註冊 登入

[遊記分享] 獨遊記 - 深圳無印良品酒店 Muji Hotel Shenzhen (酒店介紹 + 交通+發展篇 + 深業上城 喜茶 + 少年宮書城篇)

引用:
原帖由 超級可愛的手袋 於 2019/2/12 17:50 發表

通常我去深業上城係福田口岸出,搭的士過去😂,大概¥24
暫時咁樣去係最方便

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
好詳盡. 多謝用心分享.

想問下深業上城是不是頗文青FEEL 很多人去打咭的地點?

引用:
原帖由 bbmqqm 於 2019/2/14 13:14 發表

好詳盡. 多謝用心分享.

想問下深業上城是不是頗文青FEEL 很多人去打咭的地點?
深業上城其實都係普通商場一個, 啲舖頭都係一般舖頭。人流一般, 感覺舒服但我唔覺得佢文青…
係L3 / L4 都有啲OK影相位…

唔算多人打咭,因為深業上城個位唔算好方便 (暫時搭的士會好啲)

回覆 引用 TOP

CP值很低的酒店, 。成千蚊一晚只得簡約2字

引用:
原帖由 Eventelite 於 2019/2/15 12:23 發表

CP值很低的酒店, 。成千蚊一晚只得簡約2字
個人取向問題。好似我依啲無印粉就係鍾意無印嘅簡約風⋯

當然知道,依個價錢喺深圳住其他酒店會可以豪好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級可愛的手袋 於 2019-2-12 05:50 PM 發表

通常我去深業上城係福田口岸出,搭的士過去😂,大概¥24
口岸出, 邊到有的士搭到? 之前去都是地鐵再行.... 到左之後都腳軟....

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-2-15 07:27 PM 發表

口岸出, 邊到有的士搭到? 之前去都是地鐵再行.... 到左之後都腳軟....
哈哈因為口岸去的士站都要過馬路呢⋯⋯走嗰陣試由深業上城行過去蓮花山公園——喜茶隔離有條橋可以行過去,都幾舒服,反正唔趕時間。

回覆 引用 TOP

深業上城屋頂天橋通咗未

引用:
原帖由 andysan4 於 2019/2/15 23:01 發表

深業上城屋頂天橋通咗未
講緊L4啲天橋位 (影相位)? 可以自由參觀呀
開放時間: 1000-2200

如果講緊由喜茶對面可直接行去蓮花山公園條天橋2019年1月已經開通

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 倭狗英犬专杀 於 2019/2/16 17:40 發表

其实,喜茶可能只在香港人中火,在中国人中并没那么火!
唔係!喜茶有時喺大陸都要排隊。

我第一次幫襯喜茶係喺廣州 (大半年前)。等落單都要排1個鐘頭隊+製茶要另等30分鐘。
人多到要等個幾鐘。

引用:
原帖由 tsubomimitsu 於 2019-2-16 06:03 PM 發表

唔係!喜茶有時喺大陸都要排隊。

我第一次幫襯喜茶係喺廣州 (大半年前)。等落單都要排1個鐘頭隊+製茶要另等30分鐘。
人多到要等個幾鐘。

北京路側邊食街間喜茶直頭租晒三層

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tsubomimitsu 於 2019-2-10 08:16 PM 發表

喺蓮花村地鐵站 (最近係C出口) 開始行要15分鐘。
我喺「蓮花中學公車站」 (條路一半左右啦) 落車行都要8-10分鐘。

條路日頭都還好
但夜晚燈光不足。(有返開大陸都知大陸啲街燈燈光無香港咁強)
雖然沿路都有人 (因為附近蓮花一村係住宅區), 但我一個人夜晚8-9點行返去酒店都驚驚哋。

但第日酒店附近會有地鐵站 / 可能樓下有公交站!! 第日唔洗行餐死!
可以睇返第2篇 ...
蓮花村地鐵站有個出口直接出公園,由公園向住上城個方向一直行就會行到喜茶嗰度,好似都唔算好遠(我無計時)。

回覆 引用 TOP

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。