• 瀏覽: 19,036
  • 回覆: 71
  • 追帖: 3
點解d公司,都未請,係唔係都話影印身份證,同學歷工作證明,有乜嘢用呢?

面試嘅時候,都填晒form,當面檢查過咪得啦,點知你點樣處理我地啲個人資料,最重要係,你份工未必啱我,我又未必啱你,真正請嘅時候,咪再影返囉。

當然有啲有規模啲嘅公司,專業d 人事部門,用form對資料,對埋身份證,之後second in或請先會keep record⋯⋯

不過有啲好大公司 流水作業左請人都係會咁做

for證明, 不過大公司通常有offer先copy

幫你影印咪好囉。有d仆街到要你預先影咗帶埋比佢。揾工期間要出街影五毛一張,證件相十幾蚊一張,加埋來回交通費廿幾,見一次工成本成五十蚊。最慘d 19HR見我地中年人士就唔考慮。我CV係無寫出生年份,如果寫咗連面試機會都無。不過都過去了,已修成正果入咗公營機構三年。揾緊工既朋友加油呀!God bless!

第一次見工呀你

引用:
原帖由 huiwu 於 2022-7-16 12:05 發表
點解d公司,都未請,係唔係都話影印身份證,同學歷工作證明,有乜嘢用呢?

面試嘅時候,都填晒form,當面檢查過咪得啦,點知你點樣處理我地啲個人資料,最重要係,你份工未必啱我,我又未必啱你,真正請嘅時候,咪再影返囉。

當然有啲有規模啲嘅公司,專業d 人事部門,用form對資料,對埋身份證,之後second in或請先會keep record⋯⋯
大把呢啲仆街僱主 唔環保已經唔再講

如果唔信應徵者 不如唔好叫人嚟見工 "信任"咁基本都做唔到仲請乜人?

引用:
原帖由 huiwu 於 2022/7/16 12:05 發表

問佢「先生,請問你影乜Q 野」
「你已經違規你知唔知」
「白痴!」

香港某間鐵路公司都係咁 上到去面試問人攞乜乜證明 所有嘢都要有證有據 做人做得咁辛苦不如唔好做人

確實係搵野黎做

引用:
原帖由 huiwu 於 2022-7-16 12:05 發表

有啲工唔係in一round,HR將你啲料pass俾部門主管/HR Head時,有更多嘅supporting先可以更有力justify到點解要請你… 
舉個例,假設你有封寫得你好好嘅reference letter,HR唔影低佢,部門主管就無得提前睇,咁問題就黎: 1) 部門主管睇唔到,未必覺得你好想見你;2) 你2nd in時又要帶一次,一陣唔記得帶又麻煩;3) 部門主管見你嘅時間有限,到時未必有時間慢慢睇你份正本。
你要質疑HR唔知點用你啲個人資料嘅,咁就不如連CV都唔好send,form都唔好填… 上面都有你大量個人資料喎,佢收咗你CV你都唔知佢拎去做咩,係咪?

引用:
原帖由 Vder 於 2022-7-16 14:35 發表

有啲工唔係in一round,HR將你啲料pass俾部門主管/HR Head時,有更多嘅supporting先可以更有力justify到點解要請你… 
舉個例,假設你有封寫得你好好嘅reference letter,HR唔影低佢,部門主管就無得提前睇,咁問題就黎: 1) 部門主管睇唔到,未必覺得你好想見你;2) 你2nd in時又要帶一次,一陣唔記得帶又麻煩;3) 部門主管見你嘅時間有限,到時未必 ...
講緊學歷工作證明 你就講推薦信

始終人哋私隱 冇禮貌嘅人會同你一樣咁諗

引用:
原帖由 siuroy123 於 2022-7-16 14:41 發表

講緊學歷工作證明 你就講推薦信

始終人哋私隱 冇禮貌嘅人會同你一樣咁諗
供求問題,你可以唔俾,佢可以唔請。
私唔私隱就算吧啦,拎10000果part就知。

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2022-7-16 13:37 發表
幫你影印咪好囉。有d仆街到要你預先影咗帶埋比佢。揾工期間要出街影五毛一張,證件相十幾蚊一張,加埋來回交通費廿幾,見一次工成本成五十蚊。最慘d 19HR見我地中年人士就唔考慮。我CV係無寫出生年份,如果寫咗連面試機會都無。不過都過去了,已修成正果入咗公營機構三年。揾緊工既朋友加油呀!God bless!
Exactly 我啱啱見咗份要我自己影印埋上去。
仲用傳統hard copy,
又話想搞ecommerce又話digital,
搞掂公司內部paperless先啦。
填form要填身份證號碼、住址、
出生年月日。
我差啲想問佢要咁多個人資料做乜、
點用法、keep幾耐。
晤好以為我唔識PDPO。
填到social media account嗰欄,
我真係啋佢都有味。
我ig facebook關佢鬼事?
而且我set哂privacy,
俾佢知我account都冇嘢睇到啦。
身份證,好彩佢只係睇吓,
影印我就一定唔俾。

引用:
原帖由 Vder 於 2022-7-16 14:35 發表

舉個例,假設你有封寫得你好好嘅reference letter,HR唔影低佢,部門主管就無得提前睇,咁問題就黎: 1) 部門主管睇唔到,未必覺得你好想見你;2) 你2nd in時又要帶一次,一陣唔記得帶又麻煩;3) 部門主管見你嘅時間有限,到時未必 ...
我讀U第一年,
教英文個鬼婆話唔知點解
香港啲CV咁多個人資料。
佢話喺外國,啲CV連名都冇,得個initial。
開埋名咪俾人知你性別囉。
未見個人,唔需要俾佢知性別。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-7-16 15:44 發表

Exactly 我啱啱見咗份要我自己影印埋上去。
仲用傳統hard copy,
又話想搞ecommerce又話digital,
搞掂公司內部paperless先啦。
填form要填身份證號碼、住址、
出生年月日。
我差啲想問佢要咁多個人資料做乜、
點用法、keep幾耐。
晤好以為我唔識PDPO。
填到social media account嗰欄,
我真係啋佢都有味。
我i ...
Well done

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]