• 瀏覽: 6,597
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
+9
部機用咗 5 年有多,估計應該都係有雜物塞住去水兜窿位,今日得閒,自動自覺搞搞佢,毋須俾人投訴先做野,離電後將部機拖出黎,見到個水兜積滿塵,用布抹完再用條通渠彈弓撩佢幾撩,再試水,水去得好順

同時見到冷氣機底盤好污糟,啲塵積埋一舊舊,風扇亦好 dirty,前後 coil 亦一同清潔埋,搞咗個幾鐘洗到乾乾淨淨

附件

20220803_101151.jpg(731.12 KB)

20220803_101115.jpg(651.45 KB)

20220803_104540.jpg(927.15 KB)

20220803_114457.jpg(783.17 KB)

男人肯做,慳番一千幾百。

引用:
原帖由 a9007 於 2022-8-3 12:31 發表
男人肯做,慳番一千幾百。
有心又肯做唔係咁難

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-8-3 12:02 發表
部機用咗 5 年有多,估計應該都係有雜物塞住去水兜窿位,今日得閒,自動自覺搞搞佢,毋須俾人投訴先做野,離電後將部機拖出黎,見到個水兜積滿塵,用布抹完再用條通渠彈弓撩佢幾撩,再試水,水去得好順

同時見到冷氣機底盤好污糟,啲塵積埋一舊舊,風扇亦好 dirty,前後 coil 亦一同清潔埋,搞咗個幾鐘洗到乾乾淨淨
部機又襟用D,正。

樓主好嘢
部冷氣機幾重架嘛

其實風扇BEARING駛唔駛加雪油/ WD40 SILICON之類?

引用:
原帖由 ggggkin 於 2022-8-3 14:32 發表
其實風扇BEARING駛唔駛加雪油/ WD40 SILICON之類?
風扇啤呤位我加咗少少車油

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2022-8-3 14:30 發表
樓主好嘢
部冷氣機幾重架嘛
部機拉出黎唔難,放上去有啲吃力

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-8-3 14:25 發表

部機又襟用D,正。
希望啦

ok 我都有咁嘅經驗,部機用咗年幾,見到水兜有漏水,用手指摸到兜內有野塞住,就用條索帶通下就攪掂,只需要幾分鐘。

引用:
原帖由 GOLDENROAD 於 2022-8-3 14:45 發表
ok 我都有咁嘅經驗,部機用咗年幾,見到水兜有漏水,用手指摸到兜內有野塞住,就用條索帶通下就攪掂,只需要幾分鐘。
你就好啦,可以伸手做到清潔,我次次都要拉部機出黎

舊年細路房冷氣都係塞去水兜窿

附件

20210915_110653.jpg(346.99 KB)

20210915_110647.jpg(825.16 KB)

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-8-3 14:39 發表

希望啦
下次最好摩打托做防銹,唔係用多幾年個托生鏽, 拉出清洗就會整斷摩打托。

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-8-3 13:38 發表

部機拉出黎唔難,放上去有啲吃力
動下腦根
整架高台
先兩人抬上架
推理去推機落窗

小小槓桿原理
慳水慳力

引用:
原帖由 ggggkin 於 3/8/2022 14:32 發表
千祈唔好用WD40

真文明!有公德心

主題標籤 #冷氣機
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]