• 瀏覽: 1,269
  • 回覆: 18
關於百本,大家可以睇下惟工新聞之前就住一單護理員與百本勞資糾紛既報道。可見得陷阱處處,而且大家可以了解一下百本與假自僱的關係。
--------------------------------------------------------------------------------
「護老企業百本集團近年多次亂告曾轉介工作的護理員與護老院,以對方違約繞過百本繼續合作關係為由,每次索償3萬元介紹費,過去7年多達190宗。《蘋果》接觸了10個遭索償的個案,發現事主簽約前對苛刻條款全不知情。職工盟批評百本欺負護理員不熟悉法律,百本負責人則拒絕回應。」
──<百本護老 狂告護理員兼拖糧 7年190宗 事主:蝦我冇讀過書>
《蘋果日報》2013年08月11日報導

這是一宗2013年關於百本中介公司控告屬下護理員的案件,但事至2016年,依然有不少護理員被百本以『私下為客人提供服務』為由,跟據入職時簽訂的『同意書』控告護理員毀約,申索三萬至五萬元不等。工會一直收到不少百本護理員求助,有些只是經過該院舍也同樣被指毀約。而最近收到一宗百本護理員的求助,原先追討欠薪,期後反被申索五萬元的違約金,最意想不到的,最終竟然變成僱傭關係的爭議。 

【全文: http://wknews.org/node/1073

#勞資糾紛 #假自僱 #護理人員 #行過都照告 #法庭案例

附件

1E58DB90-6FB0-498C-991E-545B9ED4BA62.jpeg(138.33 KB)

2021-5-19 06:36 PM

熱賣及精選
好! 要揭開老闆的狼相

引用:
原帖由 東鄉大為明 於 2021-5-20 09:59 AM 發表

好! 要揭開老闆的狼相
我試下中立講件事, 我講返一兩年前個情況 
你一入去間公司就會要你簽份約話唔知你一兩年內都唔走得, 如果走既話就要陪一舊幾大既錢 
唔係話你提早一個月通知就 ok 個隻 bor, 係個段時間內 quit 你點都要俾 
間公司本身管理得幾差, 好多好多政治野, 個方向根本係做到人好唔舒服 
佢主要既業務係做 d 醫療既中介, 比如話老人服務既中介, 同網上補習中介個種差唔多, 但係 d 條款幾痌刻 
所以做佢 CS 係成日都會有好多好難搞既野, 同埋成日要幫公司告 d 護理員要佢地賠錢  

佢人工一向都出得高, 但係佢入面既野真係唔講得少, 大把人捱唔著陪錢要走 
所以佢年年都會請一班 intern 去做, 而唔洗講又係大把人陪錢走 

ps 勞工法例好似唔俾咁的, 所以佢會有另外一張 agreement 要你簽, 當然你覺得自己做慣 local firm 咩都唔怕既可以照去馬, 同佢玩到最盡

引用:
原帖由 萬家忠心的馬 於 2021-5-20 04:15 PM 發表

你一入去間公司就會要你簽份約話唔知你一兩年內都唔走得, 如果走既話就要陪一舊幾大既錢 
唔係話你提早一個月通知就 ok 個隻 bor, 係個段時間內 quit 你點都要俾 
間公司本身管理得幾差, 好多好多政治野, 個方向根本係做到人好唔舒服 
佢主要既業務係做 d 醫療既中介, 比如話老人服務既中介, 同網上補習中介個種差唔多, 但係 d  ...
有間CPA firm又係咁, 簽張合約話第一日唔返要賠一個月錢

引用:
原帖由 東鄉大為明 於 2021-5-20 05:07 PM 發表

有間CPA firm又係咁, 簽張合約話第一日唔返要賠一個月錢
仲PK 過百本

貪心嘅公司

附件

EFB8D043-23D9-4936-81FA-A8CA64C25CA9.png(1.04 MB)

2021-5-22 01:13 PM

附件

736B6CBE-2067-4BB4-8D8D-6D85095089A5.jpeg(150.74 KB)

2021-5-27 12:27 PM

引用:
原帖由 sukamin89 於 2021-6-1 04:14 PM 發表

A very interesting topic that I have been looking at, I think this is one of the most important information for me. And I'm glad to read your post. Thanks for sharing! paperio 2
Thank you for knowing Bamboos a highly PK company 

咁多年都係咁

引用:
原帖由 真進擊的薯仔 於 2021-7-7 10:05 AM 發表

呃錢搵笨!正如電咩咩科域tar瑪太太唔想做training,域tar瑪利用職權,私相授受,濫用公司資源「製造」條team幫佢做,人工照加,比人踢爆仲變本加厲,鍾意調去咩部門就咩部門,完全冇KPI,hea著逗人工,宜家又唔知柄埋佢太太喺邊?繼續呃錢喇!兩公婆夾埋真係好搵錢!遲早要還!
https://youtu.be/YGYBlSaRXlM

https://youtu.be/Zh6thb8tYcc

香港電台放蛇百本

引用:
原帖由 萬家忠心的馬 於 2021-5-20 04:15 PM 發表

佢主要既業務係做 d 醫療既中介, 比如話老人服務既中介, 同網上補習中介個種差唔多, 但係 d  ...
做衰仔

引用:

有幾忙

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]