• 瀏覽: 1,065,895
  • 回覆: 3,520
  • 追帖: 236
引用:
原帖由 daidee0000 於 2020-12-26 07:48 PM 發表

如果講唔公平,唔用WL再重招聘又公平咩?
試下聯絡平機會 睇睇官方點回應

回覆 引用 TOP

但睇上文有師兄話其實wl而家只係用左大概一半,如果咁就重招好似快左d,重點係重招後會即入第一批正選定全部放晒係wl,個人覺得如果係即入一批正選既就應該用埋依轉wl 先再慢慢招騁,唔同佢地真係驚下個財政年度唔比開新post?

引用:
原帖由 daidee0000 於 2020-12-26 07:48 PM 發表

如果講唔公平,唔用WL再重招聘又公平咩?
WL封信不嬲都有寫明開新招聘, 原有既WL就作廢架啦

引用:
原帖由 daidee0000 於 2020-12-26 07:34 PM 發表

依家經濟差,哩份工可能係某部分人救命稻草,唔應該禁草率就決定唔要wl而重新再招聘囉~
有其他部門關於公務員職位常見問題及答案

不同工種及職級現有空缺的實際數目各有差異。合適的申請人將獲選填補現有空缺,部分會列入候補名單,
於需要時填補有關工種可能出現之空缺。
一般而言,候補名單有效期為 一年或 至下一次招聘為止,以較早者為準 。

引用:
原帖由 tkcheung23 於 2020-12-26 08:08 PM 發表

但睇上文有師兄話其實wl而家只係用左大概一半,如果咁就重招好似快左d,重點係重招後會即入第一批正選定全部放晒係wl,個人覺得如果係即入一批正選既就應該用埋依轉wl 先再慢慢招騁,唔同佢地真係驚下個財政年度唔比開新post?
估計下年三月係要公開招聘,下年四月開始冇得再公開招聘,又可能凍結五年!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 進入我的玫瑰 於 2020-12-26 08:17 PM 發表

有其他部門關於公務員職位常見問題及答案

不同工種及職級現有空缺的實際數目各有差異。合適的申請人將獲選填補現有空缺,部分會列入候補名單,
於需要時填補有關工種可能出現之空缺。
一般而言,候補名單有效期為 一年或 至下一次招聘為止,以較早者為準 。
郵局個WL點只一年!超過啦!人事部個新話事人見到,當然要做嘢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天下布武 於 2020-12-26 08:09 PM 發表

WL封信不嬲都有寫明開新招聘, 原有既WL就作廢架啦
係呀😿

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 daidee0000 於 2020-12-26 07:34 PM 發表

依家經濟差,哩份工可能係某部分人救命稻草,唔應該禁草率就決定唔要wl而重新再招聘囉~
你係有料ge 重新考過一樣得架
草率🤣驚今次唔得咋卦

回覆 引用 TOP

好多人夠等緊新一屆招PO喇! 如果只係比Waiting list無限期延長,咁又對其他人公平咩!

回覆 引用 TOP

WL老奉要收晒既咩!只怪自己WL咁後,郵政要自負盈虧,梗係有權截數

引用:
原帖由 草根妹妹 於 2020-12-28 11:38 PM 發表

WL老奉要收晒既咩!只怪自己WL咁後,郵政要自負盈虧,梗係有權截數
WL都用咗3年,再廷用我怕又俾人插

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]