• 瀏覽: 6,488
  • 回覆: 72
有樣嘢我真係唔係好明,點解東鐵線唔可以北上羅湖落馬洲,南下尖東?
屯馬轉車係大圍,沙中就沙田,落地鐵就九龍塘,如果多一個尖東站唔係更加有效打散個人流,唔洗集中係某幾個站乜?
我冇記得 2004 年到 2009 年東鐵線係可以直出尖東??
尖東站比東鐵線運作總好過比西鐵線。

熱賣及精選
西鐵唔入尖東站只到柯士甸就廢咗武功

尖東得一個島式2邊月台,又冇可能東鐵,西鐵都以尖東為總站
紅磡站又有現成四個月台,當然東鐵搬返紅磡好啲

如果仲係尖東,東鐵冇得直接過海,馬鐵過海,你願意嗎?

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-9 04:36 PM 發表

西鐵唔入尖東站只到柯士甸就廢咗武功
有冇可能係尖東轉晒兩邊車?

引用:
原帖由 觸電俠 於 2021-6-9 05:05 PM 發表

有冇可能係尖東轉晒兩邊車?
冇,除非雙層島式月台

屯門到尖東車費$24
上水到尖東車費$15
要東鐵客轉多一程車好合理

引用:
原帖由 觸電俠 於 2021-6-9 04:31 PM 發表

有樣嘢我真係唔係好明,點解東鐵線唔可以北上羅湖落馬洲,南下尖東?
屯馬轉車係大圍,沙中就沙田,落地鐵就九龍塘,如果多一個尖東站唔係更加有效打散個人流,唔洗集中係某幾個站乜?
我冇記得 2004 年到 2009 年東鐵線係可以直出尖東??

你不如話柯士甸站,擴建成九卡月台,東鐵縮做九卡
,入埋去柯士甸站

引用:
原帖由 Antioch 於 2021-6-9 05:18 PM 發表

屯門到尖東車費$24
上水到尖東車費$15
要東鐵客轉多一程車好合理
同車費冇關

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-9 05:17 PM 發表

冇,除非雙層島式月台
嗰陣都略略研究過係無可能咁做,本身尖東站都已經再深咗一層,再攪多一層響下低未必適合

引用:
原帖由 觸電俠 於 2021-6-9 04:31 PM 發表

當初東鐵去到尖東係因為尖東率先通車,西鐵連接線仲未完工通車所以先拉東鐵落尖東,而當時政府已經決定沙中線會同西鐵合組屯馬線,而東鐵係會沿新沙中線過海,等東鐵d客可以直接過海先轉車而唔再須要去尖東轉荃灣線過海,所以當時都已經講明東鐵去尖東只係臨時措施,響咁既前題下,政府當然唔會考慮尖東站加建樓層俾兩線車用了。

而家距離東鐵過海段通車都只係差一年左右,唔通真係要為左呢一年空窗期而搞咁多咩

遲下西鐵線又會加多屯門兩個站同洪水橋站,天水圍係咪要起多條支線直達美孚?

引用:
原帖由 chicky 於 2021-6-9 07:45 PM 發表

當初東鐵去到尖東係因為尖東率先通車,西鐵連接線仲未完工通車所以先拉東鐵落尖東,而當時政府已經決定沙中線會同西鐵合組屯馬線,而東鐵係會沿新沙中線過海,等東鐵d客可以直接過海先轉車而唔再須要去尖東轉荃灣線過海,所以當時都已經講明東鐵去尖東只係臨時措施,響咁既前題下,政府當然唔會考慮尖東站加建樓層俾兩線車用了。

而家距離東鐵過海段通車都只係差一年左右,唔通真係要為左呢一年空窗期而搞咁多咩
正解,等多大半年至一年就已經唔駛再煩呢個問題,到出年就真係無人會再問標題寫嘅問題啦啩

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2021-6-9 09:59 PM 發表

遲下西鐵線又會加多屯門兩個站同洪水橋站,天水圍係咪要起多條支線直達美孚?
係都洪水橋啦,不過等真係可以直通深圳灣/前海再上先講

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2021-6-9 09:59 PM 發表

起屯荃鐵路,仲好啦

引用:
原帖由 無盡珍惜牛牛 於 2021-6-10 01:50 AM 發表

起屯荃鐵路,仲好啦
屯荃鐵路最大問題係去到荃灣後再無延伸嘅話,價值唔大

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]