• 瀏覽: 1,836
  • 回覆: 40
今晚癮起,食雞煲,不過我唔鍾意雞煲成煲水同汁的,都係自己整乾身啲。

附件

20210628_190421.jpg(166.23 KB)

2021-6-28 08:06 PM

20210628_190354.jpg(284.9 KB)

20210628_190357.jpg(247.7 KB)

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

熱賣及精選
引用:
原帖由 東方紅 於 2021-6-28 08:06 PM 發表

今晚癮起,食雞煲,不過我唔鍾意雞煲成煲水同汁的,都係自己整乾身啲。
最近超市同埋凍肉舖,都有好多一包包,又或者一樽嘅製成品麻辣醬,自己買啲材料,再買啲蔥,乾蔥頭,薑,蒜頭,洋蔥。 爆一爆啲料頭,再炒一炒啲雞,然之後放啲醬落去,加少少水炆一炆, 咁就有得食。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-6-28 08:06 PM 發表

睇見都覺好麻好辣啵,師傅,我唔受得會封喉。

自己屋企都可以整麻辣雞煲,最緊要買定d料頭,買雞中翼,買雞髀,如果唔係買半隻雞,斬碎醃咗都一樣得。而家凍肉鋪同埋超市都有麻辣雞醬,可以幫手煮得好好。

引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-6-28 09:22 PM 發表

睇見都覺好麻好辣啵,師傅,我唔受得會封喉。
我都唔食得太辣,所以唔太辣的。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-6-28 09:34 PM 發表

我都唔食得太辣,所以唔太辣的。
自己可以調教辣道,見個汁好似收得夠勁,感覺就會勁辣。

引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-6-28 09:52 PM 發表

自己可以調教辣道,見個汁好似收得夠勁,感覺就會勁辣。
唔會,因為我都唔食得太辣,但我又唔鍾意湯汁太多嘅,所以都冇咩冇汁。

引用:

淘大麻辣雞煲醬。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-6-28 10:06 PM 發表

淘大麻辣雞煲醬。
唔係,我用你咁寄爆炒醬。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-6-28 10:10 PM 發表

師傅呢隻醬都好辣架,我怕怕

引用:
原帖由 海邊富有綿羊 於 2021-6-28 10:31 PM 發表

師傅呢隻醬都好辣架,我怕怕
我只落咗一湯匙。

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-6-28 10:48 PM 發表

我只落咗一湯匙。
買左一樽只用左一次,唔知係咪落多左,下次再用都係半湯匙算。

引用:

有無廚餘

引用:

好樣

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-6-28 10:10 PM 發表

oic.

主題標籤 #雞煲 #麻辣
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]