列印

[Rolex] 原來單紅都被定義為複雜機芯

原來單紅都被定義為複雜機芯 E-mail 此主題給朋友

乜原來單紅都叫複雜機芯,昨天去14樓驗錶順便檢查個慢跳日曆今日覆我因機芯複雜需時一至兩個月,要等收電話再返去接佢...

精選汽車
引用:
原帖由 penlee 於 2019-11-6 12:58 PM 發表
乜原來單紅都叫複雜機芯,昨天去14樓檢查個慢跳日曆今日覆我因機芯複雜需時一至兩個月,要等收電話再返去接佢...
14樓交唔切貨老點你姐!

回覆 引用 TOP

網上已經有人談論70小時新機有問題情況 但係其實有乜難度?只係加長發條

引用:
原帖由 wang8699 於 2019-11-6 01:11 PM 發表
網上已經有人談論70小時新機有問題情況 但係其實有乜難度?只係加長發條
3235機芯出咗幾年啦,由DD DJ 到 SD YM
冇理由仲有乜大問題啦吓話

引用:
原帖由 penlee 於 2019-11-6 01:16 PM 發表

或者可能微調得唔好 唔關機芯事

回覆 引用 TOP

有冇用矽游絲?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ANTHONYCHAN909 於 2019-11-6 01:19 PM 發表
有冇用矽游絲?
基本配備

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wang8699 於 2019-11-6 01:18 PM 發表

或者可能微調得唔好 唔關機芯事
我嗰隻就日子00:08先跳吹毛求疵先上去整。
再打返去就話因為有HEV,師傅話開蓋後為求絕對防水所以要換過新HEV,之前講一至兩個月係預多咗時間以防所需零件缺貨,一般兩個禮拜就得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wang8699 於 2019-11-6 01:11 PM 發表
新機蕊就係新機蕊,70小時只係新既其中一項,其他新野可能並無賣點。

其實如果新機蕊難修理,成件機蕊換過畀人啦,值咩錢丫。

回覆 引用 TOP

相信RSC指複雜機芯係新款
擒縱系統

新款CHRONERGY擒縱系統
動力儲備

新款機芯的專利Chronergy擒縱系統,由勞力士親自研製,是瑞士槓桿式擒縱系統。其動力效率得到提昇之餘,並保留其可靠性能。為提高效率,勞力士工程師分析藉着分隔需作變動的參數,從而分析瑞士槓桿式擒縱系統的功能。

他們得出的方案發現:擒縱輪齒口和擒縱叉寶石之間的長度比例剛好相反。現時擒縱叉寶石的厚度只有之前的一半,而擒縱輪齒口的接觸面則大一倍。擒縱系統的部件亦不再對齊,而是略微偏移,故槓桿效應亦有所提升。

擒縱叉和擒縱輪以鎳磷製成,不受磁場干擾。擒縱叉寶石為一般擒縱系統中常用的合成紅寶石。擒縱輪帶切口設計,使之更為輕身,並可減低慣性。

https://youtu.be/8R1ubtHT5-Y

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LilacLee 於 2019-11-6 02:01 PM 發表

新機蕊就係新機蕊,70小時只係新既其中一項,其他新野可能並無賣點。

其實如果新機蕊難修理,成件機蕊換過畀人啦,值咩錢丫。
仲有個賣點係3235機芯有90% parts係新嘢加14項專利

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 penlee 於 2019-11-6 01:16 PM 發表

假設如果3235有D零件行5-7先知有問題要更換(要行多幾年先知),而相對3135相同部位零件10幾年都唔需要更換,咁算唔算有問題呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Smarties912 於 2019-11-6 02:35 PM 發表

假設如果3235有D零件行5-7先知有問題要更換(要行多幾年先知),而相對3135相同部位零件10幾年都唔需要更換,咁算唔算有問題呢?
你呢個假設我真係唔知點回應好...
怪唔之得香港行唔到創新科技...

引用:
原帖由 penlee 於 2019-11-6 03:22 PM 發表

你呢個假設我真係唔知點回應好...
怪唔之得香港行唔到創新科技...
你依個回答我都唔知點回應你。

冇能力去預視有可能發生問題及明白問題本質所在,從而客觀分析,搞幾創新科技都分分鐘爆煲,行左幾年先知原來係唔得。

回覆 引用 TOP

38 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]