• 瀏覽: 3,597
  • 回覆: 39
D 牌充油式暖爐用左15年
以前問著200呎個廳都明顯比街十零求溫暖

今年發覺無乜用咁, 我尋晚放入房, 70呎左右, 間房成晚都無乜暖到咁
要一/兩呎範圍先有小小暖

我想知, 會唔會有老化效能下降問題

熱賣及精選
引用:
原帖由 ggggkin 於 2021-1-10 03:21 PM 發表

D 牌充油式暖爐用左15年
以前問著200呎個廳都明顯比街十零求溫暖

今年發覺無乜用咁, 我尋晚放入房, 70呎左右, 間房成晚都無乜暖到咁
要一/兩呎範圍先有小小暖

我想知, 會唔會有老化效能下降問題
有機會漏咗油,散熱效能就會低D。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-1-10 03:31 PM 發表

有機會漏咗油,散熱效能就會低D。
師兄, 唁覺有油泄漏喎

引用:
原帖由 ggggkin 於 2021-1-10 03:38 PM 發表

師兄, 唁覺有油泄漏喎
通常反轉响個底有油漬,如果係乾嘅話試吓清潔吓D頁片。

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-1-10 03:40 PM 發表

通常反轉响個底有油漬,如果係乾嘅話試吓清潔吓D頁片。
上星期先拆箱裝返轆, 唔見有油漬, 亦簡單清潔過
汽車就話偈油會耐左無哂效能, 又會壞水膽

我諗緊會唔會暖爐入面油都會因為太耐效能變差

回覆 引用 TOP

你先將溫度開到最大,等十五分鐘後,你用手觸摸片業覺得辣手即縮,咁證明部爐係冇問題,問題就係真係室內溫度低,或你個爐 W 數唔夠照間房空間 !

我個惠而普充油式爐用左廿五年,好多年唔用打橫擺都冇事,一樣都正常使用及夠暖 !

愛係無罪梗要多幾次
一個 Honey 太過 No face
引用:
原帖由 smαrtlam 於 2021-1-10 04:04 PM 發表

你先將溫度開到最大,等十五分鐘後,你用手觸摸片業覺得辣手即縮,咁證明部爐係冇問題,問題就係真係室內溫度低,或你個爐 W 數唔夠照間房空間 !

我個惠而普充油式爐用左廿五年,好多年唔用打橫擺都冇事,一樣都正常使用及夠暖 !

開著後只會暖暖地, 唔辣手

引用:
原帖由 smαrtlam 於 2021-1-10 04:04 PM 發表

me too 飛利浦用咗廿幾年依然夠暖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ggggkin 於 2021-1-10 04:24 PM 發表

開著後只會暖暖地, 唔辣手
唔想浪費錢咪買部二手囉 ! 依家充油式好多人放售,可能太掗掟、又多人換左變頻冷暖分體、或改用細小暖風機 !

愛係無罪梗要多幾次
一個 Honey 太過 No face
引用:
原帖由 smαrtlam 於 2021-1-10 05:47 PM 發表

唔想浪費錢咪買部二手囉 ! 依家充油式好多人放售,可能太掗掟、又多人換左變頻冷暖分體、或改用細小暖風機 !
暖風機有呀, 不過覺得開住會好乾燥, 搞到皮膚痕癢

回覆 引用 TOP

15年。。。乜都夠了

其實充油的暖爐唔係好暖,慢暖!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2021-1-10 07:33 PM 發表

15年。。。乜都夠了
部部十五年,除老牌,巧多摺九買

回覆 引用 TOP

依家流行地暖

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]