• 瀏覽: 929
  • 回覆: 10
呢句説話好真,
雖然好多時d人話環境會影響性格,但其實最大既力量都係遺傳,唔好看少遺傳既威力。

所以如果父母雙方無一方有優良既DNA,真係情願唔好生,生落來將來係呢個社會
都係受苦,性格唔得,後天點樣教都教唔掂,你後天塞幾多知識比佢都無用。一個
有人性既大學生,同一個無人性既大學生,多數都係後者可以吃得開,吃得通。
什麽天理,善報,都只是童話。

無論點講,好多人都會相信"努力",我從來無否定過"努力",但信靠"努力"既人好多都有
一個盲點,就係佢地唔覺得,唔明白其實努力只可以改變到好少既事,然後用好少既
機率去模糊自己。

熱賣及精選
小康社會半公半私
一半是個人努力
一半是群體分享
文革十年中國窮途末路
鄧小平回小康 習近平落實
中國神速崛起

引用:
原帖由 天生浪漫的留言 於 2021-2-15 03:22 AM 發表

呢句説話好真,
雖然好多時d人話環境會影響性格,但其實最大既力量都係遺傳,唔好看少遺傳既威力。

所以如果父母雙方無一方有優良既DNA,真係情願唔好生,生落來將來係呢個社會
都係受苦,性格唔得,後天點樣教都教唔掂,你後天塞幾多知識比佢都無用。一個
有人性既大學生,同一個無人性既大學生,多數都係後者可以吃得開,吃得通。
什麽天理,善報,都只是童話。

無論點講,好多人都會相信"努力" ...
樓主咁你都唔好生,你前提已經唔正確,無討論價值,除非你有足夠證據證明前提合理理據,否則我當形式謬誤看待。

周圍飄.

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-2-15 10:47 AM 發表

樓主咁你都唔好生,你前提已經唔正確,無討論價值,除非你有足夠證據證明前提合理理據,否則我當形式謬誤看待。
我淨係知你一定要生多d出來呢個社會墊底,不過你d邏輯思維甘問題,有無人同你生都成問題,

引用:
原帖由 Iri 於 2021-2-15 09:12 AM 發表

小康社會半公半私
一半是個人努力
一半是群體分享
文革十年中國窮途末路
鄧小平回小康 習近平落實
中國神速崛起
做咩事又不斷copy and paste

引用:
原帖由 天生浪漫的留言 於 2021-2-15 05:12 PM 發表

我淨係知你一定要生多d出來呢個社會墊底,不過你d邏輯思維甘問題,有無人同你生都成問題,
回你兩句:首先你要解釋比我知社會墊底定義係乜先;第二句你唔只前設錯誤現在連後設都錯埋。

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-2-15 09:55 PM 發表

回你兩句:首先你要解釋比我知社會墊底定義係乜先;第二句你唔只前設錯誤現在連後設都錯埋。
回你一句

引用:
原帖由 天生浪漫的留言 於 2021-2-15 10:09 PM 發表

回你一句
原來你後設錯誤都未明

不再討論了。

謝謝分享

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-2-15 10:39 PM 發表

原來你後設錯誤都未明

不再討論了。
原來你人如其名,兼打算禮橫折曲,一看就知你係現實失敗者

不再討論了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]