註冊 登入

[韓語] 韓文班邊間好?定私人補習好?

韓文班邊間好?定私人補習好? E-mail 此主題給朋友

最近想搵韓文班/私補,大家有無邊間好嘅介紹?

我上網搵過少少香港初級韓文班資料,大家有無係邊間讀過可以分享吓?
或者有無咩私補老師好架?
你地覺得D網上學習平台會唔會無咁好啊?

精選樓盤
引用:
原帖由 me2612 於 2019-1-6 12:14 AM 發表

我上網搵過少少香港初級韓文班資料,大家有無係邊間讀過可以分享吓?
你地覺得D網上學習平台會唔會無咁好啊? ...
從零開始梗係自學最好啦  

我2015年第一次學韓文,首先買咗本“會日語就會韓語”,因為我本身識日文;有咗基本概念之後,再買咗隻學40音嘅DVD。 學識40音之後,再download咗個學40音嘅apps,喺網上做練習。之後再download另一個apps學韓語短句,例如你好、再見、對唔住…… 學完呢啲,確定有番咁上下興趣,再搵學校未遲。

2015年嘅年頭開始自學,年尾報讀大X韓語學校,不過翌年入院做手術所以停學。

引用:
原帖由 me2612 於 2019-1-6 12:14 AM 發表

我學左接近3年韓文, 因為中間去過幾個月韓國, 所以喺香港斷斷續續咁讀, 亦轉過好多間韓文學校, 基本上咩形式都試過哂, 你如果真係想學, 想了解多啲, 可以問我
以下我都share下自己既感想
我唔鐘意香港人老師, 可能因為我遇到既人教得太差啦, 發音唔好而且冇心教... 所以大X我真係唔推薦...
我有試過2-8人小班, 10幾人一班, 亦都試過中大果啲30人一班
真係各有好處既, 我自己就prefer小班
但我覺得學得好唔好係非常depends on個老師
如果你問我有冇推薦, 我會推薦我讀緊果間, 間學校得2個老師, 細到google都search唔到,
但個2個韓國老師都好有料到, 教得好好而且好有heart教
要知到喺香港要搵到咁有料到既老師係好難,
(講緊我已經有6級, 好多學校都會直接叫我走/私補, 話冇班俾到我上)
有興趣既話ig search simple language (我冇收錢架 反而係個個月俾緊學費佢地)

回覆 引用 TOP

引用:

我自己最初學韓語時買了一本叫:我的第一本韓語課本"和:我的第一本韓語文法"這兩本書,覺得在初級階段打好詞彙和文法的基礎較重要..之後自己自學考Topik 試,去年上半年取得六級成績, 但自己韓語口語方面仍然很弱。
學外語最要是興趣和持之以恆, 努力!

引用:
原帖由 yu234 於 2019-1-13 12:39 PM 發表

我自己最初學韓語時買了一本叫:我的第一本韓語課本"和:我的第一本韓語文法"這兩本書,覺得在初級階段打好詞彙和文法的基礎較重要..之後自己自學考Topik 試,去年上半年取得六級成績, 但自己韓語口語方面仍然很弱。
學外語最要是興趣和持之以恆, 努力! ...
你所講兩本書我都有, 我一邊上課,一邊用自己課外書練習。其實語言真係好講興趣, 迫唔黎的。冇興趣就好難學。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 staegean 於 2019-1-9 02:38 PM 發表

從零開始梗係自學最好啦  

我2015年第一次學韓文,首先買咗本“會日語就會韓語”,因為我本身識日文;有咗基本概念之後,再買咗隻學40音嘅DVD。 學識40音之後,再download咗個學40音嘅apps,喺網上做練習。之後再download另一個apps學韓語短句,例如你好、再見、對唔住…… 學完呢啲,確定有番咁上下興趣,再搵學校未遲。

2015年嘅年頭開始自學,年尾報讀大X ...
吾見義去一d20幾30人一班嘅地方學。因一班太多學生,老師照顧吾到每一個同學的雖要及發音。讀錯左都無人理。我自己係HeeSungKorxxx度學私人班,價不太貴,老師又好有心機教。真係吾錯,直得推介。

回覆 引用 TOP

得閒一齊練

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。