• 瀏覽: 5,530
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
其實深圳健康碼香港人可唔可以申請?
打算經深圳去其他省份
但冇健康碼又驚唔放行

估計可以,我都想,好耐無返香港

回覆 引用 TOP

深圳碼可以  在微信 小程序 打 深i  申請      到時可以 切換   成粵康碼          我本人係重慶而家用甘重慶二維碼

可以申請,但係跨境就冇用,都一樣要做核酸

引用:
原帖由 西部肥肥牛 於 2020-7-9 08:14 PM 發表

深圳碼可以  在微信 小程序 打 深i  申請      到時可以 切換   成粵康碼          我本人係重慶而家用甘重慶二維碼
咁都好d,我準備經深圳去長沙
姐申請深i 係個app入面切換成粵康碼就可以跨省?

引用:
原帖由 不安的表哥 於 2020-7-9 08:16 PM 發表

可以申請,但係跨境就冇用,都一樣要做核酸
我入深圳會強迫做核酸,但去到他省都要再做一次核酸?

粵康碼可以申請。但裡面沒有核酸檢驗記錄又有乜用?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lmkwmt 於 2020-7-9 08:31 PM 發表

應該唔洗瓜
我都諗住遲下過雲南

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lmkwmt 於 2020-7-9 08:31 PM 發表

到其他省就唔清楚,從疫情卡開始到宜家一直係廣東省內

回覆 引用 TOP

每個省都唔同政策;之前諗住疫情放鬆,可以去大陸;
透過朋友問過內蒙古呼和浩特防疫指揮部,港澳人仕都要隔離14日,無論你係深圳搭飛機上去⋯

回覆 引用 TOP

可以申請,國內邊都可以去。

回覆 引用 TOP

冇錯,好多人以為有廣東健康碼就可以全國通行。
行係可以行, 不過就係個個省都有唔同健康碼,尤其是搭飛機,去到另一省就要掃另一個健康碼,重新申報,就只是要重新申報,唔會唔俾你行。

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-7-9 11:31 PM 發表

行係可以行, 不過就係個個省都有唔同健康碼,尤其是搭飛機,去到另一省就要掃另一個健康碼,重新申報,就只是要重新申報,唔會唔俾你行。 ...
不同地方不同政策,如果去過高危地方或曾經確診,對待方法不同

曾經旅遊地點:亞洲:台灣、日本、南韓、新加坡、泰國、馬來西亞、印尼、阿聯酋。大洋洲:巴布亞新畿內亞、澳洲、新西蘭。非洲:南非、莫桑比克。歐洲:俄羅斯、土耳其、希臘、捷克、斯洛伐克、波蘭、匈牙利、德國、奧地利。北美洲:美國、加拿大。

回覆 引用 TOP

粵省事公眾號嘅粵港碼
近幾日版面日日改變中

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-7-9 11:31 PM 發表

行係可以行, 不過就係個個省都有唔同健康碼,尤其是搭飛機,去到另一省就要掃另一個健康碼,重新申報,就只是要重新申報,唔會唔俾你行。 ...
姐去到當到都可以申請當地既健康碼?

主題標籤 #深圳 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]