• 瀏覽: 2,370
  • 回覆: 31
各位大大:
我個廳大約二百呎,要夠暖應買油壓機定陶瓷機?
其實唔係好想買油壓機,因為好鬼大座,熱天唔用時放響度好阻埞。但又驚直立式陶瓷機唔夠暖。
各位有冇經驗分享下,同埋邊個牌子好呢?
多謝指教!

熱賣及精選
引用:
原帖由 肥哉 於 2019-12-10 09:41 AM 發表

各位大大:
其實唔係好想買油壓機,因為好鬼大座,熱天唔用時放響度好阻埞。但又驚直立式陶瓷機唔夠暖。
多謝指教! ...
買分體式冷暖氣機

引用:
原帖由 ck360913 於 2019-12-10 09:48 AM 發表

買分體式冷暖氣機
要拆冷氣再裝...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥哉 於 2019-12-10 09:41 AM 發表

各位大大:
多謝指教! ...
暖吾暖 要 睇你點用 和 火數

陶瓷 通常 都係 吹風機,最好 係 近身 直吹 ... 咁就 1000W 或 更細 都夠 ... 即開即熱 ... 要用才開。
有風扇聲 ... 表面 集中高溫 ... 較危險 (有塵、紙 吸入 ... 直係有機會著火) ... 不宜 無人時 用。

2. 油壓機 都有 吹風 款 ... 但只是幫助熱氣循環 ... 不是 吹風機 ... 表面 溫度 相對低,摸都係好熱 ... 但短時間摸一摸 都未至於 燒傷 ... 有 小朋友 / 動物 就 較安全 ... 但因升溫慢,要預熱,只適合 長時間 保持 室溫在 設定溫度,所以 通常 2000W 起 ... 機放在離人的遠處 ... 靠 空氣循環 把整個室內 升溫。

所以 ... 如長開 只要 火數 夠 ... 兩者 都可以 到 設定溫度 (空氣循環的結果) ... 但 明顯用法 吾同。

冷暖 空調 似 兩者混合 ... 本身 升溫快 ... 可直接 吹出 熱風 ... 到理想溫度 又可 收細 出風,發熱量降低 ... 長時間保持 室內溫度 ... 而且 暫時 都無聽聞 有 發生 使用上的 意外。

我的世界:
鐘錶網
引用:
原帖由 鐘錶友 於 2019-12-10 10:19 AM 發表

暖吾暖 要 睇你點用 和 火數

陶瓷 通常 都係 吹風機,最好 係 近身 直吹 ... 咁就 1000W 或 更細 都夠 ... 即開即熱 ... 要用才開。
有風扇聲 ... 表面 集中高溫 ... 較危險 (有塵、紙 吸入 ... 直係有機會著火) ... 不宜 無人時 用。

2. 油壓機 都有 吹風 款 ... 但只是幫助熱氣循環 ... 不是 吹風機 ... 表面 溫 ...
好多謝你詳細說明。
上網睇過分體機,如果一開始裝就裝冷暖分體機真係一勞永逸,但係我廳部冷氣機用裝唔夠三年,而家就換好浪費而且分體機價錢係暖風機十倍。。。都係買部油壓或陶瓷機用住先。 

回覆 引用 TOP

着多件衫

香港唔太凍

引用:

各位大大:
多謝指教! ...
即開即熱+节能。不占地方。款式靓仔。 
我會選可挂在墻,或吊挂式,天花墻。不占空間。

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!
引用:
原帖由 thunderpig 於 2019-12-10 01:33 PM 發表

着多件衫

香港唔太凍
屋企有老人家,醫生話冬天最緊要保暖,否則易中風。

引用:

各位大大:
多謝指教! ...
2者效能分别不大

不過,如果暖風機對正吹既話會好乾

2百呎要成差不多2千火先夠暖

呢D低科技野,隻隻牌子都差唔多

暖風機要買瞓低就識斷電個D

引用:
原帖由 肥哉 於 2019-12-10 01:48 PM 發表

屋企有老人家,醫生話冬天最緊要保暖,否則易中風。

是的,
床褥放張電暖墊。睡暖立立。

穿保暖服。
沖涼開小暖炉。(挂式) 

暖身毯。更加暖。

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!

回覆 引用 TOP

都係冷暖機。用暖機電費嚇死你

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-12-10 03:18 PM 發表

都係冷暖機。用暖機電費嚇死你
變頻機?幾錢個月

回覆 引用 TOP

放廳應該用運油爐,暖感自然D。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事

回覆 引用 TOP

笑屎我咩!油壓式

充油式就聽街多。

兩樣都用過,結論係Dyson 暖風扇最好,又暖又相對靜,適合較大 area 使用

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]