• 瀏覽: 1,773
  • 回覆: 15
請問鹿兒島或宮崎邊度有得租單車郊遊

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
鹿兒島中央車站對面,有免費兩小時單車踩,我影左幾張相,你參考下。
我踩過,過程係完全無人操作,不需按金,不需證件。

附件

IMG_20190828_163612.jpg(402.74 KB)

2019-10-24 04:28 AM

IMG_20190828_163726.jpg(210.2 KB)

IMG_20190828_163809.jpg(465.04 KB)

IMG_20190828_163921.jpg(370.22 KB)

変わり続ける、景色の中で、消えない欠片を探して
宮崎我就冇踩過了……
上網搵到呢個資料:
http://kyushu-fan.tonkotsu.jp/zh/spot-zh/giant-bicycle/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 歐洲駿馬必爆 於 2019-10-24 04:28 AM 發表

鹿兒島中央車站對面,有免費兩小時單車踩,我影左幾張相,你參考下。
唔該晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 歐洲駿馬必爆 於 2019-10-24 04:28 AM 發表

師兄, 多謝分享。
睇相部收錢機全日文, 想請你講解一下整個攞車還車流程。如果踩超過兩個鐘要點俾錢? 還車係咪一定要返原地歸還? 謝謝🙏

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-10-24 09:26 AM 發表

師兄, 多謝分享。
睇相部收錢機全日文, 想請你講解一下整個攞車還車流程。如果踩超過兩個鐘要點俾錢? 還車係咪一定要返原地歸還? 謝謝🙏
睇個款似係好似日本啲停車場咁,你想攞幾多號車位單車就撳咩number,佢會自動開鎖,到還車嗰陣時插張飛落去自己結帳

引用:
原帖由 CKSJ 於 2019-10-24 09:33 AM 發表

睇個款似係好似日本啲停車場咁,你想攞幾多號車位單車就撳咩number,佢會自動開鎖,到還車嗰陣時插張飛落去自己結帳
Thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-10-24 09:26 AM 發表

師兄, 多謝分享。
不過我有少少嘢睇唔明,又唔使按金 ,又唔使登記,可能啲日本人真係識自律

引用:
原帖由 CKSJ 於 2019-10-24 09:45 AM 發表

不過我有少少嘢睇唔明,又唔使按金 ,又唔使登記,可能啲日本人真係識自律
師兄, 其實我都有同樣疑問。我睇到回覆第一個諗法就係踩超過兩個鐘, 放返低架車, 行咗去。甚至踩到某個目的地, 就咁擺路邊行咗去。但係呢d諗法太cheap太邪惡, 所以唔敢再追問了。

引用:
原帖由 CKSJ 於 2019-10-24 09:33 AM 發表

你好叻呀~~~
點解嘅^^~@_@

係咁操作。
但還車時,我原先個車位號俾另一架車佔用左。
咁我就即刻搵個係附近最靚嘅日本妹嚟問,佢話唔使理,拍好架車之後,再將攞車之前拎到嘅飛,插番落部機,就可自動計算「料金」。
我當時踩左唔夠兩個鐘,係一毫子都唔使俾。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-10-24 10:23 AM 發表

師兄, 其實我都有同樣疑問。我睇到回覆第一個諗法就係踩超過兩個鐘, 放返低架車, 行咗去。甚至踩到某個目的地, 就咁擺路邊行咗去。但係呢d諗法太cheap太邪惡, 所以唔敢再追問了。 ...
應該係靠自律性。
當日我係朋友圈分享,
我有個臺灣朋友話,
係臺灣都有呢類乜都唔使俾嘅單車店。

所以我分享之前都諗左陣……
實在太多新聞都講,
溫泉旅館一泊兩食,
免按金預訂然後放飛機嘅,
最多係香港人……

至於係咪可以係其它鋪(如有)還車,
我就唔知了……

引用:
原帖由 歐洲駿馬必爆 於 2019-10-24 11:48 AM 發表

實在太多新聞都講,
溫泉旅館一泊兩食,
免按金預訂然後放飛機嘅,
最多係香港人……
香港人呢個朵真係臭晒
不過算喇, 經過呢幾個月, 出到外面都係唔認自己係香港人比較好。

引用:
原帖由 虛偽有罪 於 2019-10-24 01:22 PM 發表

香港人呢個朵真係臭晒
不過算喇, 經過呢幾個月, 出到外面都係唔認自己係香港人比較好。
冇做錯嘢又唔使唔認嘅^_^

我係今年8月底去鹿兒島,
唔知係咪機票平,
周圍都係香港人,感覺重多過係大阪京都,
總之你係隨時聽到廣東話……
包括係宮崎🙄
反而普通話我係果一個星期,只聽到一次。

引用:
原帖由 歐洲駿馬必爆 於 2019-10-24 05:02 PM 發表

冇做錯嘢又唔使唔認嘅^_^

我係今年8月底去鹿兒島,
唔知係咪機票平,
周圍都係香港人,感覺重多過係大阪京都,
總之你係隨時聽到廣東話……
包括係宮崎🙄
反而普通話我係果一個星期,只聽到一次。 ...
我覺得鳥取反而冇咁多香港人同大陸人

引用:
原帖由 CKSJ 於 2019-10-24 05:07 PM 發表

我覺得鳥取反而冇咁多香港人同大陸人
鳥取我未去過,呢個冇乜興趣😢
我鐘意海多好多😆
所以係宮崎,去到青島、日南海岸特別開心😆
青島日落果陣影:

附件

mmexport1571908975670.jpg(227.5 KB)

2019-10-24 05:23 PM

主題標籤 #鹿兒島
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]