• 瀏覽: 1,283
  • 回覆: 10
上手G小姐走得急,唔肯做交接工作
我上工前並不知情
我試過打電話比佢求佢幫手
我話我去你辦公室附近,請你食個lunch,或者飲杯咖啡
一個或半個小時都好,我想了解下個project的進展
佢毫不客氣拒絕左,話走左就唔關佢事
我無奈開左好多OT,份份文件看幾次,終於上左手

兩年後,有個舊老細打比我
話佢公司請人,G小姐係求職者,而且看來相當合適
因爲佢知我係度做,問我G小姐工作態度如何
我從實告知
結果舊老細決定唔請佢
話唔中意d甘斤斤計較的人

我承認係有d心涼
但係更覺得世界真細小,估唔到兜個圈會遇番

引用:
原帖由 tigerlilee 於 2022-8-7 16:42 發表
我上工前並不知情

因爲佢知我係度做,問我G小姐 ...
未必關G小姐事。
或者佢走時工務繁重,加上公司無俾錢早請你回去交接,以及你call佢時佢亦忙到無法抽空。
你回答舊上司只可以答由終沒交手,了解不深,多於此話已是個人偏見了。

唔會估唔到。估到的。
個世界原本就係咁運作。
啲recruitment agent都話,
soft reference好重要,就係咁解。
特別係行頭窄,來來去去同一班人。
邊行叫窄?香港咁細,行行都窄。
平時唔係擦老細鞋就得。
人哋會向peers攞comment,
尤其大公司出身嗰啲,公司咁多peers。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-8-7 17:27 發表
唔會估唔到。估到的。
個世界原本就係咁運作。
啲recruitment agent都話,
soft reference好重要,就係咁解。
特別係行頭窄,來來去去同一班人。
邊行叫窄?香港咁細,行行都窄。
平時唔係擦老細鞋就得。
人哋會向peers攞comment,
尤其大公司出身嗰啲,公司咁多peers。
係,而且最清楚你做事態度的莫過於你同事
一般公司reference 只係standard 野
加上我舊老細好怕煩,所以寧願問清楚先請
就算唔係打比我,佢都好可能打比呢度其他人

引用:
原帖由 stanthony 於 2022-8-7 16:59 發表

未必關G小姐事。
或者佢走時工務繁重,加上公司無俾錢早請你回去交接,以及你call佢時佢亦忙到無法抽空。
你回答舊上司只可以答由終沒交手,了解不深,多於此話已是個人偏見了。
我的理解,偏見的意思係“非基於事實的成見”
而我同舊老細講的只係事實,何來偏見?
我打電話求佢,再比佢拒絕都唔算交過手?

舊老細問到,我當然認真答
否則G小姐去到,又歷史重演,舊老細會怪我
我點解要為一個唔肯幫我的人而得罪一個老行尊?

引用:
原帖由 tigerlilee 於 2022-8-11 15:16 發表

係,而且最清楚你做事態度的莫過於你同事
一般公司reference 只係standard 野
加上我舊老細好怕煩,所以寧願問清楚先請
就算唔係打比我,佢都好可能打比呢度其他人
係㗎。
Standard嘅所謂reference check,
尤其是經HR做嗰啲,
只係對返舊公司job title、人工,
你自願離職、遣散定俾人炒,
同你講嘅是否吻合,唔係check工作表現。
一般經得HR做,都請咗先做。
都請咗啦,仲check乜嘢工作表現?
工作表現係請你之前,
line manager周圍收風八返嚟,
咁樣check法,即係起底。
Check咗你都唔知。

引用:
原帖由 tigerlilee 於 2022-8-11 15:30 發表

我的理解,偏見的意思係“非基於事實的成見”
而我同舊老細講的只係事實,何來偏見?
我打電話求佢,再比佢拒絕都唔算交過手?

舊老細問到,我當然認真答
否則G小姐去到,又歷史重演,舊老細會怪我
我點解要為一個唔肯幫我的人而得罪一個老行尊?
唔算交過手。
因為你地分別兩間公司。
你想既交接,並非對方離職后的工作和責任。
你所謂的請食飯offer,對方有權不accept。
不accept offer就不存在交接關係,對方有權向你公司投訴洩漏私隱,以及投訢你致電騷擾。

你要怨就怨你現有公司,放人走之前無做好交接,令你工作上有困難。

對方已離職,離職前一定有足夠通知期/代通知金,佢完全無責任同你交接。

其實.... 都兩年啦
我不但已經順利過渡
仲接左新project做添

如果唔係舊老細打黎,我已經唔記得左 G小姐了

據説有d HR會係社交媒體check 下d 求職者
有無古怪

引用:
原帖由 stanthony 於 2022-8-11 15:47 發表

唔算交過手。
因為你地分別兩間公司。
你想既交接,並非對方離職后的工作和責任。
你所謂的請食飯offer,對方有權不accept。
不accept offer就不存在交接關係,對方有權向你公司投訴洩漏私隱,以及投訢你致電騷擾。

你要怨就怨你現有公司,放人走之前無做好交接,令你工作上有困難。

對方已離職,離職前一定有足夠通知期/代通知金,佢完全無責任同你交接。

:smil ...
真呀
係公司問題

引用:
原帖由 tigerlilee 於 2022-8-7 16:42 發表
我上工前並不知情

因爲佢知我係度做,問我G小姐 ...
抵死

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]