[綜合交流] 隔離屋貓狗味極濃

隔離屋貓狗味極濃 E-mail 此主題給朋友

本身並唔討厭貓狗, 但同層鄰居基本上每次開門都傳出陣陣惡臭.
三百呎養左兩隻大狗三隻貓同兩位成人, 有時會開門放晒d 寵物出黎走動,整到走廊都係味
因為走廊冇窗
我地唯有開住防煙門(迫不得已)散返d 味
但佢地有時見到就會閂返道門
每次同管理處講完就只能夠派人上黎拖地同噴清新劑
當室內開抽油煙機時 都會喺門隙抽左走廊d 味入黎....>_<

經果門口咁啱開門時聞到陣味真係好濃烈, 管理員巡樓果時都知好極. 好難想像佢地覺得冇問題.....

兩隻狗都養左幾年, 但其他人每次經過門口隻狗都會狂吠, 甚至主人入屋都係咁吠...

上網睇話可以搵漁農處上黎睇下
但左鄰右里又唔想去到咁姜....唉

熱賣及精選
我覺得呢個係大部份香港人養狗的弊病,只養而不教,對狗嘅知識亦不足,大部份狗主亦不會為狗與社區共融做點功夫!

我相信你的隣居有幾個問題:
1. 沒有為狗隻清潔及沖涼
2. 沒有用漂白水清潔家居及貓狗多去的位置
3. 可能貓狗身上有皮膚病
4. 沒有訓練狗隻察覺門外有其他人時不要吠(其實訓練好簡單);而主人回家時會吠都正常,隔着門狗都知道門外是否主人的,狗主應該訓練佢隻狗如果門外不是主人就不要吠!

見議善意提出狗主向外尋求幫助,網上亦有好多資料供參考,去減低以上嘅問題!

回覆 引用 TOP

教你在佢門口倒D垃圾尿屎, 以牙還牙

引用:
原帖由 icaruslgg4 於 2019-1-24 12:03 PM 發表

本身並唔討厭貓狗, 但同層鄰居基本上每次開門都傳出陣陣惡臭.
三百呎養左兩隻大狗三隻貓同兩位成人, 有時會開門放晒d 寵物出黎走動,整到走廊都係味
因為走廊冇窗
我地唯有開住防煙門(迫不得已)散返d 味
但佢地有時見到就會閂返道門
每次同管理處講完就只能夠派人上黎拖地同噴清新劑
當室內開抽油煙機時 都會喺門隙抽左走廊d 味入黎....>_<

經果門口咁啱開門時聞到陣味真係好濃烈, 管理員巡樓果 ...
唔記得幾耐之前睇報紙, 有戶得罪左對面屋, 半夜比人淋火水入屋放火燒死左全家
你同佢隔離左右, 有D咩最好都係坐低溝通下先啦, 以和為貴阿
求其search下新聞, 都幾多案例

大南街男子涉斬殺鄰居 再放火燒屋跳樓亡
https://hk.news.yahoo.com/%E5%A4%A7%E5%8D%97%E8%A1%97%E7%94%B7%E5%AD%90%E6%B6%89%E6%96%AC%E6%AE%BA%E9%84%B0%E5%B1%85%E3%80%80%E5%86%8D%E6%94%BE%E7%81%AB%E7%87%92%E5%B1%8B%E8%B7%B3%E6%A8%93%E4%BA%A1-230934918.html

【放火燒屋】黃大仙鳳德邨獨居男焚宅 逾百人漏夜逃生 全屋焚毀
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/253237/%E6%94%BE%E7%81%AB%E7%87%92%E5%B1%8B-%E9%BB%83%E5%A4%A7%E4%BB%99%E9%B3%B3%E5%BE%B7%E9%82%A8%E7%8D%A8%E5%B1%85%E7%94%B7%E7%84%9A%E5%AE%85-%E9%80%BE%E7%99%BE%E4%BA%BA%E6%BC%8F%E5%A4%9C%E9%80%83%E7%94%9F-%E5%85%A8%E5%B1%8B%E7%84%9A%E6%AF%80

【連環刑毀】石圍角邨五單位 遭膠水塞匙窿、淋豉油追債
https://hk.news.yahoo.com/%E9%80 ... 2%B5-012800403.html

引用:
原帖由 tailam123456 於 2019-1-26 12:46 PM 發表

教你在佢門口倒D垃圾尿屎, 以牙還牙
住隔離屋, 在佢門口倒D垃圾尿屎同倒响自己門口有咩分別?
真係short short地

回覆 引用 TOP

我又唔會咁激動嘅
畢竟都過左六年 係近呢一年幾d 味勁到想嘔啫
或者捱多四年就冇事..haha

引用:
原帖由 icaruslgg4 於 2019-1-26 04:46 PM 發表

我又唔會咁激動嘅
畢竟都過左六年 係近呢一年幾d 味勁到想嘔啫
或者捱多四年就冇事..haha
會唔會最近天氣凍, D狗冇沖涼所以有味?

引用:
原帖由 paul0923 於 2019-1-26 04:52 PM 發表

會唔會最近天氣凍, D狗冇沖涼所以有味?
一定唔關天氣事....
因為呢年幾係四季有時都超臭
或者係隻狗年紀大

引用:
原帖由 icaruslgg4 於 2019-1-26 04:58 PM 發表

一定唔關天氣事....
因為呢年幾係四季有時都超臭
或者係隻狗年紀大
唔關狗年紀大唔大時, 應該佢地主人冇幫狗狗沖身
同佢溝通下啦, 有時D狗主自己聞唔倒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 paul0923 於 2019-1-26 03:55 PM 發表

唔記得幾耐之前睇報紙, 有戶得罪左對面屋, 半夜比人淋火水入屋放火燒死左全家
你同佢隔離左右, 有D咩最好都係坐低溝通下先啦, 以和為貴阿
求其search下新聞, 都幾多案例

大南街男子涉斬殺鄰居 再放火燒屋跳樓亡
https://hk.news.yahoo.com/%E5%A4%A7%E5%8D%97%E8%A1%97%E7%94%B7%E5%AD%90%E6%B6 ...
養狗果家咪得罪左人LAW,你係想樓主俾啲新聞佢睇?

回覆 引用 TOP

報食環

回覆 引用 TOP

報警單位傳出惡臭

回覆 引用 TOP

唔知係咪臨近新年可能帶左寵物去沖涼
相對走廊啲味淡左仍可接受
希望佢keep 到啦
謝謝各位

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。