• 瀏覽: 8,284
  • 回覆: 325
新春假, 就到四季玩staycation🎂🎂 剛巧是人人生日添🎉🎉
今次四季是提供下午茶與早餐
先嚐龍景軒下午茶

特選有2款茶, 服務是用小壺, 專人分段加熱上茶😁😁 真的細意, 當日是服務員多過客咁🤭🤭

小碟是什菌與時蔬, 花是時花😁

先上蝦餃與什菌餃。 什菌是一貫的揀手😁😁

再上是名滿的鮑魚酥與菠蘿叉燒包。 不食由自可, 一食返唔到轉頭 原來我一直不為意的, 是名不虛傳的。 鮑魚有香濃鮑魚與咬口。 菠蘿叉燒包的皮已驚嘆, 內裏叉燒冇求其, 更有滿滿的松子, 配上小柑普洱,滋味😋

又一名物, 黃湯雞絲麵, 冇懈可擊😋😋 濃濃的雞湯, 嫩滑的雞絲。

甜品又是名物-楊枝甘露, 分了2層, 面是 流質下層是芒果布甸 再配上是春節特有的桂花酥與我喜的紅豆糕

那酥炸得鬆脆, 內是蓮蓉

這茶帶陳皮甘香, 解膩

最奇的, 點解其中一位的麵大碗啲, 但又有蔥呢🤭

熱賣及精選
飽餐後, 就上房小休, 再籌劃晚餐
嘆杯啡

欣賞吓日落

4季好客氣, 送枝prosecco

地上就有金錢😁😁

另外自帶的2枝加拿大晚收酒, 配1000日的芝士🤭🤭 而家真係各出奇名🤭🤭

加啲沙律。  å’è¿‘華豐, 買啲名物開餐, 生腸與墨魚

吃吃喝喝, 又到夜欄人靜時。 睡!

一覺醒來, 又係早餐的時間🤩🤩
我哋選咗在grand ball room 食自助早餐。 其實係自選, 再有專業人員送到枱概
早餐都有呢個corner , 好搞笑🤭🤭 其實係煙火腿或火腿🤭🤭

包羅萬有奄列🤭🤭

食啲草先🤭🤭

雖然點心不是龍景軒出品, 還是可口🤩🤩

食個中點, 有機豆漿都好味

甜品, french toast, 當然同文華供應的即制有距離, 但仍可口😋

自溝鮮搾果汁, 奇異果,菠蘿,西柚🤩🤩

乳酪加啲果仁與乾果啦🤩🤩

食飽飽, 就帶住大吉大利, 金仔滿屋上房了

總括, 服務水平冇得彈🤩🤩
@阿火~~
@doraamo

Buffet豐富過set好多

唔止呢度,千禧同海景嘉福早餐都有焗火腿, 文華就係meatloaf 呀

引用:
原帖由 香港小說人 於 2021-2-19 12:24 PM 發表

hihi妙妙
四季花開 美滿人生

菠蘿叉燒酥 😋最喜甜品桂花酥
四季龍景軒 當然要五盞燈啦😋😋😋😋😋
多謝分享~
小說, 多謝!
我寫到第3版, 見到你已回, 就冇tag你了
以為龍景軒下午茶唔會飽, 原來都落足功夫, 份量, 服務都一絲不苟.  çœŸä¿‚盛名非來得易

引用:
原帖由 doraamo 於 2021-2-19 12:40 PM 發表

Buffet豐富過set好多

唔止呢度,千禧同海景嘉福早餐都有焗火腿, 文華就係meatloaf 呀
但佢嘅buffet breakfast 又未必同千禧一樣多.
間間都有, 我覺好好笑 切片任攞就算啦

食得招積、住得舒適!

樣樣都話無得彈👍
淨睇你描述都流晒口水😍
恭喜發財,新春事事如意🥂

香港經濟復甦靠晒乃

引用:
原帖由 dtw 於 2021-2-19 12:49 PM 發表

食得招積、住得舒適!
今日打回原型, 上班了

引用:
原帖由 dtw 於 2021-2-19 12:49 PM 發表

食得招積、住得舒適!
禾只可以食得的式,住得偏僻

引用:
原帖由 好味do 於 2021-2-19 12:50 PM 發表

樣樣都話無得彈👍
淨睇你描述都流晒口水😍
恭喜發財,新春事事如意🥂
恭喜發財 萬事勝意

引用:
原帖由 sictakho 於 2021-2-19 12:50 PM 發表

香港經濟復甦靠晒乃
我啲綿力.  é•·è…¿å“¥å…ˆä¿‚城中棟樑

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2021-2-19 12:43 PM 發表

但佢嘅buffet breakfast 又未必同千禧一樣多.
間間都有, 我覺好好笑 切片任攞就算啦
係呀,我見啲人通常都話佢選擇唔多,我覺得冇所謂,啱食就好

千禧早餐都唔算好多款,好在用料和味道不錯,以自助餐形式計做得算比較精。相對來說文華雖然多款式但就較粗糙,佢嘅meatloaf我唔多識欣賞。海景嘉福就再遜色一點,款唔多亦唔精。

可能佢哋覺得早餐有個carving counter高大上一啲啩,我之前去游輪,客人太多佢哋唔得閒搞花巧嘢,早餐嘅火腿係一盆盆任拎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]