• 瀏覽: 342
  • 回覆: 9
引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2022-3-19 02:02 AM 發表
以前中學的數學書,所有練習,書後都有答案!
試過有一次,我預先做定練習,但發現書後的答案是錯,跟住另外的同學都話,本書好似真係錯咗!
咁到我哋上堂時,老師一入來,我就舉手話邊個 Ex, 邊一題個答案錯,跟住老師就讚我,話我咁快就發現,佢都未教個一個練習!

自從俾老師讚過,我就不斷係咁想係教科書上搵錯處!

通常都係字體有點不同,異體字之類,但答案錯,仍然只係間中才有!

我懷疑D書商要改錯,可能 ...
現實中, 搵到Chrome的錯處, 會有獎金賺

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2022-3-21 10:30 PM 發表
大陸的學生,係咪不可以找教科書錯處?
要搵同學的錯處來舉報, 以及防止同學搵到自己的錯處而被舉報。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2022-3-21 11:42 PM 發表

同學大把錯,搵到有乜咁叻? 老師都唔會讚你,反而用多啲心機教個位同學!
但教科書錯就唔同,老師讚完你叻,仲會叫全班同學打開書一齊改!
我估計,
內地管理方式, 是人人管着人人彼此互相監視着

引用:
原帖由 黃金工程. 於 2022-3-22 03:34 AM 發表

我估計,
內地管理方式, 是人人管着人人彼此互相監視着
笑裡藏刀

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2022-3-22 05:52 AM 發表

笑裡藏刀
誰認真守校規,  都會舉報同學,  自己賺印仔。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]