• 瀏覽: 2,298
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
在小額錢債審裁處雙方簽署和解協議書,被告人需在11月1日提交支票給小額錢債審裁處代收,然後,小額錢債審裁處開回支票給申索人,如果被告人不按日期提交支票給小額錢債審裁處,申索人可以做咩!
其次,被告人口頭協議會簽署終止裝修工程協議書,但是,因在小額錢債審裁處時間緊迫沒有即時簽署,而之後電郵給被告人,被告人又反悔唔簽,申索人又可以點?
今日雙方是簡訊步驟,沒有上庭聆訊,是否當作巳上庭?不能再用律師去追被告人簽署終止裝修工程協議書?

熱賣及精選
引用:
原帖由 ling1963 於 2021-10-29 06:54 PM 發表

在小額錢債審裁處雙方簽署和解協議書,被告人需在11月1日提交支票給小額錢債審裁處代收,然後,小額錢債審裁處開回支票給申索人,如果被告人不按日期提交支票給小額錢債審裁處,申索人可以做咩!
其次,被告人口頭協議會簽署終止裝修工程協議書,但是,因在小額錢債審裁處時間緊迫沒有即時簽署,而之後電郵給被告人,被告人又反悔唔簽,申索人又可以點?
今日雙方是簡訊步驟,沒有上庭聆訊,是否當作巳上庭?不能再用律師 ...
師兄可以請救如何申請嗎,上手業主欠我裝修費,出左律師信都係未收到,律師樓太廢,諗住去小額錢債審裁處申請追討

引用:
原帖由 任性小狗 於 2021-10-29 10:22 PM 發表

師兄可以請救如何申請嗎,上手業主欠我裝修費,出左律師信都係未收到,律師樓太廢,諗住去小額錢債審裁處申請追討
小額仲廢,我仲想諗律師幫手。
如你想用小額可以上網小額裡面有講,首先遞交表格1 & 表格2,遞交表格前先上土地審查冊物業是那個人擁有業權?

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-10-29 10:52 PM 發表

小額仲廢,我仲想諗律師幫手。
如你想用小額可以上網小額裡面有講,首先遞交表格1 & 表格2,遞交表格前先上土地審查冊物業是那個人擁有業權?
你面對一個無賴
切勿幻想對方會真係和解

法庭 (包括小額) 一定有效過律師,     
你再通知小額 ... 雙方協議和解無效
要繼續排期開審

你之前只是互相交換文件
通常法庭秘書會建議雙方和解,  因為和解成功就可以close file

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-10-29 11:14 PM 發表

你面對一個無賴
切勿幻想對方會真係和解

要繼續排期開審

你之前只是互相交換文件
通常法庭秘書會建議雙方和解,  因為和解成功就可以close file
我們雙方巳經簽左和解協議,要被告人支付$75,000 俾申索人,被告人可以唔俾錢咩!如被告人真的唔俾錢,申索人可以遞交小額那張表格去排期上庭?

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-10-30 11:33 AM 發表

我們雙方巳經簽左和解協議,要被告人支付$75,000 俾申索人,被告人可以唔俾錢咩!如被告人真的唔俾錢,申索人可以遞交小額那張表格去排期上庭?
唔畀錢

當然再入紙上庭
下次就不要再簽和解

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-10-30 11:53 AM 發表

唔畀錢

當然再入紙上庭
下次就不要再簽和解
和解協議仲可以再簽咩!被告人要2021年11月1日或之前要遞送 $75,000支票給小額,如果過期無交,我從何途徑得知?還是,2021年11月2日來電話給小額查詢嗎?如果無交,就可以再遞表追?

引用:
原帖由 ling1963 於 2021-10-30 03:52 PM 發表

和解協議仲可以再簽咩!被告人要2021年11月1日或之前要遞送 $75,000支票給小額,如果過期無交,我從何途徑得知?還是,2021年11月2日來電話給小額查詢嗎?如果無交,就可以再遞表追?
2號你打電話問小額。

可以申請執達吏查封鎖佢

引用:
原帖由 slk2xx 於 2021-10-30 04:10 PM 發表

可以申請執達吏查封鎖佢
X2

引用:
原帖由 slk2xx 於 2021-10-30 04:10 PM 發表

可以申請執達吏查封鎖佢
用執達吏封票,被告人寫字樓內的物品工具都唔值 $75,000,連基本按金都蝕埋。簽左和解協議書,我可否請律師處理?因為被告人仲未簽終止裝修工程協議書俾我,我不能搵下家裝修公司裝修呀!最麻煩這樣無得裝修!

你是否應去法律版問下?

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-10-30 07:15 PM 發表

你是否應去法律版問下?
每次去法律版問都無人回應。

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-10-29 11:14 PM 發表

你面對一個無賴
切勿幻想對方會真係和解

要繼續排期開審

你之前只是互相交換文件
有時,無賴要用無賴方法

引用:
原帖由 ~JW 於 2021-10-31 04:36 PM 發表

有時,無賴要用無賴方法
請指教可以用無賴方法?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]