• 瀏覽: 3,025
  • 回覆: 21
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1115_00822_001.html

港府規劃發展新鐵路項目總是翻來覆去,改完又改,浪費大量時間在前期研究。繼連接洪水橋至前海的鐵路被擱置後又重提興建,以及將北環綫「斬件」式分階段興建後,服務觀塘北部山上居民的擬建東九龍綫亦傳走線改動,由原本該線接駁至港鐵鑽石山站,改為接駁至港鐵彩虹站,並採取架空鐵路形式興建。港鐵回覆未有否認相關消息,只稱已向港府提交東九龍綫建議書。
根據港府於7年前發表的文件《鐵路發展策略2014》,因應彩雲道、佐敦谷、安達臣道及石礦場一帶的發展計劃為區內帶來的人口增長,建議興建一條新鐵路「東九龍綫」,全長約7.8公里,沿着觀塘北部運行,連接現時為觀塘綫及屯馬綫轉車站的鑽石山站,以及將軍澳綫的寶琳站,以服務彩雲、順天、秀茂坪及寶達等人口稠密的地區。港府當年以2013年價格估算項目成本約為275億元,並計劃於2019年至2025年期間落實。
但至今東九龍綫仍只聞樓梯響。網上近日有傳,港鐵修改東九龍綫的走線方案,更流傳一段聲稱是港鐵項目及工程拓展總監包立聲簡介東九龍綫方案的聲帶,指東九龍綫將以架空鐵路形式興建並設有車廠,路線長度縮短至7.1公里,設有5個車站,並連接至觀塘綫彩虹站,而非原本建議的鑽石山站。
議員柯創盛指,東九龍綫由上屆政府提議,但至今仍未動工,若現時改動走線恐怕「不知再等多少年」。他又指,若該綫接駁至彩虹站,擔心會加劇觀塘綫擠逼情況,亦失去原本接駁至鑽石山站,利用屯馬綫分流的作用。
港鐵回覆表示,本港整體鐵路規劃和發展由港府主導,港鐵會配合港府推展本港未來鐵路發展,早前已就東九龍綫向港府提交建議書,目前仍在就政策局及部門的意見補充建議書內容,並研究可行性方案。至於相關流傳聲帶是否與包立聲有關,港鐵則稱對於來源不明的資訊沒有評論

又改....?

********666********
~~~~~~魔鬼~~~~~~
熱賣及精選
架空?點起呀

引用:
原帖由 TL1596 於 2021-11-16 02:44 PM 發表

架空?點起呀
唯有重建以前既舊式公屋(即係:
坪石邨/彩雲邨等等...)先至可以
採用架空模式興建地鐵(東九龍線).

引用:
原帖由 TL1596 於 2021-11-16 02:44 PM 發表

架空?點起呀
預左呢個project廿年後先起,梗係俾D draft草搞擺定先啦

引用:
原帖由 LEMON3 於 2021-11-16 05:22 PM 發表

唯有重建以前既舊式公屋(即係:
坪石邨/彩雲邨等等...)先至可以
採用架空模式興建地鐵(東九龍線).
若干十年後
四順都要重建鳥😼

引用:
原帖由 FunKY 於 2021-11-16 07:50 PM 發表

預左呢個project廿年後先起,梗係俾D draft草搞擺定先啦
廿年呀,分分鐘中間又改

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-11-16 09:25 PM 發表

廿年呀,分分鐘中間又改
唔好話EKL,NIL近日又有傳「修訂方案」
擺明就係想同你玩拖字,最後自然無形消失,變成下一條EFLS

引用:
原帖由 FunKY 於 2021-11-16 11:45 PM 發表

唔好話EKL,NIL近日又有傳「修訂方案」
擺明就係想同你玩拖字,最後自然無形消失,變成下一條EFLS
就係呢啲鐵路延線唔關大陸事,所以港府一啲都唔積極
不過我相信北港島線唔會完全消失,始終北角問題將會十分嚴峻,但有機會項目首階段甩皮甩骨,純粹延長將軍澳線至會展站去解決金鐘至北角嘅樽頸問題,下階段先視乎情況加返銅鑼灣北站同添馬站
如果可以斬件上馬已經算係欣慰
東九龍線真係好難起,但唔希望佢為咗一時方便、減低工程難道,就選擇一個冇回頭嘅高架方案。如果咁大爭議,我寧願佢推遲東九龍線上馬,傾掂數再推展
宜家唯有睇吓南港島線西段有冇機會上馬先,好似冇咩爭議
(但唔明點解當北港島線同東九龍線都設計緊一個減少開支嘅方案嗰陣,南港島線西段依然係用保留哂七個站嘅設計)以下係HKRDB截圖

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-11-17 12:28 AM 發表

不過我相信北港島線唔會完全消失,始終北角問題將會十分嚴峻,但有機會項目首階段甩皮甩骨,純粹延長將軍澳線至會展站去解決金鐘至北角嘅樽頸問題,下階段先視乎情況加返銅鑼灣北站同添馬站
東九龍線真係好難起,但唔希望佢為咗一時方便、減低工程難道,就選擇一個冇回頭嘅高架方案。如果咁大爭議,我寧願佢推遲東九龍線上馬,傾掂數再推展
...
南港島線西段好難減站,個個站都有其針對痛點

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-11-17 07:47 AM 發表

南港島線西段好難減站,個個站都有其針對痛點
田灣可以減

(不熟悉鐵路的人幻想模式)好呀,最好可以駛入彩虹彩中間那個月台,到達總站後兩邊車門齊開,方便轉乘觀塘線往鰂魚涌和油麻地的列車

引用:
原帖由 PLKLSPC 於 2021-11-17 10:37 AM 發表

(不熟悉鐵路的人幻想模式)好呀,最好可以駛入彩虹彩中間那個月台,到達總站後兩邊車門齊開,方便轉乘觀塘線往鰂魚涌和油麻地的列車
架空點落彩虹地底。
同埋果條軌要係車廠入,架空去車廠?

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-11-17 12:28 AM 發表

...
其實條東九龍綫無論齋接駁鑽石山站定係彩虹站都一樣係算死草,
因為山下地區本身為大局著想根本上要增加更多重鐵路線,
因此條東九龍綫落到山下最好就要順勢起碼例如去到大角咀。

不過鑽石山站新翼附近已經起咗啟翔苑啟鑽苑,
其實已經為緊條東九龍綫唔可以接駁鑽石山站製造藉口。

當將軍澳果邊起爆谷場就係順勢為觀塘綫唔可以有將軍澳站及延長製造藉口既時候,
其實鑽石山站新翼附近大肆興建啟翔苑啟鑽苑都一樣係為某D新鐵路線製造障礙既歷史重演。

引用:
原帖由 paul2357paul 於 2021-11-18 11:15 AM 發表

其實條東九龍綫無論齋接駁鑽石山站定係彩虹站都一樣係算死草,
因為山下地區本身為大局著想根本上要增加更多重鐵路線,
因此條東九龍綫落到山下最好就要順勢起碼例如去到大角咀。

不過鑽石山站新翼附近已經起咗啟翔苑啟鑽苑,
其實已經為緊條東九龍綫唔可以接駁鑽石山站製造藉口。
東九龍線要接駁鑽石山站完全冇挑戰
留意下山上居民有幾多,同埋條線嘅爬坡要求,你就會知道呢條線根本冇可能用八卡市區線列車

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-11-18 11:24 AM 發表

東九龍線要接駁鑽石山站完全冇挑戰
留意下山上居民有幾多,同埋條線嘅爬坡要求,你就會知道呢條線根本冇可能用八卡市區線列車
參考外國例子,要一條鐵路線同時適應唔同坡度,齒軌鐵路係完滿解決。
其實香港如果能夠挑戰到容納齒軌鐵路都可以威盡世界。

主題標籤 #屯馬線
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]