註冊 登入

[疑問求助] 手沖交流

手沖交流 E-mail 此主題給朋友

有冇師兄用過 Cafede Kona 濾杯?
用咩濾紙最合適? 我用V60 濾紙但係唔係好fit !

熱賣及精選
滴滴仔,我只試過越南式

平時 french press 多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 手沖咖啡ken 於 2018-12-31 07:00 AM 發表

你可以買Kona的,其實同V02是互通的.
你有冇先濕了Filter紙才落豆,這樣會貼點

What is ocean but a multitude of drops

引用:
原帖由 cafe1 於 2019-1-2 09:38 AM 發表

你可以買Kona的,其實同V02是互通的.
你有冇先濕了Filter紙才落豆,這樣會貼點
有, 但係我用V01
落咗水永遠有空氣係入面, 濾紙跟半唔夠濾杯嘅V 大

好多工具

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 手沖咖啡ken 於 2019-1-3 05:38 PM 發表

有, 但係我用V01
V01細得滯,所以唔夠貼有空氣
用V02應該好fit 

引用:
原帖由 粉紅寶寶 於 2019-1-12 09:59 PM 發表

V01細得滯,所以唔夠貼有空氣
用V02應該好fit 
好我試下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 手沖咖啡ken 於 2019-1-3 05:38 PM 發表

有, 但係我用V01
其實這個大細是V02的size..
用回Kona也應該是02的大細
你咁多濾杯冇理由用錯..

What is ocean but a multitude of drops

回覆 引用 TOP

想問下樓主,水溫你用幾多度?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 手沖咖啡ken 於 2018-12-31 07:00 AM 發表

你咁多嘢,又跟足坊間教嘅方法,好難沖得好。
沖咖啡工具係其次,主要係要靠個心丶舌頭同經驗。
我用kalita wave 155丶kalita 磨豆機丶Hario 鋼水壺。
最早期量豆有用磅(而家只用量匙),最早期用過一陣子温度計測剛煲好嘅水温(而家只大概等一陣子時間,水温介乎85-92C,次次唔同)。

最荒謬嘅係,因為155 filter好難買,但咖啡唔可以停,於是我就用綠茶包代替,初時on居居(並排)放兩個茶包入去個kalita wave 155杯,原因係茶包太細,永遠無原裝filter咁大......

然後改用一個茶包(因為無茶包,只剩一個)......
跟住就一直用一個茶包.......

然後因為用開嘅茶包Sogo無貨,我就買另一牌子(同樣Sogo丶同樣日本茶包),點之一沖就唔同味.......
觀察茶杯入面嘅咖啡渣(用kalita wave filter無渣,但用茶包會有),發覺比之前嘅茶包多,就明白了......
然後調節磨豆.......

到而家,kalita wave filter越來越難買,我就用咗茶包好長時期,沖熱咖啡(太太)丶冰咖啡(我)......(來緊我會喺日本訂kalita wave filter返來,因為操作方面始終比茶包方便。)

講咗咁多,我只想講,你嘅問題完全唔係問題。你只要肯用心觀察丶思考,做幾次試驗,就可以輕易解決到。反而,網上專家教嘅方法,好多都不可信,好多都係呃人(甚至呃埋佢自己)。個個都話自己沖d咖啡好飲,我唔會信。如果入面有一半人真係沖得好飲,已經係好誇張嘅數字。

因為你唔好忘記,好多人嘅味覺其實好差。

P.S. 點解我話自己初初用兩個(並排)茶包on居?因為我初初諗,一個茶包太細,根本距離個kalita wave杯杯壁仲有好大距離,但後來被迫用一個茶包(因為當時只剩一千零一個茶包)嘅時候,就諗起d掛耳咖啡包都只係求求其其掛喺度沖,都好多人接受到。所以我後來就繼續用一個茶包沖/試(因為用兩個茶包沖,係好麻煩嘅事,簡直係mess。)

The only thing we have to fear is fear itself.
安德列‧科斯托蘭尼:投機是種藝術,而不是科學
吳瑞麟:100%心理,跟選股無關。

回覆 引用 TOP

引用:

補充:其實用茶包沖,解決咗以往用kalita wave原裝filter嘅一個小問題,就係唔夠濃(以往無論調校豆量丶磨度丶沖泡時間,都唔夠濃)。

其實你只要諗下:手沖丶虹吸丶french press嘅原理,你就明白,沖咖啡其實無d專家講到咁複雜。

The only thing we have to fear is fear itself.
安德列‧科斯托蘭尼:投機是種藝術,而不是科學
吳瑞麟:100%心理,跟選股無關。

回覆 引用 TOP

引用:

師兄, 我見旺角好景有Kona自己出的濾紙賣

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。