• 瀏覽: 6,223
  • 回覆: 42
成功從來都不容易

日本起家是《柔道龍虎榜》、韓國是《大長金》、《山海情》應該是中國軟實力走出去的品牌了。

朋友推薦我看電視劇《山海情》;故亊講述90年代初;改革開放之後的窮鄉僻壤依然十分困苦;看共產黨員怎樣在國家建設之中發揮作用,國民又如何在困苦中掙扎求勝。
看了兩集,劇力萬鈞,淚中帶笑。神某誠意推薦。

https://youtu.be/4d8W-_f1QZk進入香討影片區

追緊,唔錯。

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-8-10 16:37 發表
追緊,唔錯。
請問你系咪睇無線85?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-10 09:45 PM 發表

請問你系咪睇無線85?

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-8-11 01:01 發表

最識貨!

支持tvb,雙重愛國愛港享受!

軟實力工程早就該做。
六十年代,經歷三年零八個月的人仍然年青,日本人悄悄地輸出《柔道龍虎榜》風靡香港,一下子便洗擦了日本人種下的血海深仇。
大陸對香港人的支援從來不缺。西方就憑一張咀,竟然令香港人憎恨大陸。
共產黨做了很多壞事是亊實,但改革開放之後成績斐然,尤其是近十年,香港人可以視而不見。原因何在?中央確實須要深思!

引用:
原帖由 特屍拉末路 於 2021-8-11 07:20 AM 發表

最識貨!

支持tvb,雙重愛國愛港享受!
睇電視啫,無需事事上綱上網。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-11 08:10 發表
軟實力工程早就該做。
六十年代,經歷三年零八個月的人仍然年青,日本人悄悄地輸出《柔道龍虎榜》風靡香港,一下子便洗擦了日本人種下的血海深仇。
大陸對香港人的支援從來不缺。西方就憑一張咀,竟然令香港人憎恨大陸。
共產黨做了很多壞事是亊實,但改革開放之後成績斐然,尤其是近十年,香港人可以視而不見。原因何在?中央確實須要深思!
絕對同意!

支持《山海情》唱好中國!

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-8-11 08:24 發表

睇電視啫,無需事事上綱上網。
睇電視可以睇到好多網網線線。睇下李家黃台就可心領神會。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-11 08:10 AM 發表
軟實力工程早就該做。
香港人對內地開放改革是全球最強的支持者又如何,
結果反而被內地唔少人話不懂感恩。
仲要被特首時的梁振英批評香港人未富先驕。

引用:
原帖由 woltif 於 2021-8-11 09:10 發表

香港人對內地開放改革是全球最強的支持者又如何,
結果反而被內地唔少人話不懂感恩。
仲要被特首時的梁振英批評香港人未富先驕。
你覺得果的指責系無中生有?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-11 09:58 AM 發表

你覺得果的指責系無中生有?
我覺得雙向的,內地早就唔妥香港人好似高人一等咁,所以對香港沒落甚有有咁耐風流就有咁耐折墮,
同埋亦多得董建華因大陸救東方海外,令佢遇乜事只識搵北京求救,然後又大力推銷祖國恩情論,特別係沙士佢爭取內地的醫療物資捐贈,那陣大陸沙士爆發自己都唔夠醫療物資,令香港人覺得蒙羞,令內地更加唔妥香港,呢個係開端,之後汶川地震和自由行只係爆發點。

引用:
原帖由 woltif 於 2021-8-11 10:18 發表

我覺得雙向的,內地早就唔妥香港人好似高人一等咁,所以對香港沒落甚有有咁耐風流就有咁耐折墮,
同埋亦多得董建華因大陸救東方海外,令佢遇乜事只識搵北京求救,然後又大力推銷祖國恩情論,特別係沙士佢爭取內地的醫療物資捐贈,那陣大陸沙士爆發自己都唔夠醫療物資,令香港人覺得蒙羞,令內地更加唔妥香港,呢個係開端,之後汶川地震和自由行只係爆發點。
內地好大,人好多,很難一概而論。據我返內地所見;早期絕大多數人崇拜香港人,覺得我地好似做乜都好的。三十年前記得一次在街上問人“食嘢邊度好”。答“依度果度都系香港管理”,一定好的。
國內不少店鋪用香港、九龍、旺角、尖咀第做招牌。
十年前開始變,返去與當地親朋食嘢,我未畀過錢。因為佢地更富貴。
前年返廣州,一次和當地親戚在南苑飲茶,當發覺我來自香港,當堂撞火。好彩親戚話我系愛國人士先正恢復正常,不過難免齊齊屌七香港人。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-8-11 08:10 AM 發表
軟實力工程早就該做。
絕對同意ching所言。

遠嘅不計,近嘅有幾套劇例如“陸王”、“逆轉大叔”等都係宣揚日本仔不屈不撓同做事認真,進行軟性宣傳。

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-8-11 11:17 發表

絕對同意ching所言。

遠嘅不計,近嘅有幾套劇例如“陸王”、“逆轉大叔”等都係宣揚日本仔不屈不撓同做事認真,進行軟性宣傳。
文化就系潛移默化,十分重要。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]