[廣州][購物飲食] 粵A!南京大牌檔

粵A!南京大牌檔 E-mail 此主題給朋友

有一段時間冇去過粵A,今日去搵舊同學食下飯,吹下水。試左下係天河城嘅南京大牌檔。

早前有師兄介紹過深圳嘅,今次就係咁講講粵a嘅。人多到能咁,五點半已經要排隊。

可以用手機落單,又可以叫妹妹仔幫你。上菜都幾快手。
燒鴨包必點,不過一嘢就冇。
半隻烤鴨,最後食得一半。

美玲粥,南京通街都係。都係冇食曬。

鴨血粉絲,同南京嘅基本上唔一樣味,更加細份

好似叫香米扣肉,都幾好食,當然最後都冇食曬,佢將剩低嘅帶翻去食

兩個人,五樣嘢,加兩支青島,199人仔,估唔到係天河可以去到咁便,仲要食唔曬。間嘢環境同味道都同南京嘅有差別,口味比較貼近廣東菜,會甜,但冇好似糖水咁,可以去試下,深圳都有兩間分店,唔使黎廣州。

今日粵A好好天,難得。天環,冇去幾次,不過幾靚下。

熱賣及精選
引用:
原帖由 lixiaofeifei 於 2019-8-28 05:15 PM 發表

南京有个小吃街    夫子庙呀新街口呀   逛街吃饭不错的地方
明瓦廊啊嘛,清曬啦,家下冇左啦

回覆 引用 TOP

呢間食過幾次,不錯的

引用:
原帖由 洪振南 於 2019-8-28 09:06 PM 發表

呢間食過幾次,不錯的
幾抵食下

回覆 引用 TOP

扣肉一般,好似食糉咁,小籠包一定要食

當大家決心貫徹自己的正義時
自傷殘殺是必然的下場....
這就叫做本末倒置?
引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2019-8-28 10:43 PM 發表

扣肉一般,好似食糉咁,小籠包一定要食
師兄一語中的,扣肉仲要係超甜

引用:
原帖由 半空真空的香腸 於 2019-8-28 11:40 PM 發表

師兄一語中的,扣肉仲要係超甜
因為係南京,華東菜。最唔中意,咩鬼都係甜味。雖然話粵菜都慣用糖調味,其實係代替味精帶出食物鮮味,而主味依然係鹹味,食不出甜。我喺上海住過一個月,幾乎都係食外省菜,好少食蘇杭菜同上海本幫菜。

引用:
原帖由 D9Yellow 於 2019-8-29 12:53 AM 發表

因為係南京,華東菜。最唔中意,咩鬼都係甜味。雖然話粵菜都慣用糖調味,其實係代替味精帶出食物鮮味,而主味依然係鹹味,食不出甜。我喺上海住過一個月,幾乎都係食外省菜,好少食蘇杭菜同上海本幫菜。 ...
佢地根本就係落糖好似落水咁,不過佢地覺得咁先好食,我以前個女朋友係上海嘅,佢屋企,整乜能都係甜,比出邊嘅更加甜,所以我後尾都唔會好抗拒食本幫菜。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半空真空的香腸 於 2019-8-27 10:30 PM 發表

有一段時間冇去過粵A,今日去搵舊同學食下飯,吹下水。試左下係天河城嘅南京大牌檔。

早前有師兄介紹過深圳嘅,今次就係咁講講粵a嘅。人多到能咁,五點半已經要排隊。

可以用手機落單,又可以叫妹妹仔幫你。上菜都幾快手。
燒鴨包必點,不過一嘢就冇。
半隻烤鴨,最後食得一半。

美玲粥,南京通街都係。都係冇食曬。

鴨血粉絲,同南京嘅 ...
點解有咁多嘢無食晒?係唔好味定係太大份量?
美玲粥是甚麼材料?

引用:
原帖由 garyguard 於 2019-8-29 01:53 AM 發表

點解有咁多嘢無食晒?係唔好味定係太大份量?
美玲粥是甚麼材料?
呢間野,啲味道係OK嘅,份量的確唔細,就攞烤鴨黎講,58蚊人仔,妹妹仔話有半隻咁大,最後真係俾左半隻,加上個扣肉又唔係嘢少,根本就食唔曬。美齡粥主要就係豆漿,白果一起煲嘅粥,甜嘅,不過唔錯。

回覆 引用 TOP

去過多次,唔講優點,缺點係茶水冇水壺,有時會漏單,整體都開心嘅,晚飯要早少少去6點就要等枱

引用:
原帖由 逑求奇 於 2019-8-29 02:07 AM 發表

去過多次,唔講優點,缺點係茶水冇水壺,有時會漏單,整體都開心嘅,晚飯要早少少去6點就要等枱
冇水壺?咁搞嘢?我覺得最大問題係人多,講嘢都要大聲啲。

引用:
原帖由 半空真空的香腸 於 2019-8-29 02:40 AM 發表

冇水壺?咁搞嘢?我覺得最大問題係人多,講嘢都要大聲啲。
喺國內正常嘅食飯時段,唔駛等位嘅食店我仲擔心😜

回覆 引用 TOP

唔錯

君子動口唔動手

回覆 引用 TOP

主題標籤 #南京 #廣州 #深圳
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。