• 瀏覽: 2,344
  • 回覆: 9
我爸超過80歲,想自己飛返去,佢好壯健行得企得,佢想自己一人返去福建。現有2個問題,一,飛此2處是否需核酸報告?二,佢老人家有大陸電話但唔識玩咁多野,例如過関qr code 或用apps叫外賣付款,點算?

叫果邊屋企人問下啦
80歲應該做左測試證明
可以直接居家隔離

引用:
原帖由 soykao 於 2020-8-1 09:27 PM 發表

叫果邊屋企人問下啦
80歲應該做左測試證明
可以直接居家隔離
但當地雖有祖屋但唔係佢名,冇住址証明

引用:
原帖由 LILITC 於 2020-8-1 10:04 PM 發表

但當地雖有祖屋但唔係佢名,冇住址証明
C兄,比少少意見,香港直飛廈門,唔洗檢測報告!
70歲以上可以預早申請,入境直接家居隔離,即刻唔洗先到隔離酒店(相關公告,可上網查廈門入境安排),至於點樣預早申請,我唔知流程,最好找你上面住區熟人查詢安排!
而家乜都電子化,呢方面只有入境防控睇下點幫!

引用:
原帖由 BVB 於 2020-8-1 10:17 PM 發表

C兄,比少少意見,香港直飛廈門,唔洗檢測報告!
70歲以上可以預早申請,入境直接家居隔離,即刻唔洗先到隔離酒店(相關公告,可上網查廈門入境安排),至於點樣預早申請,我唔知流程,最好找你上面住區熟人查詢安排!
而家乜都電子化,呢方面只有入境防控睇下點幫! ...
上星期初住夏門的朋友話,有一批香港人入左夏門酒店隔離中,不論已入住多久,一律要加多一個星期,唔知係唔係配合入境廣東省要核酸證明...

引用:
原帖由 gofreego 於 2020-8-2 10:54 AM 發表

上星期初住夏門的朋友話,有一批香港人入左夏門酒店隔離中,不論已入住多久,一律要加多一個星期,唔知係唔係配合入境廣東省要核酸證明...
省的硬公告,一定跟法規流程,不過地方真係可以按情況加多少少措施,呢方面要去到遇到先知!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gofreego 於 2020-8-2 10:54 AM 發表

有朋友覆説聽說在應在廈門酒店隔離14天再加7天家居隔離

引用:
原帖由 LILITC 於 2020-8-2 01:37 PM 發表

有朋友覆説聽說在應在廈門酒店隔離14天再加7天家居隔離
廈門係隔離14+7=21日 , 2個月前已經係甘。 也不止香港人,大陸人都一樣,呢個係城市政策,福州就唔駛21日。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LILITC 於 2020-8-1 09:23 PM 發表

我爸超過80歲,想自己飛返去,佢好壯健行得企得,佢想自己一人返去福建。現有2個問題,一,飛此2處是否需核酸報告?二,佢老人家有大陸電話但唔識玩咁多野,例如過関qr code 或用apps叫外賣付款,點算? ...
可以搵人幫佢叫外賣,然後送去佢地址

嚴禁任何宣傳, 再犯禁訪.

總版規
[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁
所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者會被即時禁訪而不作任何通知。
本論壇管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LILITC 於 2020-8-1 09:23 PM 發表

我爸超過80歲,想自己飛返去,佢好壯健行得企得,佢想自己一人返去福建。現有2個問題,一,飛此2處是否需核酸報告?二,佢老人家有大陸電話但唔識玩咁多野,例如過関qr code 或用apps叫外賣付款,點算? ...
二, 唔識用智能電話 - 搵部智能電話俾佢, 到埗應該好多義工幫佢。

回覆 引用 TOP

主題標籤 #廈門
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]