• 瀏覽: 2,774
  • 回覆: 36
  • 追帖: 1
ViuTV做緊,值得捧場,夠經典,好多金句回憶,好睇!!

我冇做大佬好耐啦!!

熱賣及精選
一望你
眼內溫馨己出現

第一次聽Mark哥個名,原來叫李馬克

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-5-15 08:52 PM 發表

一望你
眼內溫馨己出現
睇左N次...有D對白..而加年代睇..有D老套...當年一套經典作..差唔多40年後譚仔D演技..似唔吸佢老豆一半

引用:
原帖由 nbachung101 於 2021-5-15 10:10 PM 發表

睇左N次...有D對白..而加年代睇..有D老套...當年一套經典作..差唔多40年後譚仔D演技..似唔吸佢老豆一半
反而原裝龍剛個套
現在睇都吾過時

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-5-15 10:38 PM 發表

反而原裝龍剛個套
現在睇都吾過時
龍剛個套有睇...四哥D演技唔掂...製作麻麻地

引用:
原帖由 nbachung101 於 2021-5-15 10:57 PM 發表

龍剛個套有睇...四哥D演技唔掂...製作麻麻地
麥基推跛佬落長樓梯

麥基成棚馬係西瓜刨木屋
圍毆李卓豪
屋都拆埋

點解viutv 播埋啲咁老餅嘅嘢嘅。

引用:
原帖由 hinfan 於 2021-5-15 11:08 PM 發表

應該播東尼史葛導演套
True Romance
浪漫風暴

盧堅導演
錢小豪,常威套烈火街頭

王家衛既東邪西毒

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-5-15 11:15 PM 發表

應該播東尼史葛導演套
True Romance
浪漫風暴

盧堅導演
錢小豪,常威套烈火街頭

王家衛既東邪西毒
或者花樣年華都好吖。

引用:
原帖由 pgs1301 於 2021-5-15 11:40 PM 發表

或者花樣年華都好吖。
重慶森林最岩viu既風格

引用:
原帖由 Fun君 於 2021-5-15 09:43 PM 發表

第一次聽Mark哥個名,原來叫李馬克
其實不嬲都有,冇加多減少,只係你冇留意啫。

引用:
原帖由 hinfan 於 2021-5-15 11:08 PM 發表

邊度會冇舊戲??個個年代都會有,如果一套能夠令人津津樂道,回味不已,能夠被稱為經典,你話乜餅都冇所謂。

英雄本色真係奇蹟,當時男一狄龍過氣,男二發哥叫票房毒藥,女主角朱寶意冇叫座力,四個主角中只有男三張國榮喺當年算卡士,但都唔係票房保證。

題材嚴肅沉重,喺當年喜劇當道,呢類題材預左唔會收得。

一套咁嘅戲最後竟然爆左1賠99大冷門,破左香港票房記錄。當然睇過嘅話會覺得拍到咁好睇,唔收得講唔過去,但上映前真係冇人諗過。

港產片呢種奇蹟我唔知之前有冇出現過,但之後35年到而家,都冇一套港產片可以複製英雄本色嘅奇蹟。

引用:
原帖由 一人行 於 2021-5-16 11:00 AM 發表

英雄本色真係奇蹟,當時男一狄龍過氣,男二發哥叫票房毒藥,女主角朱寶意冇叫座力,四個主角中只有男三張國榮喺當年算卡士,但都唔係票房保證。

題材嚴肅沉重,喺當年喜劇當道,呢類題材預左唔會收得。

一套咁嘅戲最後竟然爆左1賠99大冷門,破左香港票房記錄。當然睇過嘅話會覺得拍到咁好睇,唔收得講唔過去,但上映前真係冇人諗過。

港產片呢種奇蹟我唔知之前有冇出現過,但之後35年到而家,都冇一套港產片可以複製 ...
講得啱,成套戲最貴應該係張國榮,狄龍、發哥片酬全部唔高,制作費都唔高,係幾百萬制作,上完之後重做又收多幾百萬,吳宇森同發哥、狄龍開始咸魚翻生,不停有戲拍,哥哥都開始擔正收得,之前都係一般票房,跟住有倩女系列又收得;

發哥同吳宇森之後辣手神探、縱橫四海都收得,喋血雙雄香港票房一般,但就令佢哋兩個名揚國際,打入荷里活。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]