註冊 登入

在玄武門事件過程中,李世民有個時間的去向成謎,究竟為何?

引用:
原帖由 西西積叻 於 2018-7-3 04:27 PM 發表

李淵都轉數快先冇事,話世民係仁義之人,都係受史書誤導。
咁李世民堅係仁義啵
齊桓公,趙武靈王下場如何
兵變後而言
李世民算仁義

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
引用:
原帖由 西西積叻 於 2018-7-3 04:40 PM 發表

秦王府得800人應戰,其中有部分仲係臨時監獄放出來的囚犯,戰鬥力九流,邊夠對方打!?世民當時已帶埋長孫皇後上戰場,成個秦王府傾巢而出,可見佢都冇絕對把握成功,已抱不成功便成仁心態·。佢今次係好彩成功咗,而成功軟禁高祖係佢今次成功一大決定性因素。咁大隻棋子,佢點可能放心派尉遲呢D粗人去!?萬一高祖走甩咗佢就仆街。 ...
又一個比演義污染了的英雄
敬德為人老粗只係表面
效力劉武周智勇雙全
連破數城
但降於李世民
我覺得粗中帶細
加上他雖打鐵出身
不過父袓曾袓都係刺史
尉遲係北方鮮卑大家族黎

阿仙奴忠實球迷
引用:
原帖由 十九八 於 2018-7-3 05:39 PM 發表

呢個係你自細成長到大
一齊吃飯一齊去玩的兄弟黎
王家無情好多時係帝王學教出黎造成
唔將親人當親人
唔將人命當人命
臣子下人只係棋子,只係物件 ...
李世民既然以淫亂後宮去督李建成,佢已經動殺機,仲點會婦人之仁

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-7-3 06:17 PM 發表

李世民既然以淫亂後宮去督李建成,佢已經動殺機,仲點會婦人之仁
動殺機同親眼望著佢死係唔同一回事
見知某個人死同親身見著比你部下殺死係兩回事
同埋下一場戲先係戲肉
對方戲係皇帝
一方面要快狠準
呢一方面想大家和平過渡同下台階

阿仙奴忠實球迷
引用:
原帖由 十九八 於 2018-7-3 06:22 PM 發表

同埋下一場戲先係戲肉
對方戲係皇帝
一方面要快狠準
呢一方面想大家和平過渡同下台階 ...
李世民由起兵已十年,殺人如麻,仲點會有感覺,佢兄弟感情又差到你死我活,佢仲會手軟咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十九八 於 2018-7-3 06:01 PM 發表

又一個比演義污染了的英雄
敬德為人老粗只係表面
效力劉武周智勇雙全
連破數城
但降於李世民
我覺得粗中帶細
加上他雖打鐵出身
不過父袓曾袓都係刺史
尉遲係北方鮮卑大家族黎 ...
你當李淵流架,知父莫若子,李淵係政治老手,尉遲再粗中有細都未係李淵對手,佢角色又係咁重要,所以世民咪要親率尉遲等人入宮迫佢交出權力囉。

熱門搜尋: 漏水 洗碗 梳化 兒童傢俬

回覆 引用 TOP

唔..........樓主講法同大唐雙龍傳一樣...........

引用:
原帖由 nakamichi 於 2018-7-3 07:12 PM 發表

唔..........樓主講法同大唐雙龍傳一樣...........
冇睇過本野,係我發現到個問題,冇理由史書寫到世民殺元吉後就冇再記載佢的去向,如果佢去咗抖返陣或見咩人例如老婆,實會記載,除非佢係去咗做吾見得光的醜事,日後佢臣子先唔敢記載,所以我推測佢係入宮挾制高祖,以佢多年政治同軍事經驗,一定會意識到高祖在呢場政變中的價值,佢發動政變前都肯定有同長孫無忌等人策劃好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十九八 於 2018-7-3 06:22 PM 發表

同埋下一場戲先係戲肉
對方戲係皇帝
一方面要快狠準
呢一方面想大家和平過渡同下台階 ...
淫亂後宮罪名成立,等於判太子死刑,
罪名不成立,誣衊及欺君罪名亦足以判李世民死刑,
李世民行得呢一步已預咗兩個只能活一個,仲點會有惻隱之心?

引用:
原帖由 nakamichi 於 2018-7-3 07:12 PM 發表

陳寅恪亦曾說玄武門行刺及血戰長林軍一役乃simon一生最凶險之事,佢惟一勝算乃劫持李淵調動禁軍及號令朝廷,咁重要嘅事肯定親力親為

回覆 引用 TOP

Simon係亂世職業軍人,殺仇人會手軟?殺完仇人仲要幾粒鐘去祈禱定要諗返勞比度叔叔?
梗係第一時間去挾持老竇啦!唔通做賊仲要寫日期留後世咩?

熱門搜尋: 親子活動 bb用品 兒童傢俬 bb會 children

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-7-3 08:23 PM 發表

淫亂後宮罪名成立,等於判太子死刑,
罪名不成立,誣衊及欺君罪名亦足以判李世民死刑,
李世民行得呢一步已預咗兩個只能活一個,仲點會有惻隱之心? ...
楊文干叛亂件事,世民一口咬定係太子主謀,已露骨要置太子死地,係李淵冇中佢計。

熱門搜尋: 運動 割包皮 腰痛 脊柱側彎 物理治療

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十九八 於 2018-7-3 05:49 PM 發表

咁李世民堅係仁義啵
齊桓公,趙武靈王下場如何
兵變後而言
李世民算仁義
世民冇須要殺老豆,高祖已公開表態支持佢,對佢已冇威脅,佢亦需要同高祖做場戲,在公開場合扮父慈子孝,以淡化佢暴行改善個人形象。佢機心比你深得多。不過世民對退位後的老豆十分不孝。

引用:
原帖由 西西積叻 於 2018-7-6 04:38 PM 發表

世民冇須要殺老豆,高祖已公開表態支持佢,對佢已冇威脅,佢亦需要同高祖做場戲,在公開場合扮父慈子孝,以淡化佢暴行改善個人形象。佢機心比你深得多。不過世民對退位後的老豆十分不孝。 ...
呢樣已經好大心胸了
李淵始終係做過皇帝
換左係個心細氣量窄的
李淵退位後必死

熱門搜尋: 運動 割包皮 腰痛 脊柱側彎 物理治療
阿仙奴忠實球迷
引用:
原帖由 十九八 於 2018-7-6 05:09 PM 發表

呢樣已經好大心胸了
李淵始終係做過皇帝
換左係個心細氣量窄的
李淵退位後必死
你仲未明!世民點解要一定殺高祖?留下高祖對世民更有利,高祖仍有政治價值,呢個冇關乎世民心胸大小。有D史家都有懷疑,高祖係病死定他殺,因史冇記載佢患病。

熱門搜尋: 讀寫障礙 海外升學 過度活躍症 教育 上門補習 學英文

回覆 引用 TOP

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。