們只是看表面,
缺乏深思。
可以說是單純/純潔,還是愚蠢呢?

問題在於用信念睇事物,還是用證據全部睇事實。

引用:
原帖由 wkc3132 於 2021-2-6 01:15 PM 發表

這種情況又說明了一件事;
媒體,
的確製造很多「 分歧 和 誤解 」。
人們只是看表面,
缺乏深思。
可以說是單純/純潔,還是愚蠢呢?
媒體~有沒有為我們把關~用理性科學用證據全面咁將資訊給我們?

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-2-6 03:03 PM 發表

媒體~有沒有為我們把關~用理性科學用證據全面咁將資訊給我們?
沒有魔性,沒有偏旁。
你認為人會看嗎?

明報就是一個好例子。
有中性 有理性 可以執得。

反觀蘋果動新聞,
寫年輕人幾慘,
跟住可以作文, 天馬行空,
重點係有人睇啊。

引用:
原帖由 wkc3132 於 2021-2-6 03:39 PM 發表

沒有魔性,沒有偏旁。
你認為人會看嗎?

明報就是一個好例子。
有中性 有理性 可以執得。

反觀蘋果動新聞,
寫年輕人幾慘,
跟住可以作文, 天馬行空,
重點係有人睇啊。
呢個係人既特性,我們會找返同溫層,入返一個回音室,去證明自己係正確,越來越極端。而某一些媒體就傳播唔係事實既依據,傳播既係某一信念的種子,販賣既係迷藥。

問題就係~我們生為人~點改善到天生習性?

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-2-6 03:58 PM 發表

呢個係人既特性,我們會找返同溫層,入返一個回音室,去證明自己係正確。而某一些媒體就傳播唔係事實既依據,傳播既係某一信念的種子。
擴張論的質疑;
小圈子的懷疑,我們也不要跟隨。

你話要找同溫層,
其實都只不過小圈子。

引用:
原帖由 wkc3132 於 2021-2-6 04:00 PM 發表

擴張論的質疑;
小圈子的懷疑,我們也不要跟隨。

你話要找同溫層,
其實都只不過小圈子。
事情好似講返轉頭,同你#5回覆好似有衝突。

如果小圈子可以到各走極端,非白即黑二分法既時候,我哋面對緊既係史無前例既困難,網絡既發達,社交媒體平台,看看全世界既動盪,我唔知你有無發覺,還是我誇大咗。

我哋就無良好既智識把關,走入一條回音室既單程極端路。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]