• 瀏覽: 7,073
  • 回覆: 33
  • 追帖: 1
2月24日 350元旺角買左個11吋小形海水魚套缸包一支普通白紅光燈,200元石頭

3月16日長苔程況

3月24日清洗苔蘚,旺角買入水冷機和化氮器,小許高等藻,兩條小丑魚和迷你草皮。大約1000元

4月3日加入一隻50元美人蝦

4月20日買入700元強勁大Wi-Fi日出日落白藍全光譜LED燈。

5月3日買入紅綠寶石千手燈琴,1000元

5月18日加入2隻八字腦,黃金豬腰,藍吊,超大草皮,清理了一些高等水藻。1500左右

6月1日,加入小飛碟,2炮仗,把超大草皮用珊瑚膠水黐住掛牆,600元

6月10日加入千手海葵,豬肉,石管蟲,1500左右,怕海葵打架坐住監先。

熱賣及精選
樓主好有心機, 鹹水缸真係好貴

btw 樓主有冇d清楚少少既相, 最後幾張黑到睇唔到個景
另外想學下野, 點解鹹水缸多數都係暗暗藍藍唔可以好似淡水缸咁光?

引用:
原帖由 asoncmh 於 2020-6-18 03:28 PM 發表

樓主好有心機, 鹹水缸真係好貴

btw 樓主有冇d清楚少少既相, 最後幾張黑到睇唔到個景
另外想學下野, 點解鹹水缸多數都係暗暗藍藍唔可以好似淡水缸咁光? ...
我一共用咗六千元左右,分三個半月投入。反正疫情期間冇地方去,珊瑚主要燈光要求是藍色,所以手機拍出來要用濾鏡效果,肉眼睇期實好靚,我放大D圖你睇吓。

回覆 引用 TOP

鹹水 缸正啊,不過睇樓主裝備養鹹水真好貴下

回覆 引用 TOP

海水真係好貴 好養死之後血本無歸

開缸真開心
借問聲、水冷效能如何、嘈唔嘈

引用:
原帖由 噹勞得 於 2020-6-18 05:41 PM 發表

開缸真開心
借問聲、水冷效能如何、嘈唔嘈
水冷機效能普通,只能保持25度左右,噪音是勉強可以接受

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 江南小老闆 於 2020-6-18 04:48 PM 發表

海水真係好貴 好養死之後血本無歸
珊瑚其實很好養,主要係周邊設備要齊全,化氮器,水冷,燈光。養魚如果反缸,基本上全缸復沒,但珊瑚大概要一個星期先真正死亡,有好多時間可以救翻。

回覆 引用 TOP

樓主有心機👍,睇住人哋個缸進化幾有趣。

回覆 引用 TOP

魚缸布景好美,燈光都唔錯。

回覆 引用 TOP

好正啊😀

回覆 引用 TOP

養鹹水魚要好細心,比淡水困難,但效果靚好多!
正!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹下靚貓奴 於 2020-6-18 01:01 PM 發表

2月24日 350元旺角買左個11吋小形海水魚套缸包一支普通白紅光燈,200元石頭

請問你用咩過濾?濾筒?背濾?

引用:
原帖由 ecem000 於 2020-6-25 07:49 PM 發表

請問你用咩過濾?濾筒?背濾?
這個是背濾11吋迷李魚缸

回覆 引用 TOP

巳閱

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]