註冊 登入

[長跑] 長課,節奏跑一問

長課,節奏跑一問 E-mail 此主題給朋友

小弟練習長跑一段時間 平時淨係跑10km同慢跑12km黎當練習 宜家想試下加入長課同節奏跑 想問下配速既問題
我跑10km 52mins, 平均5’12”/km.
如果長課6mins/km跑90分鐘(15km)合適嗎?
節奏跑有冇師兄有速度,距離,休息時間,重複次數比我參考下?
因為我自己冇心率錶所以希望直接用速度計算
Thanks!

或者如有其他訓練方法都希望可以建議下我😄

Tempo可以憑感覺,唔睇pace,要出力,可以控制到均速嘅辛苦,唔係失控快死嘅狗衝。

長課有多種玩法,可以慢慢均速跑,可以跑漸進,隨你喜歡啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ky0511 於 2018-1-4 12:35 AM 發表

小弟練習長跑一段時間 平時淨係跑10km同慢跑12km黎當練習 宜家想試下加入長課同節奏跑 想問下配速既問題
節奏跑有冇師兄有速度,距離, ...
你跑 10km 52mins, 平均5’12”/km,感覺是輕鬆還是辛苦?如果有心率錶更好,可以用心率斷定訓練強度。

現役設備:
三星 Note 8, C5 Pro, MS Surface Pro 4
Garmin Forerunner 920XT 運動手錶
Garmin Vivosmart HR+
Mio Link 心率手帶

退役設備:
Note1-7,華為P9,紅米1S-2S,Gear Fit,Gear1,Lenovo P700i,Note 10.1,Nokia C2-03,Nokia 2700,HTC Sensation & HD2,SE Xperia X1
引用:
原帖由 kklkenny 於 2018-1-4 08:48 AM 發表

你跑 10km 52mins, 平均5’12”/km,感覺是輕鬆還是辛苦?如果有心率錶更好,可以用心率斷定訓練強度。
係出盡力跑既 其實唔算太均速 一開頭4’50”左右之後就慢d 去到最後又快番去到5’1x”咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ky0511 於 2018-1-4 12:35 AM 發表

節奏跑有冇師兄有速度,距離, ...
衝下圈好過
長課留意下心跳, 個人習慣2個mode, 一係快長近於實際比賽速, 一係壓心跳用低心跳打好有氧底, 你看來只有前者. 個底唔好時做多d後者.

鷄毛在手, 愈刪愈有!
引用:
原帖由 mamaliu2 於 2018-1-4 10:19 AM 發表

衝下圈好過
長課留意下心跳, 個人習慣2個mode, 一係快長近於實際比賽速, 一係壓心跳用低心跳打好有氧底, 你看來只有前者. 個底唔好時做多d後者.
我今日跑左14km 6mins/km 覺得都算輕鬆,起碼完左都可以正常講野 
應唔應該用呢個速度再加長距離黎做長課 或者你再講既壓心跳打底?

回覆 引用 TOP

節奏跑方面都係唔係好明白 見到有d就教用配速跑400m再抖1分鐘 有d話慢過10km配速10s跑 有d話快過10km配速跑. 唔係好明白有咩唔同功效同埋for我既情況(減短10km所需時間)邊樣有效d?

熱門搜尋: 牛熊證 股票 借貸 股票入門 按揭計算機 汽車保險
引用:
原帖由 Ky0511 於 2018-1-4 02:17 PM 發表

節奏跑方面都係唔係好明白 見到有d就教用配速跑400m再抖1分鐘 有d話慢過10km配速10s跑 有d話快過10km配速跑. 唔係好明白有咩唔同功效同埋for我既情況(減短10km所需時間)邊樣有效d?
節奏跑係TEMPO, 你講既跑400抖1分係INTERVAL間歇跑

引用:
原帖由 1234QWER 於 2018-1-4 04:39 PM 發表

節奏跑係TEMPO, 你講既跑400抖1分係INTERVAL間歇跑
節奏跑既訓練如果係1km warm up, 5’25”/km跑8公里(43分鐘左右), 1km cool down咁樣合唔合適?

引用:
原帖由 Ky0511 於 2018-1-4 05:44 PM 發表

節奏跑既訓練如果係1km warm up, 5’25”/km跑8公里(43分鐘左右), 1km cool down咁樣合唔合適?
不如6K做512 pace

回覆 引用 TOP

假如我一星期淨係跑到3日 訓練組合應該係點?
一日長課 另外兩日練咩好?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。