• 瀏覽: 40,202
  • 回覆: 1,284
本主題由 陳耀 於 2019-7-29 09:13 PM 移動
如果青貧大學生可以喺市區有600 呎實用面積嘅樓,我諗d怒火無咁勁,
政府寧願浪費去起高鐵同埋明日大愚,都吾使錢去爭取青貧大學生民心,真係抵死

熱賣及精選
80%香港人辛苦工作幾十年,都無市區6百尺樓
你清貧大學生,不勞而獲?

以後仲有人工作?個個出黎日日示威好過啦
引用:
原帖由 highbury64 於 2019-7-29 03:59 PM 發表

如果青貧大學生可以喺市區有600 呎實用面積嘅樓,我諗d怒火無咁勁,
政府寧願浪費去起高鐵同埋明日大愚,都吾使錢去爭取青貧大學生民心,真係抵死 ...

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2019-7-29 04:05 PM 發表

80%香港人辛苦工作幾十年,都無市區6百尺樓
你清貧大學生,不勞而獲?

以後仲有人工作?個個出黎日日示威好過啦

對住你真係著哂,乜政府同你地吸血鬼對青貧大學生無責任咩

十年前,我都係清貧大學生,咁都應該送間俾我,補數掛?
引用:
原帖由 highbury64 於 2019-7-29 04:17 PM 發表

對住你真係著哂,乜政府同你地吸血鬼對青貧大學生無責任咩

我初出茅廬時,都好青貧。其實,現在都好貧,我都要一間。600實尺就夠㗎喇。
多謝政府。

我都係清貧老人,
在市區六佰呎單位,我日日上街。

市場經濟,無地起樓政府塞錢俾佢地買樓租樓,樓價同租金咪一路加上去,蠶食哂D錢後貧富懸殊又嚴重左,跟住又出黎嘈話買唔到樓,循環不息。
泛民最喜歡呢個情況,唔嘈唔亂無人投票無人遊行捐錢既話,佢地班仔女屎都無得食。

市場經濟,無地起樓政府塞錢俾佢地買樓租樓,樓價同租金咪一路加上去,蠶食哂D錢後貧富懸殊又嚴重左,跟住又出黎嘈話買唔到樓,循環不息。
泛民最喜歡呢個情況,唔嘈唔亂無人投票無人遊行捐錢既話,佢地班仔女屎都無得食。

引用:
原帖由 highbury64 於 2019-7-29 03:59 PM 發表

政府寧願浪費去起高鐵同埋明日大愚,都吾使錢去爭取青貧大學生民心,真係抵死 ...
香港邊度有清貧大學生,佢哋幫人補習收入多過你。

應該係有香港永久身分證每人派間600尺市區樓

引用:

正解!!問題所在,政府做唔到"安居樂業",而這問題已好多年了!!!

引用:

呢D分明係輸打贏要, 口口聲聲話要市場經濟資本主義, 但係又想唔洗做野有人俾錢你洗

我比較支持

停退差餉(1人可以退1單位)
差餉轉成,香港重建基金
收益用於重建市區

收購全港鄉村土地重建
鄉黑鄉霸自然解決

青貧就唔應該花錢讀大學,早啲出來做嘢幫屋企。

http://hk.myblog.yahoo.com/peterwong827

回覆 引用 TOP

主題標籤 #大學 #高鐵
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]