註冊 登入

有幾多人搵到一份自己好鐘意既工?

有幾多人搵到一份自己好鐘意既工? E-mail 此主題給朋友

如題

精選樓盤
我覺得係...因為我自己末有呢個數仲要低個你呢個數~

回覆 引用 TOP

我覺得我又俾人整囉
好端端做野鋪路D人個個貪心

唔好以為老patpat會轉性
佢只係拖你一個月再多一個月
到4月佢個女返黎

回覆 引用 TOP

well, i don't have any statistics. However, i believe myself and all my colleagues love our jobs.

漫長職場生涯中,我搵到過兩份。

一份係夕陽行業,人工少,但自己做得好開心,因為工種係我嘅興趣,後來被裁員,裁左後冇耐又叫我返去,但我已冇信心返去,只可嘆自己中意嘅偏偏係夕陽行業。

一份係普通大公司文員仔,當年騎牛搵馬諗住入去做幾個月,冇諗過自己會中意,但點知啲同事個個好like我,每日返工都好開心,上司又like我,連隔離部門個上司都like我,其至開聲同我上司講可唔可以借我過去佢嗰面。

後來我出面搵到份人工高好多嘅就辭職,我上司即刻同人事部爭取升我做supervisor,因為公司未試過入職咁短時間就升,所以要爭取,但就算升左都唔夠我出面嗰份高人工,所以雖然最後確定可升我,我都係走,為此我上司仲比佢上司話,點解未搞清楚我意向就同人事部講,得罪人事部。

呢份工事後證明我離開係錯,大公司又咁多人like我,即使人工唔太高,我可以有機會繼續升,張CV又好睇,只怪當年太短視。

回覆 引用 TOP

呢個香港最幸福嘅打工仔係張學友。

張學友好中意唱歌,佢都話自己好幸運,唔係好多人可以以興趣做職業。

我加多句,仲要係一份可以名成利就嘅工。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一人行 於 2019-1-13 08:52 AM 發表

呢個香港最幸福嘅打工仔係張學友。

張學友好中意唱歌,佢都話自己好幸運,唔係好多人可以以興趣做職業。

我加多句,仲要係一份可以名成利就嘅工。 ...
佢係其中之一, 但一搬打工仔就可能唔多

引用:
原帖由 narius 於 2019-1-12 11:48 PM 發表

well, i don't have any statistics. However, i believe myself and all my colleagues love our jobs.
That's really good for you and for your colleagues..May I know which industry you do?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 batmanjl_27 於 2019-1-14 01:45 PM 發表

佢係其中之一, 但一搬打工仔就可能唔多
如果去航空版,隔一排就有師兄討論點樣考機師。

對航空迷嚟講,做機師都係將興趣當職業,而且機師收入唔錯。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 batmanjl_27 於 2018-11-25 10:26 PM 發表

如題
I am quite happy with my current job.
Salary is good.
Not many overtime. My contract term for overtime is not more than 40 hours a month.
My boss leaves office on time almost everyday.

My Audio: ぞにそにか cover (Lemon, Flamingo, Lovers, 君はロックを聴かない)
My Video: The Gifted
My Game: 大航海時代Online
My Book: 凡人修仙傳之仙界篇, 我真不是神仙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 batmanjl_27 於 2018-11-25 09:26 PM 發表

如題
如果綜援都算係工......一定係首選
呢度有位網友 X X 飛 ,經常以咬老綜 20 幾年而自豪,每年出雙綜和調整綜援,佢都會在本版向大家報喜...晒命

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。