• 瀏覽: 3,174
  • 回覆: 27
上手的十多年的電磁爐,煤氣熱水爐還可以用, 我繼續用還是換新呢?

熱賣及精選
睇你個人取向啦

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-6-6 08:15 PM 發表

問得都是繼續用吧。
其實是擔心之後壞, 又想裝修時換埋

引用:
原帖由 Akeem 於 2021-6-6 09:28 PM 發表

節儉係美德。
HAHA!!你句說話好正

廚房要造過個台,不知道整到D線會否易壞?
廁所都有類似情況

會裝修就用新
唔裝修就用舊

引用:
原帖由 VenchiChocolate 於 2021-6-6 07:52 PM 發表

上手的十多年的電磁爐,煤氣熱水爐還可以用, 我繼續用還是換新呢?
10多年爐您想再用多幾耐?俾你用多3、5、7年到時已經廿年高齡,多病痛亦未必捱得到,
唔使心掛掛,係我就換哂佢。

引用:
原帖由 VenchiChocolate 於 2021-6-6 07:52 PM 發表

租樓還是買樓?
買樓點都要裝修, 我會換,
租樓就照用, 用到壞為止

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-6-7 10:33 AM 發表

10多年爐您想再用多幾耐?俾你用多3、5、7年到時已經廿年高齡,多病痛亦未必捱得到,
唔使心掛掛,係我就換哂佢。
我舊樓個煤氣熱水爐接近30年, 正常運作. 舊爐無乜安全問題, 最大問題係加熱效率可能低少少.

引用:
原帖由 2829 於 7/6/2021 11:17 發表

我舊樓個煤氣熱水爐接近30年, 正常運作. 舊爐無乜安全問題, 最大問題係加熱效率可能低少少.
30年都未壞.....幾乎肯定係德國兔仔爐

引用:
原帖由 ft907 於 2021-6-7 02:16 PM 發表

30年都未壞.....幾乎肯定係德國兔仔爐
兔仔爐應該係再之前住既舊樓, 我估計我搬走過陣, 個爐都20年. 我講接近30年嗰個應該係簡栢, 人手打火.
潮濕天氣可能打唔著, 又要換電池, 不過唔會壞喎.

引用:
原帖由 2829 於 7/6/2021 14:51 發表

兔仔爐應該係再之前住既舊樓, 我估計我搬走過陣, 個爐都20年. 我講接近30年嗰個應該係簡栢, 人手打火.
潮濕天氣可能打唔著, 又要換電池, 不過唔會壞喎.
30年前有簡栢 (Simpa) ???   唔係呀嘛!
簡栢 (Simpa) 要入電池, 開水就自動著爐, 最舊款嗰種,  應該得兩個掣, 機身藍色嘅

以我所知,   兔仔爐係人手打火,  連電池都唔使入

引用:
原帖由 ft907 於 2021-6-7 02:54 PM 發表

30年前有簡栢 (Simpa) ???   唔係呀嘛!
簡栢 (Simpa) 要入電池, 開水就自動著爐, 最舊款嗰種,  應該得兩個掣, 機身藍色嘅

以我所知,   兔仔爐係人手打火,  連電池都唔使入
我90年代已用兔仔, 人手打火, 有個小窗口用肉眼睇住是否已著火, 是有電池的,
一直用到5~6年前才換了簡柏
簡柏有兩個產地, 中山及上海, 印象中煤氣公司引入香港只有10年左右

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]