• 瀏覽: 2,211
  • 回覆: 13
計知多之後近期最喜歡的威士忌,自從冇唱k之後(大約十年)都冇飲過芝華士,年頭同幾個朋友一齊買左支冇年份山崎飲,重要成9xx一支如果唔係有朋友分擔我唔會9xx買支冇年份威,好似比以前飲的山崎香味減左,酒精感大左,之後去超市見到呢支水楢桶芝華士減價3xx,就買左支黎試吓,我重攞左支山崎12(之前一直唔捨得飲)黎做比較,本身以為兩支香味差唔多,其實係唔同的山崎點都濃厚點長久的味道可以享受耐啲,但相對出名好入口的日本威士忌,芝華士水楢更加順滑,香味唔濃但非常之舒服😌,有奶香加有少少淺色實木老傢俬味(舒服果種)一直到後面的果香味好夾,飲入口乾果甜香味出嚟,輕柔舒服,順口程度同響差不多,呢個價位有呢個感受,真係令我愉悅。山崎也令我很享受但價格令我很有壓力

附件

3B0C65DA-EDFB-4884-B14D-B82FEF107DF4.jpeg(84.07 KB)

2020-4-18 11:25 AM

18600FD2-959D-429A-9F56-A92B8A35CCA8.jpeg(92.65 KB)

2020-4-18 11:25 AM

熱賣及精選
引用:
原帖由 bbthesky 於 2020-4-18 11:25 AM 發表

計知多之後近期最喜歡的威士忌,自從冇唱k之後(大約十年)都冇飲過芝華士,年頭同幾個朋友一齊買左支冇年份山崎飲,重要成9xx一支如果唔係有朋友分擔我唔會9xx買支冇年份威,好似比以前飲的山崎香味減左,酒精感大左,之後去超市見到呢支水楢桶芝華士減價3xx,就買左支黎試吓,我重攞左支山崎12(之前一直唔捨得飲)黎做比較,本身以為兩支香味差唔多,其實係唔同的山崎點都濃厚點長久的味道可以享受耐啲,但相對出名 ...
師兄,邊間超市?
謝謝。

引用:
原帖由 little_landlord 於 2020-4-18 11:40 AM 發表

深水埗警署果頭,唔記得咗咩名

師兄,邊間超市?
謝謝。

引用:
原帖由 bbthesky 於 2020-4-18 07:11 PM 發表

Thx

芝華士我印象都好深刻,12年係頭痛,18年係香及辣,21年真係好好飲

引用:
原帖由 山上巧表哥 於 2020-4-18 09:47 PM 發表

芝華士我印象都好深刻,12年係頭痛,18年係香及辣,21年真係好好飲
21年係咪得禮炮?定係有透明玻璃樽的21?

引用:
原帖由 bbthesky 於 2020-4-18 10:10 PM 發表

21年係咪得禮炮?定係有透明玻璃樽的21?
我係飲禮炮a師兄,透明樽好似係25年我冇$買

試過extra幾唔錯,sherry桶,好香甜,都係有啲辣,不過味道豐富

引用:
原帖由 山上巧表哥 於 2020-4-19 08:27 AM 發表

我係飲禮炮a師兄,透明樽好似係25年我冇$買
禮炮21好似都有幾種色 藍色 黑色 其他色~不同色有咩分別呀???今年有出新配方,真的嗎??

另一支平價水楢桶威士忌。

引用:
原帖由 little_landlord 於 2020-5-22 12:42 AM 發表

另一支平價水楢桶威士忌。

咩價格~係邊買??岩數都想試下~

引用:
原帖由 bbthesky 於 2020-5-22 11:16 PM 發表

咩價格~係邊買??岩數都想試下~
我荃灣買~$260,好多地方賣$330。

今晚飲舊版芝華士水楢桶12年。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]