• 瀏覽: 12,591
  • 回覆: 55
  • 追帖: 2
據內媒報道,事發於周一(6日)浙江省衢州滬昆高速公路,當地警方接報到場後調查,卻聽到令人哭笑不得的辯解原因。據報姓丁的男司機聲稱自己在駕駛期間因為車廂太熱,導致短暫性雙眼發黑,車輛撞到公路的護欄後翻側,幸好他當時繫上安全帶,最後只是擦傷左手臂,乃不幸中的大幸。

不過,警員在進一步查問之下,現涉事司機表示雖已買車3年,卻至今仍不知道車上設有冷氣,才會導致意外發生。警員聽後大感無奈,告知司機車上其實有冷氣,並提醒下次若遇上同樣情況,應先駛離高速公路。

事件引發內地網民熱議,不少人對涉事司機表示不知車上有冷氣的說法感到震驚,留言指「這信息差也太大了吧,你在城市欸!」、「全寫中文吧,起碼能看到『制冷』吧」、「我就想知道前2年的夏天他不開車嗎?他是怎麽過來的」;也有人質疑司機他是出於其他原因而撒謊,因他一定乘搭過其他汽車,沒可能不知道車上有冷氣,「就算在高速上,熱也可以開窗戶啊!」、「猜測是疲勞駕駛不敢承認吧」。

實係講大話啦,有冇蠢到咁呀.....

熱賣及精選
百分百講大話!夏天部車內部有幾高溫,加上曬一曬太陽,起碼50+溫度,真坐得落車!

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2021-9-9 11:01 AM 發表

百分百講大話!夏天部車內部有幾高溫,加上曬一曬太陽,起碼50+溫度,真坐得落車!
講大話都講得聰明d, 呢個點會有人信?

大陸智將人士特別多

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2021-9-9 11:01 AM 發表

屁屁都熱到著火啦

又鳩吹

想逃避法律責任

引用:
原帖由 流西水股 於 2021-9-9 12:06 PM 發表

想逃避法律責任
冇用, 唔會信佢

個腦去咗邊?

引用:
原帖由 上海心聲 於 2021-9-9 10:35 AM 發表

據內媒報道,事發於周一(6日)浙江省衢州滬昆高速公路,當地警方接報到場後調查,卻聽到令人哭笑不得的辯解原因。據報姓丁的男司機聲稱自己在駕駛期間因為車廂太熱,導致短暫性雙眼發黑,車輛撞到公路的護欄後翻側,幸好他當時繫上安全帶,最後只是擦傷左手臂,乃不幸中的大幸。

不過,警員在進一步查問之下,現涉事司機表示雖已買車3年,卻至今仍不知道車上設有冷氣,才會導致意外發生。警員聽後大感無奈,告知司機車上 ...
咁熟既?好似黃絲上到庭時果d辨解理由咁既?

引用:
原帖由 人人唔為我 於 9-9-2021 12:32 發表

個腦去咗邊?
糸生在pp

冇乜可能

引用:
原帖由 上海心聲 於 2021-9-9 10:35 AM 發表

不過,警員在進一步查問之下,現涉事司機表示雖已買車3年,卻至今仍不知道車上設有冷氣,才會導致意外發生。警員聽後大感無奈,告知司機車上 ...

五菱神車喺為數不多有冷氣嘅面包車。國內好多兩三萬嘅面包車喺冇冷氣

引用:
原帖由 蟈雜大大 於 2021-9-9 11:36 AM 發表

大陸智將人士特別多
香港d仆街黃甴仲智障,唔係俾自己同類騙錢就騙去坐監

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]