• 瀏覽: 947
  • 回覆: 9
題目是前一排睇電視,智能愛人,李佳芯同江欣燕一場戲裡其中一句對白,我好少睇電視,大概係房行去廁所無意中睇到,現在還津津回味,實在太有意思。

江欣燕:好後悔以前做過的一個選擇,話個選擇好錯,唔應該咁做。
李佳芯:選擇沒有對錯,唔同選擇帶來唔同既經歷

真係太精彩,但我唔記得李佳心全句對白係點樣。希望師兄們能提供。

謝提供

人生無常,選擇並無好壞對錯,不同選擇,經歷不同風景,欣賞不同人生。

如果有精彩金句,請大大們分享。

熱賣及精選
我差不多這類人就認為有差不多的金句,純分享。

A mature person is one who does not think only in absolutes, who is able to be objective even when deeply stirred emotionally, who has learned that there is both good and bad in all people and all things, and who walks humbly and deals with charitably with the circumstances of life. -Eleanor Roosevelt

一個成熟的人不會只以絕對的準則考慮事情。他能夠在情緒受到波動時仍能保持客觀,他也能夠理解善與惡是並存於所有人事物中的。同時,他能以謙遜且仁善的態度來看待人生百態。一愛蓮娜。羅斯福(前美國第一夫人,外交官,1884-1962)

咁要問番佢(或佢地, 總之喜好講呢D"哲理"既人), 世上有無對錯, 如果有, 點定義.
如果無...

如果話世上竟然無人可以作對錯之分...  我建議少D同呢D人溝通接觸, 佢地缺少一個VOCAB, 宣揚自己拒絕有人使用這VOCAB,
只會令人混淆.

其實佢地無講清楚...
  1. 當時只係講「選擇」範疇內, 不是世上任何情況,
  2. 再者, 佢地只係「建議」不以對錯眼光去區分, 而不能斷言不能或不應(subject to debate)不分對錯.
  3. 好明顯, 當時話題係「選擇範疇內再狹窄一些」(考試範疇mc題沒對錯真係搞笑鳥), 這一點我不劃線, 因為「佢地」以唔講清楚有條線而說教為習慣. (我主動講條線係乜, 佢地乘機斷然否認)

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-9-7 04:51 PM 發表

其實佢地無講清楚...
  1. 當時只係講「選擇」範疇內, 不是世上任何情況,
  2. 再者, 佢地只係「建議」不以對錯眼光去區分, 而不能斷言不能或不應(subject to debate)不分對錯.
  3. 好明顯, 當時話題係「選擇範疇內再狹窄一些」(考試範疇mc題沒對錯真係搞笑鳥), 這一點我不劃線, 因為「佢地」以唔講清楚有條線而說教為習慣. (我主動講條線係乜, 佢地乘機斷然否認 ...
呢句只係好單純嘅人生觀睇法,人既一生不停選擇做任何不同既事,不同選擇經歷當然唔一樣。回顧以前,就算有今天的記憶,回到十年前做唔同的選擇,我相信預期的結果不會和我想像的一樣,只係經歷唔同咗,人生唔同咗。

引用:
原帖由 o_n_9_9 於 2021-9-7 09:48 PM 發表

呢句只係好單純嘅人生觀睇法,人既一生不停選擇做任何不同既事,不同選擇經歷當然唔一樣。回顧以前,就算有今天的記憶,回到十年前做唔同的選擇,我相信預期的結果不會和我想像的一樣,只係經歷唔同咗,人生唔同咗。
「好單純嘅人生觀睇法」這句比較老實, 已經表白了範圍.  ("有範疇", 不是"任何情況")

絕對既對錯好多時係細個比D老師洗腦 等D細路容易明D 如果係有絕對既選擇既話佢長時間下會被淘汰 從而長遠系統內都會係有唔同得失既選擇去自行考量

#5,
一句之後, 你已經篩走晒「對錯」的詞語, 與#1不同.

引用:
原帖由 onion_9527 於 2021-9-8 01:27 AM 發表

絕對既對錯好多時係細個比D老師洗腦 等D細路容易明D 如果係有絕對既選擇既話佢長時間下會被淘汰 從而長遠系統內都會係有唔同得失既選擇去自行考量
您加多左「絕對」兩字, 然後開文...

再來一句,二千五百年前的人既智慧,二千五百年後既今日,到底有幾多人擁有,睇怕娘也絕望了。

君子求諸己,小人求諸人 - 孔子 公元前551-497

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]