註冊 登入

之前收到HA 見採購

引用:
原帖由 garywwfan 於 2018-1-7 09:48 PM 發表

job nature 係差不多,但係ea ii 用ha 制度下請,SA 用政府制度下請,福利都唔同,不過QM 始終係大院,人來人往既情況一定經常發生架啦
咁SA福利會比EA好?

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-1-7 09:50 PM 發表

我曾經見過EA3, 當時係瑪麗醫院Clinic, Ward同某地區Clinic同時in. 我覺得其中两個Clinic呀頭都幾滿意我。但最後HR問我知唔知人工係幾多,同我Last salary相差好遠喎。我話無問題。最後還是落選。估唔到申請 ...
我完全明白你既感受呀,你呢個問題我都係唔同既interview 比人問過無數次,我都只可以無限次重覆為左將來穩定既生活,呢一次既改變係可以接受既,我都係類似咁答佢,加上一副好恨做既樣比表情佢 ( 大家都做過merchandiser, 適當既大話同表情你可能比我演繹得更好)咁可能我當時真係一個空窗期,咁佢又咁橋想請個大隻既男人啦,所以佢就請左我啦!
仲有,唔好覺得年紀大就一定唔得,講真你都知ea iiia 既人工啦,請個後生既返來又真係做到長咩,所以我見唔小上左年紀既ea iiia 走左來做

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-1-7 09:52 PM 發表

咁SA福利會比EA好?
當然啦,ea ii 年年加2.5%,到頂都只係18xxx, 但sa 係政府工一年加一個point, 到頂有2xxxx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garywwfan 於 2018-1-7 10:20 PM 發表

我完全明白你既感受呀,你呢個問題我都係唔同既interview 比人問過無數次,我都只可以無限次重覆為左將來穩定既生活,呢一次既改變係可以接受既,我都係類似咁答佢,加上一副好恨做既樣比表情佢 ( 大家都做過mer ...
咁你而家做緊乜職位?

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-1-7 11:12 PM 發表

咁你而家做緊乜職位?
我而家係一個PCA 2, 具體係咩就唔講啦!

引用:
原帖由 garywwfan 於 2018-1-7 11:13 PM 發表

我而家係一個PCA 2, 具體係咩就唔講啦!
PCA我都見過。佢嫌我無誠意,問我既然咁想做,之前有乜準備呢?同我一齊等IN既又係做Merchandiser出身。人地就剛讀完ERB既有關課程,仲要係住果區。所以一定請佢啦。不過果間醫院我就唔方便,要轉車,所以罷了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-1-7 08:49 PM 發表

最近又請supplies assistant.   之前請果d炒晒?
要唔續一個合約員工只需寫少少野就ok.
有d仲可以玩到舊制自已resign唔要長糧都有啦。

引用:
原帖由 garywwfan 於 2018-1-7 09:36 PM 發表

其實每一份工既阿頭對想請咩既人都有唔同既準則,有部分偏向女生,又或者有部分偏男生,可能佢個位要幫手搬搬抬抬,有既想請成熟點既,貪佢可以做得長,又或者有人想請白紙,貪佢比較易教,要你真正去in 先知阿頭 ...
同意。 所以睇下好無彩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-1-7 09:45 PM 發表

但瑪麗醫院舊年好似請過两次EA2, 今次就叫Supplies Assistant, job nature都差不多……
有可能開長工位請自已友

引用:
原帖由 hahaming123 於 2018-1-8 10:27 AM 發表

要唔續一個合約員工只需寫少少野就ok.
有d仲可以玩到舊制自已resign唔要長糧都有啦。
咁黑暗?仲估好似政府工咁炒人好難(因為上级也要解釋吧?),最多調你職。

熱門搜尋: 私人補習 室內設計課程 設計 tutor ielts 日語課程 教育
引用:
原帖由 hahaming123 於 2018-1-8 10:31 AM 發表

有可能開長工位請自已友
果然無王管!

熱門搜尋: 脫髮問題 激光脫毛 髮尾油 腋下脫毛
引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-1-8 10:32 AM 發表

咁黑暗?仲估好似政府工咁炒人好難(因為上级也要解釋吧?),最多調你職。
淨人程序都唔同啦。 除左佢可以直接攪你外, 仲可以間接攪你等你自已唔do. 佢地要整走一個非長工員工係易過借火

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-1-8 10:34 AM 發表

果然無王管!
自已部門請人, in人又係自已部門去in. + hr.   
你可以話佢咁就可以請到個岩心水 lo..

回覆 引用 TOP

43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。