• 瀏覽: 1,122
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
其實最大問題係好多新人來源自香港小姐、華姐、後生仔呢啲渠道
佢地係夠後生
但因為無接受過演藝訓練
有天份既一萬個都無一個
啲戲屎到爆
搞到啲監製又搵返中老年做男一女一

其實搞返藝訓班都唔夠
老實講tvb應該搞練習生制度
有時真係要先投資舊錢出黎
到你發掘到周潤發、周星馳、劉德華、梁朝偉、劉青雲、古天樂等等
一定回到本
唔好怕蝕底

熱賣及精選
有冇救命波?

老問題,  要講到臭, 都唔會改

新人到底有冇機會磨練?以前D人一出黎就係影帝啊?

其實有條件的新人唔入TVB啫。
TVB出名刻薄,份糧連交租都唔夠。
而且派系嚴重,高層睇唔上的話基本冇機會上位。
所以咪淨返D想出名的富二三代,但佢地冇料居多。

所以要攞個平衡,一套戲咁長,咁多條綫,可以後生同大d的演員都有,又可以吸引唔同的觀眾群,一箭雙鵰

香港觀眾不嬲都麻乜煩
用後生又話冇演技,用老將又嫌人老

有幾個女仔廿幾歲都幾好, FYY/黃嘉雯/游嘉欣/倪嘉雯/陳嘉慧等.

引用:
原帖由 kira2018 於 2021-9-26 11:37 PM 發表

新人到底有冇機會磨練?以前D人一出黎就係影帝啊?
做配角都可以磨練
觀眾同廣告商好現實
啲戲唔得就會俾壓力電視台
電視台就要死死氣用返中老年

所以我就係話要搞練習生制度
由細細個開始培訓
舉例10歲開始訓練
到16歲出黎都見得下人吧
唔得既就中途淘汰

呢種制度係電視台要先投資一筆大錢出黎
問題就係電視台唔肯
剩係想係港姐、後生仔裡面搵到一兩個有天份的人
但呢個世界咁多袁詠儀、蔡少芬、佘詩曼咩?

引用:
原帖由 橫財哥 於 2021-9-27 03:37 AM 發表

做配角都可以磨練
觀眾同廣告商好現實
啲戲唔得就會俾壓力電視台
電視台就要死死氣用返中老年

所以我就係話要搞練習生制度
由細細個開始培訓
舉例10歲開始訓練
到16歲出黎都見得下人吧
唔得既就中途淘汰

呢種制度係電視台要先投資一筆大錢出黎
問題就係電視台唔肯
剩係想係港姐、後生仔裡面搵到一兩個有天份的人
但呢個世界咁多袁詠儀、蔡少芬、佘詩曼咩?
跟本就係老思維,電影已經有版睇,幾十年用盡幾條友,用完都應該差唔多玩L完

引用:
原帖由 kira2018 於 2021-9-27 03:54 AM 發表

跟本就係老思維,電影已經有版睇,幾十年用盡幾條友,用完都應該差唔多玩L完
搞練習生制度係超級新思維
請問閣下有咩妙法提升班後生演員的演技呢

引用:
原帖由 橫財哥 於 2021-9-27 09:44 AM 發表

一年甘多套,可以整1-2部出黎全用新人,邊個戲屎就淘汰

引用:
原帖由 橫財哥 於 2021-9-26 22:59 發表

其實最大問題係好多新人來源自香港小姐、華姐、後生仔呢啲渠道
佢地係夠後生
但因為無接受過演藝訓練
有天份既一萬個都無一個
啲戲屎到爆
搞到啲監製又搵返中老年做男一女一

其實搞返藝訓班都唔夠
老實講tvb應該搞練習生制度
有時真係要先投資舊錢出黎
到你發掘到周潤發、周星馳、劉德華、梁朝偉、劉青雲、古天樂等等
一定回到本
唔好怕蝕底
咁都要俾機會佢哋試吓嘅, 唔試過又點知有冇天份喎.

引用:
原帖由 橫財哥 於 2021-9-27 09:44 AM 發表

TVB 真. 五大缺失 (劇集篇)
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29815633

向杜生 (戲劇負責) / 曾生 提議.......急救TVB
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29777356

寫寫下我地就黎打埋份十年proposal 最好幫佢print 埋 送比志偉哥好唔好

TVb自己有訓練班
就算係港姐或者比賽入行既都有方法時間學習

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]