• 瀏覽: 1,565
  • 回覆: 14
...以達至摺合以供推動進出公交.
一人一個最有效防止坐通於騎行期間因體重或因路面狀況, 而自然向車架下滑.

熱賣及精選
擰實d 個坐管夾

https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=3#detail
換左用膠就ok

同埋你支座通可能有油

再唔得有d防滑膏
但通常炭通先用

樓主體重有幾多?一般摺車原廠設計預載重量下,座管應該唔會滑下,可能係你冇用力鎖緊,又或你已超出原本設計的重量?

我180磅,一平一貴折車,鋁及鈦坐管重未發生問題

一般摺車,有冇規定條坐通最多能夠突出幾多?

引用:
原帖由 kman2046 於 2021-9-18 11:39 AM 發表

要睇你果架車條seat通有幾長
通常seat通有個mark, 建議你唔好出過果個位

引用:
原帖由 dontknow123 於 2021-9-18 08:01 PM 發表

我已經突出咗超過嗰個mark,條通唔會斷卦?

引用:
原帖由 dontknow123 於 2021-9-18 08:01 PM 發表

因為坐位太低,我巳調高超過標準2.5吋,今日踩咗一小時都冇乜問題。

引用:
原帖由 kman2046 於 2021-9-18 11:39 發表

座管有規定極限,過咗出事唔保證!

引用:
原帖由 wwcheng 於 2021-9-19 01:05 AM 發表

座管有規定極限,過咗出事唔保證!
要換咗支長通解決問題

引用:
原帖由 kman2046 於 2021-9-18 08:28 PM 發表

我已經突出咗超過嗰個mark,條通唔會斷卦?
如果你唔係好重, 又無上落壆
只係hea踩超平坦單車徑超少少都未必有事既
最好就買過枝長seat通啦

但拉得太出, 除左條通會彎
個車架都可能出事ga
睇下邊樣弱d咁解

引用:
原帖由 dontknow123 於 2021-9-19 08:50 AM 發表

如果你唔係好重, 又無上落壆
只係hea踩超平坦單車徑超少少都未必有事既
最好就買過枝長seat通啦

但拉得太出, 除左條通會彎
個車架都可能出事ga
睇下邊樣弱d咁解
14摺死飛車, 一般都係落樓下單車徑兜下圈, 絕對唔係超平坦道路,剛剛踩咗一個鐘都ok呀!

其實我都仲想將個seat位較高一啲,長遠計,都係要買條長啲嘅通比較好。

一個最有效防止坐通於騎行期間因體重或因路面狀況, 而自然向車架下滑.

以前有相同問題,我提議加個喉碼夾實座通,
就馬上俾D自認有天才嘅車友揷。話我係
水喉佬唔識單車零件o

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]