• 瀏覽: 4,193
  • 回覆: 30
何文田,黃埔 行過去都唔近...
每日都有遊客去加太賀、鶴園返工.....

土瓜灣的地形, 你港鐵行任何一邊, 總有另一邊行程較難覆蓋的。反而我覺得如果電車在東面起一條線, 再上慈雲山, 會否有得做?

引用:
原帖由 S兄 於 2021-10-10 11:23 PM 發表
何文田,黃埔 行過去都唔近...
每日都有遊客去加太賀、鶴園返工.....
遊客去返工?

引用:
原帖由 咖喱人 於 2021-10-11 04:05 AM 發表

遊客去返工?
工作旅遊計劃

先天條件問題...鶴園雖有工業區,但規模不算龐大
我認為係出口位置設計唔好就真,
如果土瓜灣站可以有地底通道接駁到紅磡廣場就更好
因為而家土瓜灣站D出口,想向南行都要穿過好多馬路。

至於宋王臺站嘅設站位置更尷尬,完全偏離人口集中地工聯會嗰邊,
不過我知,呢個站仲要服務埋九龍城嗰邊啲人,唯有喺度設站
但問題都係出口設計唔夠好,出入站都行餐死。

引用:
原帖由 太陽伊貝 於 2021-10-12 10:47 AM 發表

至於宋王臺站嘅設站位置更尷尬,完全偏離人口集中地工聯會嗰邊,
但問題都係出口設計唔夠好,出入站都行餐死。 :smile_4 ...
嘩?駁條隧道去紅磡廣場?你傻左呀?你有無去過土瓜灣站?土瓜灣站同紅磡廣場差好遠喎!

宋皇臺就認同你,我之前都去過,有個出口近以前飛行總會果邊,果個出口都無人既! (就算D人貪新鮮都無行去果個出口睇,好奇怪)

同埋通去九龍城條隧道超窄,我估只能一排四人行,又唔駁通九龍城個大迴旋處既隧道,真係好浪費!

引用:
原帖由 太陽伊貝 於 2021-10-12 10:47 AM 發表

但問題都係出口設計唔夠好,出入站都行餐死。 :smile_4 ...
土瓜灣站去紅磡廣場好遠架喎, 佢邊會同你起隧道呀

另外, 宋王臺站個主要目標係前機場範圍, 依家仲未發展

引用:

點解走線搞到咁就問吓民建聯個腦諗過乜?

當年沿線都係民建聯區議員的天下,佢地貼哂街招話港鐵已接納民建聯建議,將「沙中線走線移到宋皇臺公園及土瓜灣街市」,結果走線由啟德之後要向右彎去宋皇臺

而土瓜灣站本身受地理位置影響,點走線個站根本都唔大得,本身個主要大堂係浙江街遊樂場一帶,之後改走線偏北去咗土瓜灣街市

請不要抱有希望會起出口去紅磡廣場咁遠
土瓜灣舊樓啲地基滿佈鐵路走線,起條隧道都要諗過度過,當年民建聯啲區議員夠講過「我地會爭取港鐵起隧道去到翔龍灣以補償鐵路更改走線的影響」,根本可以起到可能性係 0

可以何文田站再分一條新線出黎, 行下路, 再接駁去啟德新區及郵輪碼頭.
這樣, 下路便可以有鐵路了.

引用:
原帖由 letter_li 於 2021-10-15 05:43 PM 發表
可以何文田站再分一條新線出黎, 行下路, 再接駁去啟德新區及郵輪碼頭.
這樣, 下路便可以有鐵路了.
在舊樓林立的土瓜灣區地底下,有足夠空間嗎?特別係有中九龍幹線興建中

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-10-15 01:23 PM 發表

當年沿線都係民建聯區議員的天下,佢地貼哂街招話港鐵已接納民建聯建議,將「沙中線走線移到宋皇臺公園及土瓜灣街市」,結果走線由啟德之後要向右彎去宋皇臺

而土瓜灣站本身受地理位置影響,點走線個站根本都唔大得,本身個主要大堂係浙江街遊樂場一帶,之後改走線偏北去咗土瓜灣街市

土瓜灣舊樓啲地基滿佈鐵路走線,起條隧道都要諗過度 ...
當年民建聯建議的確冇錯,可以將鐵路效益最大化

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-10-10 23:37 發表
土瓜灣的地形, 你港鐵行任何一邊, 總有另一邊行程較難覆蓋的。反而我覺得如果電車在東面起一條線, 再上慈雲山, 會否有得做?
反而九龍灣 - 啟德 - 郵輪碼頭 - 油塘中型鐵路,仲好

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30083228
根本要重提鐵路,並升級至中型鐵路

海濱道
九龍灣商貿區 (觀繞底站)
車站廣場 -  屯馬綫(啟德站)
體育場館
都會公園
跑道休閒區 (車廠發展)
郵輪碼頭
茜草灣
油塘 (連接重接油塘站)

引用:
原帖由 勒芒鐵仔 於 2021-10-16 10:31 PM 發表

反而九龍灣 - 啟德 - 郵輪碼頭 - 油塘中型鐵路,仲好

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30083228
根本要重提鐵路,並升級至中型鐵路

海濱道
九龍灣商貿區 (觀繞底站)
車站廣場 -  屯馬綫(啟德站)
體育場館
都會公園
跑道休閒區 (車廠發展)
郵輪碼頭
茜草灣
油塘 (連接重接油塘站)
做乜咁快又開新acct?

仲重提乜鐵路呢?佢成條cut得即係唔justify唔到

引用:
原帖由 Euroteam 於 2021-10-15 01:23 PM 發表

土瓜灣舊樓啲地基滿佈鐵路走線,起條隧道都要諗過度 ...
當年設計階段已經係區議會傾過,基於啟德填海計劃閣置,土瓜灣道走線服務的人口少,所以選擇馬頭圍道方案方便九龍城區居民,係好合理的事

宋皇台站上面仲會有公屋發展,基層市民都受惠

張事件政治化唔代表你有用過腦思考

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-10-17 12:47 AM 發表

當年設計階段已經係區議會傾過,基於啟德填海計劃閣置,土瓜灣道走線服務的人口少,所以選擇馬頭圍道方案方便九龍城區居民,係好合理的事

宋皇台站上面仲會有公屋發展,基層市民都受惠

張事件政治化唔代表你有用過腦思考
冇錯,睇完留言笑咗

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]