• 瀏覽: 20,110
  • 回覆: 134
見到以前有咩劇集攞過高收視就無限翻拍食老本,將一啲好睇嘅經典劇集不斷重拍拍到爛為止,永遠都唔識見好就收,使徒行者2、溏心風暴3、再創世紀已經衰咗,仲係汲取唔到教訓

之前睇咗TVB 2021節目巡禮,大多數都係警匪片同續集,白色強人II、金宵大廈2、使徒行者3、踩過界II、陀槍師姐2021,刑事偵緝檔案換個名又翻拍,拳王又翻拍

TVB就算你要翻拍/開續集,可唔可以畀多少少時間班編劇諗橋?短時間內要班編劇交貨,難怪會變膠劇!我寧願你間中播吓外購劇,起碼可以多啲時間寫劇本同後期製作,咁先可以有好劇!

破壞經典就係TVB既強項
消費劇名, 重用再重用就係TVB既長處

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散
Agree, 眞係罐頭式出產,食老本

最鐘意的車款始終是MCW,
其次是E蛇龍,ZF密龍,
之後排名不分先後有
絕大部份冷龍/冷鷹
(尤其銀柱AD,新記布牌DA,
城記8XX),
三菱,MAN,
仲有部份ATE,歐三躉,ASU
至弊而家編劇既功力未到家!

機場特警其實已經係參考新紮師兄

好多人物角色關係都有參考過新紮師兄而設定

引用:
原帖由 玫瑰天使2 於 2020-11-2 11:40 PM 發表

至弊而家編劇既功力未到家!
皮幾野人工,  可以請到乜人寫丫  
編審/監制唔會逐個故仔/對白去度~ 就算經驗夠果D, 咪又係食老本/ 思維殭化

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散
引用:
原帖由 公主公主 於 2020-11-2 11:49 PM 發表

但至少佢唔係純續集,只係向前作致敬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 公主公主 於 2020-11-2 11:49 PM 發表

跳躣生命線咪人物設定咪又係抄烈火1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2020-11-2 11:50 PM 發表

皮幾野人工,  可以請到乜人寫丫  
編審/監制唔會逐個故仔/對白去度~ 就算經驗夠果D, 咪又係食老本/ 思維殭化
同埋最後俾班50後高層審視,咪即係最後唔批

烈火雄心無王喜,
點拍續集?

請支持超級靚女張靚穎----fans club No. 1

請支持超級靚女張靚穎----fans club No. 1
TBB冇橋了

引用:
原帖由 sand_mouth 於 2020-11-3 12:21 AM 發表

烈火雄心無王喜,
點拍續集?
淨係個名寫住烈火雄心,但完全冇原班人馬,而且只有頭尾一兩集係救火,中間全部情情愛愛

回覆 引用 TOP

“再創世紀“ 直情係違反商品說明條例啦,完全九唔答八。

回覆 引用 TOP

引用:

但最憨狗嘅係張振朗上宣傳時,主持問佢知唔知套劇參考咗當年新紮師兄,同埋音樂都係用新紮師兄,問佢有乜感受,點知佢話喎:「我出世比較遲,所以無睇過呢套劇……」

見到個主持個樣都唔知俾咩反應好,後面嘅關禮傑當年有份演新紮師兄嘅,都冷笑咗一下,蔡思貝就醒嘞,立即話有睇過,咁經典點會無睇過。

張振朗,唔係話你無睇過80年代嘅劇代表你後生,作為大台力捧小生仲要係套劇男一,你都做下功課吖,套劇係你公司招牌菜嚟,等如有人問你有無食過你公司嘅招牌菜呀,你答話無呀,我食齋嘅,係咪低能㗎?

李小龍,貓王,瑪莉蓮夢露,夠死咗N年你先出世啦,咁你又識唔識佢呀?

自己柴自己台,真係九唔答八,點捧呀?

引用:
原帖由 nigelraphe 於 2020-11-3 12:15 AM 發表

同埋最後俾班50後高層審視,咪即係最後唔批
現在已經叫好少少, 起碼令到另類劇種 降魔的1 金宵大廈1 呢類出到黎開拍.....

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]