• 瀏覽: 11,401
  • 回覆: 59
  • 追帖: 2
https://www.hk01.com/社會新聞/477731/新冠肺炎-鍾南山稱內地復工復課後無大問題-香港適時放寬關口

新型冠狀病毒肺炎去年底率先在武漢爆發,至今年3月演變成全球大流行。「沙士專家」、國家衛健委高級別專家組組長鍾南山上周警告,中國或再面臨第二波疫情爆發。不過他最新接受訪問時表示,全國各地包括廣東省復工復課之後問題不大,形容現階段是「摸著石頭過河」,又指香港在今次抗疫工作做得漂亮,加上港正面臨很大的經濟問題,現時適時放寬對內地及澳門的關口管制,三地只要建互認的健康制度,便可豁免過境客檢疫。

邊個講都可以唔算數...佢開得聲..應該快了...

香港曱甴,時代垃圾
我支持快快開關口

回覆 引用 TOP

三地只要建互認的健康制度

回覆 引用 TOP

跨境學生, 明天仍未能上課

回覆 引用 TOP

支持盡快雙通

回覆 引用 TOP

一早應該開關

前題係互認健康證明, 香港連健康碼制度都無, 拿什麼憑證證明你健康?

引用:
原帖由 青春歲月 於 2020-5-26 09:37 PM 發表

一早應該開關
關口一直有開,深圳灣口岸冇封過

引用:
原帖由 hkfk123 於 2020-5-26 10:05 PM 發表

關口一直有開,深圳灣口岸冇封過
我意思系唔洗隔離,唔係一過關要隔離14日,邊有人過

引用:
原帖由 青春歲月 於 2020-5-26 10:06 PM 發表

我意思系唔洗隔離,唔係一過關要隔離14日,邊有人過
依家每日仍有人過關喎果啲唔係人?有事要過關14日都預左架啦

引用:
原帖由 hkfk123 於 2020-5-26 10:12 PM 發表

你睇清楚啦,我第二句已經解釋話過關唔係隔離14日甘先方便大部分人

引用:
原帖由 hkfk123 於 2020-5-26 10:12 PM 發表

唔好講到隔咗係過關既必要,你呢啲人真係好可悲。成世留係香港啦

引用:
原帖由 kaho2d40 於 2020-5-26 10:14 PM 發表

唔好講到隔咗係過關既必要,你呢啲人真係好可悲。成世留係香港啦
Sorry喎,我喺SZ粵B喎

回覆 引用 TOP

咁好心師兄你就唔好再幫封關果邊啦,大家立場一樣

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]