• 瀏覽: 84,469
  • 回覆: 12
+4
本主題由 mook999 於 2022-11-24 17:24 分類

日本人氣戀愛喜劇作品《五等分的新娘》,故事圍繞在貧窮的高中生男主角.上杉風太郎(松岡禎丞 配音)成為中野家五胞胎姊妹(花澤香菜、竹達彩奈、伊藤美來、佐倉綾音、水瀨祈 配音)的家庭教師,為了幫助她們順利高中畢業而奮鬥成長的校園生活,在經過動畫第一季、第二季後,五胞胎姊妹與風太郎之間的關係也產生了變化。電影 五等分的新娘是一部集合動畫、愛情元素的電影,香港上映時間暫定為2022年10月6日。主要演員包括大知慶一郎,電影由神保昌登執導。

資料來源: WMOOV

https://youtu.be/GTjfXPANIXY進入香討影片區

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2023-1-13 11:39 ) 參與人數 7

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

6 (85.71%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

0 (0.00%)

3. ⭐️⭐️⭐️

0 (0.00%)

4. ⭐️⭐️

0 (0.00%)

5. ⭐️

1 (14.29%)

日語原聲 中文字幕
10月6日 最後祝福

收藏美美婚照

老實講如果出個畢業旅行OVA就好

這漫畫很好看,電影版也值得期待

引用:
原帖由 tkkay623MK2 於 2022-10-7 21:17 發表
這漫畫很好看,電影版也值得期待
等到全彩東立爭一本就出晒🤷‍♂️

引用:
原帖由 冇落調味太清淡 於 2022-10-8 17:24 發表

等到全彩東立爭一本就出晒🤷‍♂️
我只買到四本彩色漫畫,跟住買開果間漫畫店執咗....而家想買本漫畫都唔易,要去旺角搵都未必揾到

引用:
原帖由 tkkay623MK2 於 2022-10-8 18:41 發表

我只買到四本彩色漫畫,跟住買開果間漫畫店執咗....而家想買本漫畫都唔易,要去旺角搵都未必揾到
信和有雲起同一代匯集呢兩間,
新出點都會有🤷‍♂️

未睇過,睇吓允。

而家啲日(動) 漫。。。清一色都係大眼仔大眼妹。。。。邊叉個「發明」架。。。。。

引用:
原帖由 黃金騎士牙狼 於 2022-10-11 00:05 發表
而家啲日(動) 漫。。。清一色都係大眼仔大眼妹。。。。邊叉個「發明」架。。。。。
唔係𠵱家,係不嬲都係!

居然有電影,一定好賣得。

介紹我看的介紹者,很喜歡看這部動漫,
我就不以為然,暫時只看了第一季,
已經無動力去睇第二季了。

我期待日後如繼續睇第二季,
睇到了電影版的時間點之時,
才會看電影。

賣點在哪兒?

以下單論第一季:

畫風非常好,畫功屬於上上級,
構思新穎,前所未見的獨有,
劇情輕鬆,男主角很受歡迎。

但係,唔真實,令人投入唔到,有種假戲假做,
令觀眾入唔到戲的無力感。
劇情發展,一集比一集令人難以置信,覺得非常無可能。
而且情緒張力亦都唔足夠。
我認為,在真實感上,好難信服到某些觀眾。

或者真係比較啱女仔睇多D。
作為男觀眾,難免難以包容和忍受,五位新娘的性格特質。

或者,需要在故事上,用多D有力基礎證據,
去將個主題證明得實在一D,至少不會讓一些
觀眾,感到過於虛構。
例如 西遊記,點解真實感這麼強呢,
因為放入咗好多真實的元素入故事之中。

又例如  SPY X FAXXXX 第一季,
真係做到集合了緊張、感人、爆笑、有故事發展於一身,
能捉實觀眾個心,令觀眾好期待下一集。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]