• 瀏覽: 1,567
  • 回覆: 16
熱賣及精選
子龍兄呢條廢柴算吧啦

引用:
原帖由 無盡滴滴留言 於 2020-11-11 03:36 PM 發表

趙雲系五虎將裡面最后一個死嘅。
職位也是最底
連魏延職為都比佢高

引用:
原帖由 子時橙色的筍盤 於 2020-11-10 16:30 發表

電影上講,系因為趙雲年齡較大,諸葛亮擔心趙雲身體冇將趙雲排喺北伐嘅將領名單中,後趙雲音此事唔悅,堅決請戰。
事實上當時諸葛亮的主力走西邊的祁山道,而趙雲則是走東邊的斜谷道負責牽制魏軍;
如果諸葛亮不信任他的能力,基本上不會直接把整個指揮權給他

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2020-11-15 17:59 發表

職位也是最底
連魏延職為都比佢高
低是因為他在北伐失敗後和諸葛亮一起自請貶官;
不過在蜀漢後主即位時趙雲已經是中護軍這點就跟你說他的職位一點也不低

引用:
原帖由 無盡滴滴留言 於 2020-11-11 03:36 PM 發表

趙雲系五虎將裡面最后一個死嘅。
其實本身無五虎,
三國志只係將五人GROUP埋作傳唔能夠直接等同佢地地位,
而劉備一度封前後左右將軍時亦只係封畀關張馬黃四人,
後來亦只係封馬張二人為驃騎/車騎將軍,
趙雲地位顯得比佢地差好遠.

天長地久有時盡 好夢由來最易醒
引用:
原帖由 多明戈 於 2020-11-16 10:00 發表

其實本身無五虎,
三國志只係將五人GROUP埋作傳唔能夠直接等同佢地地位,
而劉備一度封前後左右將軍時亦只係封畀關張馬黃四人,
後來亦只係封馬張二人為驃騎/車騎將軍,
趙雲地位顯得比佢地差好遠.
前、左、右、後將軍基本上都是在外統軍的職位,但劉備是一直都把趙雲放在身邊所以趙雲後來是當到中護軍去
而司馬家是靠著中護軍的職權來奪取魏的實質軍權,所以能看到當時中護軍的職權到那個程度

因為魏延同趙雲都係隨劉備入蜀嘅餘將, 死咗就會冇晒. 本地將領都冇乜作為可言. 而且打大仗最重要係守糧道, 要塞, 以及撤退時殿後都必須係最忠誠嘅將領. 而呢D位置, 正史未必會認真記載. 負責進攻嘅, 諸葛亮一個就夠晒(仲有姜維), 所以司馬懿都預計佢會早死, 因為一個人做唔到咁多野.

劉備入蜀時鑄劍五把, 分別給予關張趙同諸葛亮, 自己一把. 佢地都係最忠於蜀國嘅將領, 唔係官位可以計算. 最重要係, 冇趙子龍完成唔到嘅任務, 佢嘅位置未必係立戰功嘅位置, 但就一定係不作他選嘅位置. 魏延都係, 佢曾經主張同諸葛亮分兵, 攻打長安, 因為戰略上異於諸葛亮嘅想法, 所以冇成事. 但必須係一個諸葛亮完全信賴嘅人, 先會要求獨自分兵攻打長安. 你同你老闆唔熟, 都唔會叫佢將最重要嘅project交畀你一個人打色.

趙雲帶領軍隊數目少孔明利用趙雲虛軍成功確立第一次北伐成功,趙雲壓抑曹真十萬大軍,讓孔明大軍主力向前進攻

引用:
原帖由 erkc 於 2020-11-16 04:08 PM 發表

前、左、右、後將軍基本上都是在外統軍的職位,但劉備是一直都把趙雲放在身邊所以趙雲後來是當到中護軍去
而司馬家是靠著中護軍的職權來奪取魏的實質軍權,所以能看到當時中護軍的職權到那個程度
中護軍 應該是等同於現在 中央警衛團

華國鋒 都是用中央警衛團 拘捕四人幫

502 Bad Gateway
403 Forbidden
劉備視趙雲是皇家禁衞軍統領。保障劉氏皇族安全。魏延是野戰或守漢中將軍。劉備用人比孔明高明

傳媒報告荊州南郡江陵城是四戰之地,曹之襄陽精軍又有東吳大軍背腹受地。毛主席指出劉備大軍分為二部分,根本無力發動滅曹魏軍團。龐統建議要求劉備將荊州主力軍同劉備蜀巴主力軍合一向涼隴出擊如果有十萬多軍劉備軍加上配合魏延子午谷奇謀最少可延續蜀漢國運。傳媒建議可能讓出南郡給東吳,減少東線曹魏軍和同東吳結盟。保留荊州其它地區擴展軍隊補充軍隊

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]