註冊 登入

泰拳一問

泰拳一問 E-mail 此主題給朋友

小弟近排想學泰拳 都學左一個月度 上左4堂 發覺其他人打沙包都bang bang聲 但自己打到手腳都痛 都軟弱無力 係咪應該做下gym練下?

BTW 想問埋 打沙包係咪其實應該用啲骨去打 我成日打到手指都痛埋 姐係應該曲手碗 指骨向前打? 求賜教

回覆 引用 TOP

做GYM 幫助增肌, 不過你個問題似係唔識用道力, 打拳用腰馬轉肩甩個拳出去, 唔係用手力推的.
你埋包有冇用拳套同紮手帶? 冇就買啦. 手腕直唔好曲, 用食指同中指做落點.
BTW, 點解唔問師父

一個慌言經過不斷人傳人,就會比人當成真話,當我們越是認識自然界的固定法則,奇蹟就變得越不可信
引用:
原帖由 MTXBJJboy 於 2018-1-2 04:33 PM 發表

做GYM 幫助增肌, 不過你個問題似係唔識用道力, 打拳用腰馬轉肩甩個拳出去, 唔係用手力推的.
你埋包有冇用拳套同紮手帶? 冇就買啦. 手腕直唔好曲, 用食指同中指做落點.
BTW, 點解唔問師父
扎手帶個用途係穩定手腕?我以為係我廢得濟咋

引用:
原帖由 Keysun 於 2018-1-3 04:28 PM 發表

扎手帶個用途係穩定手腕?我以為係我廢得濟咋
扎手帶的功能是保護指骨、腕骨、手部小韌帶、固定拳頭。
一般打沙包都會扎手帶加戴拳套,防止在擊打沉重的沙包時扭傷。
裸拳打沙袋我就只見過國術會,師兄你間館有些少奇怪啊。

引用:
原帖由 sky0211021 於 2018-1-4 06:02 AM 發表

扎手帶的功能是保護指骨、腕骨、手部小韌帶、固定拳頭。
一般打沙包都會扎手帶加戴拳套,防止在擊打沉重的沙包時扭傷。
裸拳打沙袋我就只見過國術會,師兄你間館有些少奇怪啊。
我見人係紮手帶 我就帶勞工手套咋

帶勞工手套點保護雙手?一陣整傷有排搞!

唏噓既會計從業員!

回覆 引用 TOP

有心學,D錢真係唔慳得,D扎手帶都係百幾蚊一對,我上左一堂之後第二堂已經買左了,有D館點解會有勞工手套係因為D公家拳套唔知幾耐先清潔一次,個個輪住用會有手汗然後會令到D拳套入面好臭,手套都係隔左汗味無咁勁

好多人用公家拳套都係先扎手帶之後先戴手套再拳套~

[size=5][color=red]我最討厭無意義回帖!!!![/color][/size]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Keysun 於 2018-1-4 07:59 AM 發表

我見人係紮手帶 我就帶勞工手套咋
用勞工手套一般是貪方便(懶得扎帶)或者衛生問題(公家拳套太臭)。
但保護得肯定沒扎手帶好。一對扎手帶都只是100左右,這些錢不能省啊。
而且,打沙包弄傷自己,直接詢問教練更大機會解決問題,畢竟新手受傷,理由太五花八門了。

順便,八卦下,師兄你起邊間練緊?

引用:
原帖由 sky0211021 於 2018-1-5 02:18 AM 發表

用勞工手套一般是貪方便(懶得扎帶)或者衛生問題(公家拳套太臭)。
但保護得肯定沒扎手帶好。一對扎手帶都只是100左右,這些錢不能省啊。
而且,打沙包弄傷自己,直接詢問教練更大機會解決問題,畢竟新手受傷 ...
係大圍富X 睇黎都係買卷扎手帶好啲啦 咁拳套使唔使都買番對呢?要買黎打沙包係咪14安士會較好?

引用:
原帖由 Keysun 於 2018-1-6 11:23 AM 發表

係大圍富X 睇黎都係買卷扎手帶好啲啦 咁拳套使唔使都買番對呢?要買黎打沙包係咪14安士會較好?
要睇返你手幾大
可以去專賣泰拳野GEI舖頭問下,試清楚,人人隻手SIZE唔同
旺角百寶利有幾間,無記錯集中係12、13樓

[size=5][color=red]我最討厭無意義回帖!!!![/color][/size]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Keysun 於 2018-1-6 11:23 AM 發表

打沙包,一般應該8安士或者10安士,打sparring就16安士。

回覆 引用 TOP

其實一定要扎手帶架,保護手部,我鐘意泰國人教,可以對人打拳,可以大量出汗,瘦身都快D,其實要踢到嘭嘭聲好易,我都得,要配合轉腰一齊發力,就容易D啦

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。