註冊 登入

牙科問題討論專區 12

本主題由 lokisilver 於 2018-1-3 11:53 PM 提升
引用:
原帖由 whwcsm 於 2018-1-6 02:32 PM 發表

謝謝回覆,輕微崩牙要點處理啊?係下排前面既牙(即門牙下面),我就食野無痛,無敏感。

請問點解會有牙石?用左牙線同刷牙都有機會有牙石嗎?代表平時用牙線同刷牙都唔夠清潔所以仲有牙石?定點都會有牙石?只有 ...
謝謝回覆,輕微崩牙要點處理啊?係下排前面既牙(即門牙下面),我就食野無痛,無敏感。

視乎情況, 如果,牙醫判斷係好輕微唔會有增加蛀牙機會的話, 唔一定要處理

請問點解會有牙石?用左牙線同刷牙都有機會有牙石嗎?代表平時用牙線同刷牙都唔夠清潔所以仲有牙石?定點都會有牙石?只有洗牙先可以洗走牙石?

細菌積聚如果長時間冇被清除, 快至幾日就已經可以形成牙石.

刷牙同牙線理論上用得好就可以100% 除菌, 理論上係可以冇牙石. 但實際上好多陰暗位置, 例如最裏面大牙的牙縫位, 唔係咁容易可以100% 清潔得乾淨, 就有機會形成牙石. 就算牙醫自己都唔能夠保證全口腔100% 清潔得乾淨, 所以先會建議即使認為自己清潔得好好, 都需要定期洗牙.

我係 - 牙B

牙BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBlog:
http://hk.myblog.yahoo.com/so-sick

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 123glitter 於 2018-1-6 08:18 PM 發表

醫生,近來發現門牙邊緣變透明,請問是否牙齒有出現問題?謝謝
變透明有機會係因為琺瑯質薄左

牙質變薄可以係磨蝕、磨牙引起, 亦可能係咬崩、酸性食物飲品太多引起

忽然發現牙質變薄, 應該搵牙醫檢查一下

我係 - 牙B

牙BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBlog:
http://hk.myblog.yahoo.com/so-sick

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fantasticing 於 2018-1-6 09:48 PM 發表

牙B你好! 大約一年多前補牙,幾個月後定檢時發現該牙齒成隻好似黑黑地(對比其他牙齒偏暗黑,並不是勁黑果種),當時牙醫話因補牙物料易染色和易有牙漬,建議我可以考慮做瓷貼片去令隻牙白返,但我沒有做。現在一年多後 ...
我完全唔知你隻牙係點, 唔能夠靠你形容就幫你診斷

你自己唔識判斷點樣先為之鬆, 至少要搵牙醫幫你檢查一下, 有時仲要照埋X 光先知道隻牙有冇事

我係 - 牙B

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 whwcsm 於 2018-1-7 12:23 PM 發表

牙鬆鬆地係會自己都feel到?食野會feel?刷牙會feel到?咬野feel到?用手摸先feel到?定要睇醫生先知?照x Ray 會知?

嚴重既蛀牙同嚴重既牙周病都會使牙鬆?如果牙鬆係咪已經好嚴重無得救啊?謝謝
牙鬆鬆地係會自己都feel到?食野會feel?刷牙會feel到?咬野feel到?用手摸先feel到?定要睇醫生先知?照x Ray 會知?

正常牙齒都會有少許鬆動, 有經驗的牙醫檢查一下就會知道是否有鬆, 唔需要照X 光

病人自己多數唔識分是否有鬆, 除非係鬆得好嚴重先至有機會由病人自己察覺

嚴重既蛀牙同嚴重既牙周病都會使牙鬆?如果牙鬆係咪已經好嚴重無得救啊?謝謝

牙鬆唔代表一定好嚴重, 仲要視乎鬆嘅程度, 同埋整體牙齒、牙周結構係點, 唔係話牙鬆就冇得救, 醫生要多方面評估去判斷的

我係 - 牙B

回覆 引用 TOP

隻牙平時無啦啦就有麻,有緊,敏感的感覺。唔係因為食凍,有風吹野而敏感。敏感牙齒或是牙肉敏感會是這樣嗎?定唔係敏感牙齒會是其他咩原因嗎?(照左x day 話唔係蛀牙,牙周病屬於輕微)

牙齒敏感同牙肉敏感會唔係因為食物凍,有風吹刺激而敏感嗎?而無啦啦敏感嗎?

敏感牙齒或是牙肉敏感要治好是用敏感牙膏?仲有咩方法?如果成年都敏感咁會有咩問題嗎?會治唔好敏感牙齒嗎?敏感牙齒會變成蛀牙嗎?謝謝

回覆 引用 TOP

刷牙後發現牙齒同牙肉邊位,牙肉有一少條血痕,是因為刷牙太大力所以有?定其他原因?

幾日會自動消失?個幾日要盡量細力刷個個位?謝謝

回覆 引用 TOP

btso醫生,你好!
剛睇完普通牙科,牙醫話我有牙周病,上門牙比較嚴重已經開始會鬆動,建議我拔左之後做過隻假牙,想問下牙橋同活動假牙點選擇好?
同埋駛唔駛去牙周病專科度睇呢?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。