• 瀏覽: 947
[隱藏]
柔性屏——從魔法世界嚟到現實生活



睇過《哈利波特》系列電影嘅朋友們,也許會對魔法世界嘅報紙留下深刻印象。從某個角度嚟講,呢也系「柔性顯示屏」嘅一種,之不過依家柔性屏已經攞得了很大嘅進步,魔法世界嘅場景用唔了多久就會喺現實中被應用,就像維信諾喺2018AWE期間展出「全球首款任意折疊柔性屏全模組」一樣,佢擁有超乎想象嘅「魔法」,其內彎半徑為3mm,外彎半徑為5mm,拗次數超過10萬次。除此之外,還有柔性智能音箱、柔性智能首飾盒、柔性電子書等,每一件睇起嚟都像系哈利波特魔法世界中嘅物品,可佢哋卻真實嘅擺喺了我哋眼前,叫人驚呼科技嘅偉大!我哋總喺國外嘅科幻片里睇到虛擬嘅可折疊屏幕,如今我哋中國不僅有了咁先進嘅技術,而且可生產出實物,未嚟將應用喺各個領域,隨着時代嘅發展,萬物互聯嘅「泛喺屏」時代即將到嚟,生活中嘅各種應用都將會有柔性AMOLED顯示屏。



集投影、觸控、聲音播放於一體嘅海爾新款音箱,不僅可以投出畫面,而且該畫面還支持「觸摸功能」,比如投射出鋼琴按鍵,就真嘅可以「彈鋼琴」。同時,佢還能播放歌曲,進行人機交互,實現智能家居嘅操控等。機器人會「武術」嘅機器人



會舞蹈、會武術、會瑜伽,甚至還會武術,咁嘅一款機器人系唔系很有意思呢?TAB嘅機器人被稱為「家長嘅教育好幫手 孩子嘅娛樂小拍檔」,外形可愛,有冇被萌倒!

讓管家機器人接管你嘅家


作為大陸知名嘅家庭服務機器人專業智造品牌,科沃斯UNIBOT管家機器人嘅亮相,仲系讓人頗為意外。呢款號稱「讓管家機器人接管你嘅家」嘅機器人具有家電、安防、提醒、巡邏和地面清潔五大功能,並對用戶需求提供了全新嘅解決方案。




以安防為例,佢能精准推送報警信息,從掣門、煙霧、溢水、玻璃破碎、非法入室等多方面保護家居安全,讓用戶第一時間掌控家居狀態。與市場上嘅一般安防裝置相比,電池低耗耐用,最長可使用10年。

「VR+教育」讓學習變得更有意思

自2016年VR技術火爆以嚟,「VR+行業解決方案」就開始喺各重大場合亮相,每到一地都會吸引大量嘅觀眾駐足體驗。


自從「VR+行業解決方案」問世以嚟,創維酷致力於讓VR技術與產品喺B端解決方案上深耕, 尤其系喺教育領域,無論系史地政仲系數語外不僅需要學生具備抽象思維嘅能力,更需要「情景實物」嘅展現才能更好嘅理解和學習,隨着技術嘅不斷深入,也許用唔了多久大量VR就會走進校園,走進課堂,走進教學,讓學習更有意思。

後APP時代,AI讓家居更智能

會聽語音指令嘅智能雪櫃、會「辨認」食材嘅智能烤箱、可以讓人「瞬間轉移」嘅空氣機、會自己規劃路線嘅掃地機器人。呢些聽起嚟更像系科幻小講中嘅物品喺本屆AWE展會上有了實物展示,佢哋都嚟自於美嘅公司嘅智慧家電黑客科技。



啲酷炫嘅黑科技代表着人類嘅最新科技成果,代表着人類對美好生活嘅向往和追求。想象力系科技進步嘅階梯,願未嚟有更多嘅黑科技出依家我哋身邊,共享現代科技新成果。



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]