• 瀏覽: 6,004
  • 回覆: 11
睇番2年前, 自由行去東歐匈牙利首都布達佩斯之旅
1) 首都布達佩斯生活水平唔高, 一般人平均收入約HKD 3000-4000, 所以去到首都布達佩斯都唔係好高消費.
2) 另外有好多傳統建築都仲保留左, 景色超美.
3) 而很出名的多瑙河, 建議你可以坐觀光船去遊覽整個首都2岸的景色
4) 食物方面, 出名的有2樣, 酒和鵝肝
5) 當地是出名的酒生產地, 可以品嚐超過15種當地酒, 我試到半醉..
6) 鵝肝十分平宜, 又美味.
7) 當地人美女很多, 大部份都懂英語的, 溝通沒有問題
8) 唯一問題係香港沒有直航, 轉機比較辛苦, 不過係好值得去的!

https://youtu.be/uvxFJKyIv1I

https://youtu.be/Aa4UkcdN36I
https://youtu.be/qaN6FH_VwIU進入香討影片區

附件

map.PNG(934.11 KB)

2021-2-8 12:57 AM

Map

IMG_1842.JPG(579.67 KB)

唯一問題係香港沒有直航, 轉機比較辛苦, 不過係好值得去的!

IMG_1931.JPG(179.4 KB)

好多傳統建築

IMG_1945.JPG(278.34 KB)

市中心

IMG_1969.JPG(305.09 KB)

市中心2

IMG_1999.JPG(248.47 KB)

市中心3

IMG_1881.PNG(1.12 MB)

Hotel

IMG_2015.JPG(288.32 KB)

市中心4

IMG_2114.JPG(1.78 MB)

美味的餐廳

IMG_2270.JPG(888.65 KB)

觀光船

IMG_2358.JPG(216.76 KB)

市中心5

熱賣及精選
有問題可以問下

想問交通問題, 
1用哪種交通卡好
2觀光船一程多少錢
3紅酒咩牌子性價比高
4鵝肝系咩地方食

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-2-12 09:10 AM 發表

想問交通問題, 
1用哪種交通卡好
2觀光船一程多少錢
3紅酒咩牌子性價比高
4鵝肝系咩地方食
交通卡一定係買24/72小時呢類,除了任搭地鐵,路面電車,巴士,最重要係買完即用,唔使過機(布拉格最起碼頭一次用要過機)。販賣機仲可以用信用卡,唔使煩唱錢。
如果買單程飛,唔記得過機,罰金好厲害。

https://bkk.hu/en/tickets-and-pa ... r-one-or-more-days/

至於酒個d我就幫你唔到,我唔係酒鬼,屋企有好幾支有年份咩hibiki,竹鶴,白州,得個擺字。
但匈牙利最出名係tokaj甜酒。
有一道名菜甜酒煮鵝肝我就好中意,只不過價錢唔平。
我覺得布達佩斯物價唔平,係拍得住巴塞。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-2-23 10:06 AM 發表

交通卡一定係買24/72小時呢類,除了任搭地鐵,路面電車,巴士,最重要係買完即用,唔使過機(布拉格最起碼頭一次用要過機)。販賣機仲可以用信用卡,唔使煩唱錢。
如果買單程飛,唔記得過機,罰金好厲害。

https://bkk.hu/en/tickets-and-passes/prices/travelcards-valid-for-one-or-more-days/

至於酒個d我就幫 ...
多謝師兄詳細解答, 原來單程飛上車要過機, 真系要記住, 唔該晒師兄!!!多謝師兄詳細解答, 原來單程車飛上車要過機, 真系要記住, 比左錢仲被人罰就唔抵.

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-2-25 07:15 PM 發表

多謝師兄詳細解答, 原來單程飛上車要過機, 真系要記住, 唔該晒師兄!!!多謝師兄詳細解答, 原來單程車飛上車要過機, 真系要記住, 比左錢仲被人罰就唔抵.
講多一個小知識。
布拉格搭地鐵,如果攜帶行李,需要另外購買行李票,否則又會罰款。
如果買日票就可以免費攜帶一件行李,所以我見d算死草有時都覺得好笑。
另外,布拉格/布達佩斯的地鐵站好多都係“無掩雞籠”。
無閘口/欄杆之類,過機舊野類似停車咪錶物體。
如果無爲意掂行掂過,隨時有人出來驗票。
布達佩斯我試過一次,入站去到月臺,有個係員即走出來驗票。
由於我持有日票,佢一望個日期就即放行。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2021-2-26 09:38 AM 發表

講多一個小知識。
布拉格搭地鐵,如果攜帶行李,需要另外購買行李票,否則又會罰款。
如果買日票就可以免費攜帶一件行李,所以我見d算死草有時都覺得好笑。
另外,布拉格/布達佩斯的地鐵站好多都係“無掩雞籠”。
無閘口/欄杆之類,過機舊野類似停車咪錶物體。
如果無爲意掂行掂過,隨時有人出來驗票。
布達佩斯我試過一次,入站去到月臺,有個係員即走出來驗票。
由於我持有日票,佢一望個日期就即放 ...
thanks detail share

引用:
原帖由 廚房委屈的海鮮 於 2021-3-9 02:48 PM 發表

謝分享!
多謝支持

引用:
原帖由 九龍灣的魚蝦 於 2021-3-11 10:53 AM 發表

謝謝分享資訊
thanks support

引用:
原帖由 garygary99 於 2021-2-28 03:44 PM 發表

thanks detail share
布拉格地鐵的電梯快到無倫,我拉住行李唔夠膽上電梯,心驚膽戰。如果有機會,想去布達佩斯。

我去過兩次,疫情過後一定會去第三次!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]