註冊 登入

女人去到差唔多40,都結唔到婚,係咪一個人好啲?

引用:
原帖由 滴滴流彈 於 2019-7-14 09:28 發表

晚年一個人好淒涼。結婚生兒育女生活中開心與否,只要持正面態度。到抱孫系人生一個完整歷程⋯⋯
呢度d网民只识得自我安慰、自我感觉良好,你讲个d佢哋点会听得入耳吖。

My name is Pong, James Pong.
熱賣及精選
引用:
原帖由 滴滴流彈 於 2019-7-14 10:54 發表

正常人想法與古時人無關
古时的人夜晚想x,
2019年的人仍然想x,什至早晚都想x。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lady83 於 2019-7-18 20:33 發表

這就是...內地人/ 傳統古老女性思想...
內地人? 內地人嘅思想仲开放过香港呀!
其实同古代人/內地人/传统古老女性嘅思想无关。敢问阁下有否读过圣经?

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2019-7-18 08:44 PM 發表

內地人? 內地人嘅思想仲开放过香港呀!
其实同古代人/內地人/传统古老女性嘅思想无关。敢问阁下有否读过圣经?
有讀過...代表什麼?

內地人比較重視生兒育女.
其實香港人未必...
結婚不是人必要的東西.

做人最重要是開心
不是人做咩你做咩..
選擇一條自己開心的路,不要後悔的路比較重要.
做人也不該勉強自己

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2019-7-18 08:23 PM 發表

呢帖讨论同女人当自强有什么关联呢??
你嘅意思係话女人強起来就可以不婚不育?? 这是什么道理哦! 女強人就不能找小鮮肉? 女强人就不须受十月懷胎之喜/苦??

坦白话过你知,所有*正常*成年女性都十分渴望拥有自己的孩子,十分希望当妈妈,这是自古至今恆久不变的铁律! (就像万有引力一样) ...
每個人都有不同際遇,可遇不可求,有時個人不適合生小朋友,都廢事害己害人,連自己都養唔掂,生黎做咩…何況現今香港對下一代既教育都唔好,咩都要競爭,壓力咁大....同埋以家都廿一世紀啦…

回覆 引用 TOP

呢個社會而家都有好多單身女強人. 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2019-7-18 08:34 PM 發表

呢度d网民只识得自我安慰、自我感觉良好,你讲个d佢哋点会听得入耳吖。
你呢啲古人傳統思想,身邊冇個人就生活唔到嘅人,講話結婚生仔係全部女人的渴求(講自己係全部女人的代表), 係人生必要做嘅事,講呢啲說話咪一樣係度自我安慰自我感覺良好

引用:
原帖由 hellashehe 於 2019-7-19 09:53 AM 發表

你呢啲古人傳統思想,身邊冇個人就生活唔到嘅人,講話結婚生仔係全部女人的渴求(講自己係全部女人的代表), 係人生必要做嘅事,講呢啲說話咪一樣係度自我安慰自我感覺良好 ...
呢種人一世要依附男人先生存到,無啲自我價值

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。