註冊 登入

睇劇論歷史 : 太平公主真係有軍權???

睇劇論歷史 : 太平公主真係有軍權??? E-mail 此主題給朋友

回到主題 , 首先想問兩條宮條問題 :
1,李唐係咪真係咁容易 , 封D有功宮女做公主???
2,官員係有可能係立功後 , 奏請皇上娶女官為妻???
(其實我認為唔可能 ... 唔好話外臣同後宮女官結黨既問題 .
就算係內臣 , 咁多複雜關係 , 都係對皇上既隱憂)

另外想問下 , 太平公主係咪真係有軍權???
係<唐宮燕>同<深宮計>中 , 係平韋后之亂時 ,
都係李隆基同太平公主合兵 ... 即係太平公主有軍權???

引用:
原帖由 將軍回魂 於 2018-6-24 08:17 AM 發表

回到主題 , 首先想問兩條宮條問題 :
1,李唐係咪真係咁容易 , 封D有功宮女做公主???
2,官員係有可能係立功後 , 奏請皇上娶女官為妻???
(其實我認為唔可能 ... 唔好話外臣同後宮女官結黨既問題 .
就算係內臣 , 咁多複雜關係 , 都係對皇上既隱憂)

另外想問下 , 太平公主係咪真係有軍權???
係同中 , 係平韋后之亂時 ,
都係李隆基同太平公主合兵 ...  ...
呢個問題我媽都問過我
因為全家得我一個識史
我會咁諗
普通皇家子女未必會咁
太平公主一黎早早比武則天寵信
二黎第一任老公比造反案牽連
已封食邑千二戶
佢已經有足夠財力養兵
到武周時期
佢改嫁武攸暨後
更成為武則天的重要大臣
不過唔公開比人知果種
到了武周後期
神龍革命的平息就有太平公主份
比封為鎮國太平公主
應該確實有軍權了

而中宗,睿宗期間
佢係企李家一面
而韋后亂政又係太平公主及李隆基解決

武周時期對女人為官比較明下
其實太平公主同一個皇室子女有萬戶食邑,有封號,軍國大臣為一的人

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
引用:
原帖由 十九八 於 2018-6-24 07:57 PM 發表

呢個問題我媽都問過我
因為全家得我一個識史
我會咁諗
普通皇家子女未必會咁
太平公主一黎早早比武則天寵信
二黎第一任老公比造反案牽連
已封食邑千二戶
佢已經有足夠財力養兵
到武周時期
佢改嫁武攸暨後
更成為武則天的重要大臣
不過唔公開比人知果種
到了武周後期
神龍革命的平息就有太平公主份
比封為鎮國太平公主
應該確實有軍權了

而中宗,睿宗期間
佢係企李家一 ...
係喎 , 唔記得佢既封號係 "鎮國" 太平公主TIM ...

不過大唐第一個有軍權既公主 , 就應該唔係佢勒 ,
係建國時期既平陽公主(李世民家姐) , 係關中軍事活動唔少架

另外 , 想問埋安樂公主又有無軍權???
小弟睇一D資料話 , "韋后之亂" 真正主謀其實係安樂公主 ...
佢有有無軍權???

引用:
原帖由 將軍回魂 於 2018-6-25 10:17 AM 發表

係喎 , 唔記得佢既封號係 "鎮國" 太平公主TIM ...

不過大唐第一個有軍權既公主 , 就應該唔係佢勒 ,
係建國時期既平陽公主(李世民家姐) , 係關中軍事活動唔少架

另外 , 想問埋安樂公主又有無軍權???
小弟睇一D資料話 , "韋后之亂" 真正主謀其實係安樂公主 ...
佢有有無軍權??? ...
平陽公主就傳說人物黎
講到鬼咁誇張

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
引用:
原帖由 十九八 於 2018-6-25 10:32 AM 發表

平陽公主就傳說人物黎
講到鬼咁誇張
平陽公主在舊唐書有記載,李淵得關中都係靠個女

回覆 引用 TOP

答案係有軍權,太平公主得勢時,已安插自已親信,親屬入羽林軍中。羽林軍基本上係由太平公主控制。但係唐制禁軍分為北門六軍同南門十軍。太平公主只係控制其中一軍。而李隆基既龍武軍係由羽林軍精銳百騎兌變而來的。開元中後,禁軍全部變為彍騎

引用:
原帖由 香港扁扁的OL 於 2018-6-25 01:53 PM 發表

答案係有軍權,太平公主得勢時,已安插自已親信,親屬入羽林軍中。羽林軍基本上係由太平公主控制。但係唐制禁軍分為北門六軍同南門十軍。太平公主只係控制其中一軍。而李隆基既龍武軍係由羽林軍精銳百騎兌變而來的。開元中後,禁軍全部變為彍騎 ...
好奇咁問一下 , 安樂公主作亂之時 , 又有無軍權呢???

引用:
原帖由 將軍回魂 於 2018-6-26 09:10 AM 發表

好奇咁問一下 , 安樂公主作亂之時 , 又有無軍權呢???
佢本身無,但佢老母韋后就安插親信及佢細佬做羽林軍左右衛。

回覆 引用 TOP

太平係當時年份背景而言 , 係咪應該稱為 "太平長公主" ???
因為有朋友同我講 , "長公主" 其實係指皇帝個妹 ,
皇帝個女先叫 "公主"

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。