• 瀏覽: 5,831
  • 回覆: 35
  • 追帖: 1
繁忙時間竟出現10分鐘一班的班次
新列車等候開出訊號的時間較長
大埔滘隧道北行段和何文田段的限速
加上本身康樂園、九龍塘和大圍的限速

種種不利因素加起來,上水往來紅磡可能需要50-55分鐘,比官方宣稱的39分鐘長甚多!

熱賣及精選
東鐵真係慢左好多,唔怪得新東巴士有市場
對比下西鐵真係越來越好

仲有
1. 車廂 臭味,相信 對 身體 有 負面影響 ... 就連 馬鐵 D "新車" 到現在 都仲係有 臭味
2. 9卡車 根本 跟 抗疫 對著幹 ... 乘客無端端要 逼埋一齊 

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-3-11 08:30 AM 發表

種種不利因素加起來,上水往來紅磡可能需要50-55分鐘,比官方宣稱的39分鐘長甚多!
我係紅磡去大圍,又唔覺得特別慢,我7:48紅磡 開車,8:15 已經到第一城

引用:
原帖由 chrisman588 於 2021-3-11 13:59 發表

我係紅磡去大圍,又唔覺得特別慢,我7:48紅磡 開車,8:15 已經到第一城
係Q train/sp1900快姐

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-3-11 04:10 PM 發表

係Q train/sp1900快姐
我今朝係 R train 同假千 同MLR 假千 sp1900 差唔多時間

應該一換完所有R train就會縮短行車時間,加快speed!

夜晚非繁忙時間都差,幾乎一輛9卡列車不派出來行

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-3-11 08:30 AM 發表

我朝早搭見唔到你講的問題喎,新舊車都係用緊新信號,關咩事呢?

新車加速爽好多就真

引用:
原帖由 MT673 於 2021-3-11 10:06 AM 發表

對比下西鐵真係越來越好
西鐵個速度亦都反應咗喺佢個票價到,一過荃灣西<>錦上路呢段就貴到飛起。紅磡到屯門貴過紅磡到上水頭等...

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-4-3 05:15 PM 發表

我朝早搭見唔到你講的問題喎,新舊車都係用緊新信號,關咩事呢?

新車加速爽好多就真
但車速時快時慢,唔穩定

引用:
原帖由 MT673 於 2021-3-11 10:06 AM 發表

對比下西鐵真係越來越好
當屯馬線二期通車後
馬鐵批支那車大舉入侵西鐵時就唔係咁講

引用:
原帖由 GT0256 於 2021-4-4 03:47 PM 發表

當屯馬線二期通車後
馬鐵批支那車大舉入侵西鐵時就唔係咁講
多極都有限,千九最終會有48列,假九維持17列

馬鐵搭到千九的機會大增,在西鐵遇到假九最多等下一班車

引用:
原帖由 fb23459c0e1ea8 於 2021-4-4 11:19 AM 發表

但車速時快時慢,唔穩定
個新訊號系統本身就識得調節實時車速,令到站時間唔會有太大誤差,你究竟有無認真研究過呢套訊號系統?

咁有冇做成脫班

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]